Se de vilde optagelser: Obduktion afslørede velfærdssygdomme hos mumie-biskop

Biskoppen levede ikke selv efter de spartanske spisevaner, som han prædikede om.

De svenske forskere kunne næsten ikke tro deres egne øjne, da de for første gang scannede det over 300 år gamle lig af biskop Peder Winstrup i 2014.

Han var nemlig ikke balsameret, som man først havde troet. Næsten alle de indre organer var intakte. Winstrup var slet og ret tørret ind.

Holdet bag 'Historien om Danmark' var med, da biskoppen blev undersøgt.

- Han er ikke balsameret som de egyptiske mumier, men derimod tørret ind lidt ligesom en serranoskinke, siger museumschef Per Karsten i programmet.

Han arbejder på Historiska Museum Lund og har ledet forskningen i Winstrups lig.

Det er yderst sjældent, at man finder så velbevarede lig fra 1600-tallet, og Peder Winstrup har derfor givet forskerne et unikt indblik i datidens levestandarder.

Overklassen led af velfærdssygdomme

Winstrups indre organer rummer en masse informationer om, hvilke sygdomme biskoppen har haft op til sin død i 1679.

- Peder Winstrup levede godt og led af en masse velfærdssygdomme, som vi også kender i dag. Han har været stresset, for tyk, drukket for meget alkohol og spist for meget sukker. Og det sætter sine spor i kroppen, siger Per Karsten.

Biskoppen hørte til overklassen og levede absolut bedre end gennemsnittet. Han dundrede ydmyghed og spartansk levevis fra prædikestolen, men den næsten 350 år gamle krop afslører, at han ikke selv levede derefter.

- Kigger man på det hele samlet, fremstår Winstrup som en mand, der absolut ikke lever som han lærer, siger Per Karsten.

En ægte renæssancemand

Peder Winstrup blev født i København i 1605 og døde i Lund i 1679. Han var den sidste danske og den første svenske biskop i Lund, da Skåne i 1658 skiftede fra dansk til svensk.

Winstrup holdt sig gode venner med både den danske og svenske konge og blev derfor betragtet som en forræder og en vendekåbe på begge sider af sundet.

Men han færdedes i de rigtige kredse og havde stor magt i Lund. Faktisk var Winstrup med til at overtale den svenske konge til at opføre et universitet i Lund, så præsterne ikke længere var nødsagede til at tage til København for at uddanne sig.

Winstrup var en ægte renæssancemand med mange talenter. Han var udover at være teolog også professor i fysik og filosofi, arkitekt og havde sit eget bogtrykkeri.

Se hele afsnittet af 'Historien om Danmark' på DR1 i aften kl. 20:00 eller allerede nu på DRTV.

Kilder: Per Karsten, Museumschef ved Historiska Museum Lund, Den Store Danske, Kristeligt Dagblad, Lund Universitet.

Denne artikel blev udgivet første gang i 2017 i forbindelse med premieren på 'Historien om Danmark'.

Facebook
Twitter