Se alle vinderne: Her er verdens bedste fotos fra 2016

Mange af de bedste billeder fra sidste år er et vidnesbyrd om de kriser, katastrofer og krige, der præger verden i dag.

 • Dette billede af en kvinde i kjole, der møder et amerikansk politi i kampuniform under en demonstrantion i byen Baton Rouge, vakte sidste år opsigt over hele verden. Kvinden blev senere identificeret som 28-årige Ieshia Evans, der er mor til en søn på fem år, og som arbejder som sygeplejerske i Brooklyn, New York. Demonstrationen var hendes første nogensinde. (Foto: © JONATHAN BACHMAN, REUTERS)
 • Dette billede er ifølge World Press Photos jury det bedste pressefoto, der er taget i hele verden i 2016. På billedet ses den 22-årige politimand Mevlut Mert Altintas råbe, efter at han har skudt og dræbt Ruslands ambassadør i Tyrkiet, Andrei Karlov, på et galleri i Ankara. Her ses billedet i beskåret version. (Foto: © Burhan Ozbilici, Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.)
 • En kvinde bliver støttet af to mænd over en flod, mens en gruppe flygtninge forsøger at nå Makedonien. (Foto: © Vadim Ghirda, ap)
 • To nigerianske flygtninge holder om hinanden i et center for flygtninge i Libyen. Her bor hundredvis af kvinder, der flygter fra farlige forhold. Mange hævder, at de på centret bliver banket jævnligt og ikke får nok mad og vand. (Foto: © Daniel Etter)
 • Dette billede stammer fra en serie på fire billeder taget af den canadiske fotograf Amber Bracken, der har vundet en pris i kategorien 'Comtemporary Issues - stories'. Her ses en gruppe urobetjente bruge gummikugler, peberspray og strømpistoler til at rydde et område ved Dakota Access Pipeline for demonstranter. (Foto: © Amber Bracken, © 2016 Amber Bracken)
 • Dette billede stammer fra en anden vinderserie i samme kategori. Serien, der er fotograferet af Lalo de Almeida fra Brasilien, handler om den frygtede Zika-virus, der kan forårsage misdannelser hos nyfødte. Her ses 30-årige Adriana Cordeiro Soares give sin søn João Miguel på tre måneder et bad i området Paraíba, der er et af de steder i Brasilien med flest tilfælde af mikroencefali forårsaget af Zika-virussen. (Foto: © Lalo de Almeida)
 • Tyske Peter Bauza har taget den sidste vinderserie i kategorien 'Comtemporary Issues - series'. Serien, der lettere ironisk hedder 'Copacabana Palace', afbilder en gruppe huse i Brasilien, hvor flere end 300 hjemløse familier bor. Her er det Edilane sammen med tre af sine i alt syv børn. Et ottende er på vej. Trods alle hendes problemer er hun optimistisk omkring sit liv og har lige åbnet en internetbiks, hvor hun tjener omkring 5 dollar om dagen. (© Peter Bauza)
 • Najiba holder sin to-årige søn Shabir, der er såret efter af en eksplosion fra en bombe i Afghanistans hovedstad Kabul. Billedet er taget af amerikanske Paula Bronstein under titlen 'De stille ofre fra en glemt krig'. (© 2016 Paula Bronstein)
 • Fire elever på en gymnastikskole i Kina træner tå-øvelser 30 minutter om eftermiddagen.
 • Uighurere er et kinesisk mindretal, der overvejende bekender sig til den sunni-muslimske religion, og som ikke retter sig efter samme konservative dresscode som muslimer i nabolandende. Her er det en kvinde med pengesedler i strømpebukserne i et tog på vej tværs over Kina. (© © Matthieu Paley)
 • Da Fidel Castro døde i november sidste år, følte mange cubanere, at de havde mistet deres far. Cuba erklærede landesorg i ni dage, og over hele landet ønskede folk at sige ordentligt farvel til Fidel. Dette billede stammer fra serien 'Cuba on the edge of change', der vandt førstepladsen i kategorien 'Daily life - stories'. (© Tomas Munita for The New York Times)
 • Dette billede stammer fra den serie, der fik andenpladsen i samme kategori. Elena Anosava har været i det kolde, afsondrede russiske nord, hvor der ikke er nogen veje - kun en helikopter-shuttle to gange om måneden. De, der bor der, nedstammer fra gamle jægere i området.
 • Nær en trafikeret vej, der fører fra Moskva til Yaroslavl i Rusland ligger et stille samfund, der kalder sig selv ’Isle of Salvation’ - frelselsesøen. Det blev stiftet af en ortodoks præst i 1990'erne og er et spirituelt sted, der huser omkring 300 drenge og piger, der bliver set som socialt udstødte. Billedet stammer fra en serie.
 • I kategorien 'General News - singles' vandt dette billede førstepladsen. Det stammer fra Irak, hvor specialstyrker gennemsøger huse i Mosul i søgen efter medlemmer af Islamisk Stat.
 • På andenpladsen i samme kategori kommer dette foto, der forestiller en 11-årig pige (til venstre), der siger, at hendes mor er død i Libyen. Til højre er hendes 10-årige bror, og sammen er de om bord på en redningsbåd efter at være blevet evakueret fra en overfyldt gummibåd med en masse andre flygtninge.
 • Et af Phillippinernes mest overfyldte fængsler, Quezon City Jail, har 3.800 indsatte. Fængslet blev oprindelig bygget for cirka 60 år siden til bare 800 fanger. Her skiftes man til at sove - på et cementgulv, på trappetrin, under senge og i hængekøjer lavet af gamle tæpper. (© AFP or licensors)
 • Seks år gamle Jimji fra Fillippinerne skrier på sin far, lige inden han skal begraves. Billedet stammer fra serien 'De slagter os som dyr', der vandt førstepladsen i kategorien 'General News - stories'. (© Daniel Berehulak for The New York Times)
 • Andenpladsen går til en serie fra Irak, hvor dette billede stammer fra. En familie flygter fra kampene i Mosul. Krigen mod Islamisk Stat har fået flere end 70.000 irakere til at flygte fra deres hjem. (© Sergey Ponomarev for The New York Times)
 • På tredjepladsen kommer serien 'Vi tager ikke nogen fanger' fra Libyen. Kort efter at en IS-kæmper har overgivet sig, bliver han trukket væk af libyske styrker, der er knyttet til regeringen i Tripoli. De råber af ham og truer med at lynche ham. (© ALESSIO ROMENZI)
 • Dette billede stammer fra serien 'Sorte dage i Ukraine', hvor indbyggere i landsbyen Luhanskaya uforvarende er blevet indblandet i konflikten mellem de selvudnævnte republikanere og Ukraines officielle myndigheder fra 2014 frem i regionen Donbass. (© Rossia Segodnya)
 • Mange iranere under 30 år ved ikke meget om, hvordan deres land var før, det blev en teokratisk stat. Serien 'En iransk rejse' beskæftiger sig med kompleksiteten i Iran og løfter sløret for nogle af de mindre afdækkede aspekter ar hverdagslivet. Her ses to kvinder spille pool i en hal, der er forbudt for kvinder.
 • Cheerleaderne Melissa og Jennifer bor i Table Rock, et lille samfund i Nebraska. Serien, som dette billede stammer fra, strækker sig fra 1992 til 2016. Og ikke meget har ændret sig over årene. Det er et sted, hvor der ikke rigtig sker noget, og hvor folk bliver boende et helt liv.
 • Dette billede er ifølge World Press Photo det bedste enkeltstående naturbillede taget i 2016. Det forestiller en havskildpadde fanget i et fiskenet ud for Tenerifes kyst, hvor meget fiskegrej uforvarende bliver skyld i mange havskildpadders død.
 • En vild leopard er ude at spadsere en aftentur i Sanjay Gandhi National Park i Indien. Den leder eftersigende efter middagsmad, som i dette område ofte er hunde eller grise.
 • Efter en voldsom snestorm ramte Mexico i marts 2016, blev en masse vinterkolonier for de såkaldte monarch-sommerfugle ødelagt. Klimaødelæggelserne repræsenterer store udfordringer for insekter, når de overvintrer. (© © Jaime Rojo)
 • Dette billede er taget til magasinet National Geographic og stammer fra en serie billeder taget i verdens største nationalpark for næsehorn, Kruger National Park på grænsen mellem Mozambique og Sydafrika.
 • Her er det Ye Ye, en 16-årig kæmpepanda der slapper af i et stort, beskyttet vildt-reservat. Hendes toårige datter er lige blevet sluppet ud i det fri efter to års "panda-træning'. (© @Ami Vitale)
 • Dette billede stammer fra en hel serie af vilde dyr skudt under en stjerneklar himmel. En serie, der kræver en meget stor grad af planlægning, eftersom billederne er taget med en fjernbetjening på afstand uden mulighed for at rette på kameraet. Her er det en afrikansk elefant. (© HidePhotography.com)
 • Og nu kommer vil til de bedste enkeltstående billeder af mennesker. På førstepladsen kommer dette billede af Maha, der er 5 år, og som sammen med sin familie er på flugt fra en lille landsby uden for Mosul af frygt for Islamisk Stat. Maha ligger på en beskidt madras i et overfyldt transitcenter i en flygtningelejr.
 • Dette billede vinder andenpladsen i samme kategori. Hellen på 41 år fra Afrika har i en relativt høj alder udviklet en psykisk sygdom. I udviklingslande får over 80 procent af folk med psykiske sygdomme ikke behandling. Billedet hedder 'Praying for a miracle'. (© © 2016 Robin Hammond)
 • En kvinde aer en pige over håret på en politistation i Cuba. På bagvæggen hænger et billede af nu afdøde Fidel Castro. (© Kristina Kormilitsyna/KOMMERSANT)
 • I kategorien 'People - stories' kommer amerikanske Michael Vince Kim ind på en førsteplads med en poetisk serie om de historier, efterkommere af koreanske arbejdere i Mexico og Cuba har fortalt. I 1905 rejste flere end 1000 koreanere til Mexico med det falske løfte om velstand i et paradisisk sted. I stedet blev de solgt som slaver. (© © Michael Vince Kim)
 • Franske Gaël Monfils kaster sig frem efter bolden i fjerde runde af en tenniskamp under Australien Open i Melbourne. Fotografiet hedder 'The Dive'.
 • Hvert år i Spanien er der melkrig i Alicante, hvor indbyggerne bliver delt op i to grupper, der skal bekæmpe hinanden med mel, vand, æg og farvede røgbomber. Den 200 år gamle tradition er inspireret af Barnemordet i Bethlehem fra Biblen. (© Antonio Gibotta)
 • Den tredjebedste serie i kategorien 'People' afbilder olympiske atleter fra Californien på vej til OL i Rio 2016. Her er det fire mænd fra USA's rugbyhold. (© © Los Angeles Times)
 • Dette er ifølge World Press Photo det bedste enkeltstående sportsbillede fra 2016. Jockey Nina Carberry flyver af sin hest, efter den er faldet under en turnering i Liverpool. (© Tom Jenkins)
 • Usain Bolt fra Jamaica smiler stort, mens han kigger tilbage på sit store forspring under semifinalen i 100 meter sprint ved OL i Rio sidste år. Han bevarede i øvrigt forspringet over målstregen.
 • Den bedste sportsserie fra sidste år handler om homoseksuelle atleter, der ofte oplever at blive diskrimineret og ydmyget i sportsmæssige sammenhænge. Ubehag i omklædningsrummet har fået en gruppe atleter fra Torontos rugbyhold til at stifte byens første homo-venlige rugbyhold. Her er det tre spillere, der øver til en dragshow, der skal rejse penge til holdet. (© ©Giovanni Capriotti)
 • En lille skakspiller med store følelser under en kamp i Tjekkiet. Billedet stammer fra en serie om en turnering for unge skakspillere, der viser, at skak for nogle er en verden af stærke følelser, adrenalin og stress.
 • Canadiske Lindsay er født uden arme og ben men kan alligevel løfte 100 pund (cirka 45 kilo) i dødløft. Udover dødløft har Lindsay en passion for at svømme, spille fodbold, hockey og rugby. Selv siger hun: "Jeg føler ikke, at jeg har udrettet noget, for jeg vil ikke være god for en person uden arme og ben at være. Jeg vil bare gerne være god."
 • Advokater hjælper deres sårede kolleger efter en bombeeksplosion i Pakistan i august 2016. 70 blev dræbt, da en bombe eksploderede uden for et hospital, hvor en gruppe advokater og journalister var forsamlet for at sørge over advokat Bilal Anwar Kasi, der var blevet myrdet et par timer tidligere.
 • En syrisk pige ved siden af et andet såret barn græder på et hospital i Syrien. Hun er blevet såret under et luftangreb.
 • En bilbombe eksploderer nær irakiske specialstyrker, mens de forsøger at nærme sig Islamisk Stat i Mosul.
 • På andenpladsen i samme kategori kommer serien 'Reddet fra ruinerne' af den syriske fotograf Ameer Alhalbi. Her er det en syrisk mand, der flygter efter et luftangreb i et område af Aleppo, der er domineret af Islamisk Stat. (© AFP or licensors)
 • Selve serien, hvor årets bedste pressefoto stammer fra, har også vundet en pris, nemlig i kategorien 'Spot News - stories'. Her er det ambassadør Andrei Karlov, der holder tale på det galleri, hvor han kort efter bliver myrdet. (Foto: © Burhan Ozbilici, Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.)
 • Og vi slutter af med dette billede, hvor en gruppe fiskere kaster en redningsvest ned mod en gummibåd fyldt med flygtninge. 2016 var et dødeligt år for flygtninge, der forsøgte at flygte over Middelhavet. Ifølge UNHCR døde 5.000 på ruten. (Foto: © Mathieu Willcocks, Mathieu Willcocks/MOAS)
1 / 46

Verdens bedste fotografier fra 2016 er i dag blevet offentliggjort.

Nogle rummer håb i mørket, smuk natur og storsmilende atleter.

Men langt de fleste af vinderbillederne ved fotokonkurrencen World Press Photo er vidnesbyrd om de mange kriser, katastrofer og ulykker, der prægede verden i 2016. Og som stadig præger os i 2017.

Vinderne er fundet blandt hele 80.408 indsendte fotografier.

I alt har juryen præmieret 45 fotografer fra 25 forskellige lande - fordelt på otte forskellige kategorier.

Se alle vinderne i billedserien herover. OBS: Nogle af billederne kan virke voldsomme!