Se billederne fra luften af et øde København: 'Alt er tomt og forladt'

To fotografer har sat sig for at dokumentere København under coronakrisen.

Mens vi andre bliver hjemme, bevæger fotograferne Lasse Bak Mejlvang og Mads Eneqvist sig ud i virkeligheden. Bevæbnet med kamera og håndsprit går de - med behørig afstand til hinanden - på jagt efter nogle af de øjeblikke, der er vendt op og ned i denne coronatid.

- Alt er tomt og forladt, og det ligner ikke det land, vi plejer at have. Det besluttede vi os for at dokumentere, siger Lasse Bak Mejlvang.

- Jeg er uddannet fotojournalist, og det er min jobfunktion og opgave at fortælle om samfundets tilstand. Det kan jeg ikke gøre, uden at komme ud i samfundet. Men vi gør ikke noget, der overtræder retningslinjer, understreger han.

Fotoprojektet kalder de 'Covid Copenhagen', og det er i udvikling hele tiden, ligesom landets tilstand. De første billeder blev publiceret af Euroman med de klare retningslinjer om at holde minimum et par meters afstand til hinanden.

Fotograferne er også i gang med at udvide konceptet med at tage billeder gennem Messenger og FaceTime for at undgå kontakt med de portrætterede personer.

Usikkerhed, bekymring og stolthed

Ideen til det hele kom, da Danmark startede med at lukke ned for forsamlinger over 1.000 mennesker i starten af marts. Mads Eneqvist besluttede sig for at tage ud og fotografere en superligakamp uden tilskuere med en drone.

Bagefter talte han med sin kollega Lasse Bak Mejlvang om oplevelsen.

- Det gik virkelig op for os her, hvordan vi visuelt kunne se en kæmpe forskel i samfundet, forklarer Mads Eneqvist.

Hvordan er det så at tage ud og skyde de her billeder?

- Når Lasse og jeg er ude, tager vi en naturlig distance til det hele. Men når vi så kommer hjem og ser på billederne, vækker det nogle følelser, som usikkerhed og bekymring; Vi er alle i det lige nu, og vi ved ikke, hvor det bærer os hen. Men det vækker også en stolthed, at vi gør det her.

Hvorfor gør det dig stolt?

- Fordi vi dokumenterer vores historie, som den ser ud lige nu. Det er vores allesammens virkelighed.

Lasse Bak Mejlvang supplerer:

- De her billeder kan hjælpe med at forstå omfanget af den alvorlige situation. Når du kigger på billedet af den lille havfrue på en solskinsdag uden et eneste menneske omkring, har du hele fortællingen. Lige dér.

Se Lasse Bak Mejlvang og Mads Eneqvists billeder af vores karantæneramte land herunder:

 • Søndag den 8. marts spillede Brøndby og FC Nordsjælland superligakamp på Farum Park. - Stadionspeakeren bød velkommen, og journalister og fotografer var med til at dække det. Men der var ingen tilskuere. Bortset fra spillernes råb, og bolden der blev sparket rundt, var der tavshed, siger Mads Eneqvist. Billedet blev startskuddet på fotoprojektet 'Covid Copenhagen'. (Foto: © Lasse Bak Mejlvang/Mads Eneqvist, Lasse Bak Mejlvang/Mads Eneqvist)
  1 / 10
 • - Det er taget i min søns vuggestue, og der plejer at være liv og gang i den. Derfor er det mærkeligt at komme ind, og så er der bare fuldstændigt stille. Det kan virke som en plat, lille ting, men det er sådanne steder, jeg mærker alvoren af situationen mest, lyder det fra Lasse Bak Mejlvang. (Foto: © Lasse Bak Mejlvang/Mads Eneqvist, Lasse Bak Mejlvang/Mads Eneqvist)
  2 / 10
 • Cykelbroen ude ved Fisketorvet set oppefra med drone. - Det var en mandag morgen, så der burde være proppet med cyklister. Men her var der kun meget få, og det har givet helt nye muligheder for at fotografere steder fra dronehøjde på 80-100 meter. Normalt må man nemlig ikke flyve over mennesker, men det er intet problem nu, siger Mads Eneqvist. (Foto: © Lasse Bak Mejlvang/Mads Eneqvist, Lasse Bak Mejlvang/Mads Eneqvist)
  3 / 10
 • Foredragssalen på KU i Mærsk Tårnet. - Det er historien om alle uddannelser, som er lukkede. Underviseren fortalte, at hun normalt havde en forelæsning foran flere hundrede studerende. Nu talte hun ud i et tomt rum, mens hun lavede en videokonference. Hun fik ingen feedback, det var som om, hun talte ud i ingenting, siger Mads Eneqvist. (Foto: © Lasse Bak Mejlvang/Mads Eneqvist, Lasse Bak Mejlvang/Mads Eneqvist)
  4 / 10
 • Pusher Street på Christiania. - Det, at vi kan stå her og fotografere gaden uden at få smadret vores kamera, er jo unikt. Selve Christiania er jo lukket af, og hashhandlen er væk, men der bor jo stadig en masse christianitter derude. De fortalte os, at de føler, de har fået deres gade tilbage, siger Lasse Bak Mejlvang. (Foto: © Lasse Bak Mejlvang/Mads Eneqvist, Lasse Bak Mejlvang/Mads Eneqvist)
  5 / 10
 • Frederiksberg Haves store legeplads. - Den her kæmpe legeplads er blevet lukket ned af myndighederne, da der åbenbart var problemer med at for mange mennesker var samlet der, forklarer Lasse Bak Mejlvang. (Foto: © Lasse Bak Mejlvang/Mads Eneqvist, Lasse Bak Mejlvang/Mads Eneqvist)
  6 / 10
 • - Du kan ikke på en almindelig solskinsdag få det her billede. Men den her mandag i marts var der ingen turister. Ikke en eneste. Der var en løber, en far med en datter, en mand der stod og solgte kaffe, som ikke havde kunder. Alt var gået i stå, undtagen energiværkerne i baggrunden, der fortsatte ufortrødent, siger Lasse Bak Mejlvang. (Foto: © Lasse Bak Mejlvang/Mads Eneqvist, Lasse Bak Mejlvang/Mads Eneqvist)
  7 / 10
 • - Bispebjerg Kirkegård er lukket af, men vi har taget det her billede gennem en port. Kirsebærtræerne blomstrer, og normalt er Instagram oversvømmet af de her fine farver. Nu er der ikke et øje. Det siger alt om det forår, vi har i år, siger Mads Eneqvist. (Foto: © Lasse Bak Mejlvang/Mads Eneqvist, Lasse Bak Mejlvang/Mads Eneqvist)
  8 / 10
 • Israels Plads midt i København om morgenen. - Den tomme boldbane er normalt fyldt med skolebørn. Man ville aldrig normalt kunne tage det her billede med drone, fordi der ville være mennesker overalt, forklarer Mads Eneqvist, som har fløjet drone siden 2015. (Foto: © Lasse Bak Mejlvang/Mads Eneqvist, Lasse Bak Mejlvang/Mads Eneqvist)
  9 / 10
 • Kanalbådene Stromma ligger stille på Refshaleøen. - Der er omkring 25-30 kanalbåde fra flere selskaber, der bare ligger parkeret på ubestemt tid i vandet i solskinsvejr. Karantænen rammer de fleste brancher hårdt, og det her er endnu et billede på, hvor hårdt turistbranchen er ramt for tiden, siger Mads Eneqvist. (Foto: © Lasse Bak Mejlvang/Mads Eneqvist, Lasse Bak Mejlvang/Mads Eneqvist)
  10 / 10