SE VIDEOEN Sporty Spice ønsker Mø tillykke med de 30 år: Jeg elsker dig, Karen!

Karrieren er gået stærkt siden Karen Marie Ørsted i marts 2013 fik en Uundgåelig på P3 med hittet 'Pilgrim'. I dag fylder den danske verdensstjerne 30 år.

- The winner of the P3 Guld 2014 has so much girl power, she definitely could have been a Spice Girl.

(På dansk: 'Vinderen af P3 Guld 2014 har så meget girl power, at hun uden tvivl kunne have været en Spice Girl.')

Sådan lød ordene fra Melanie C, også kendt som Sporty Spice, da Karen Marie ‘Mø’ Ørsted vandt P3 Guld tilbage i 2014.

I dag fylder Danmarks egen Spice Girl 30 år, hvilket kræver en girl power-fejring af den prisvindende musiker. Og hvem bedre til at ønske tillykke end barndomsidolet Sporty Spice:

- Jeg elsker dig, Karen! Tillykke med fødselsdagen og hav en fantastisk dag.

Se hele hilsnen fra Melanie C i videoen øverst i artiklen.

I programmet 'Det bedste fra Smukfest 2018' kan du høre Mø selv forholde sig til det at blive 30 år.

Fra Odense til Bieber

Karen Marie Ørsted brød for alvor igennem med sangen ’Pilgrim’ i 2013, hvor hun blev P3s Uundgåelige i en hel uge i midten af marts.

Se Mø synge 'Pilgrim' til Kronprisparrets Priser i 2013 herunder:

Før det slog hun sine folder i Odense – og ikke mindst i punkduoen ’Mor’ sammen med veninden Josefine Struckmann.

Siden er det blevet til samarbejder med store internationale navne som Diplo, Major Lazer, Justin Bieber og Ariana Grande. Både på scenen og som sangskriver.

Se Mø optræde på Smukfest i år i videoen herunder:

Det er også blevet til flere optrædener i amerikanske talkshows, koncerter på nogle af verdens største scener og anerkendelse fra nogle af de helt store kanoner i musikbranchen.

Ikke mindst fra Karen Maries eget store idol, Spice Girl Melanie C.

Da Mø i starten af 2014 udgav en coverversion af barndomsidolerne Spice Girls’ ’Say You’ll be there’, havde hun næppe forestillet sig, at sangen ville nå idolernes ører.

Men da Mø senere på året vandt hovedprisen til P3 Guld, var det netop Melanie C, der overraskende trådte frem på scenen for at overrække prisen til en grædefærdig Karen Marie Ørsted.

Se øjeblikket, hvor Mø vandt P3 Guld i 2014 her:

Hun er en ægte stjerne

Radiovært Sara Bro er også fan af Møs fynske girl power:

- Hun er en ægte stjerne på højde med de allerstørste, fortæller en oprigtigt imponeret Sara Bro.

- Når hun har været gæst i radiostudiet klokken 'pis om morgenen' (på morgenradioprogrammet Go’ Morgen P3, red.), så har hun altid være smilende, åben og totalt sød.

Se herunder MØ optræde med 'Turn my Heart to Stone' i radioprogrammet Moyo Live i december 2017, på trods af hun ikke følte sig helt sikker på den nye sang endnu:

  • I 2014 fik hun taget strømmen på sin koncert på Smukfest, fordi hun valgte at stagedive fra scenen. Det har dog ikke holdt Mø tilbage. Her ses hun på et hav af hænder foran bøgescenen i 2015. (Foto: © Axel Schütt, Scanpix)
  • Mø lader sig føre hen over det begejstrede publikum under den afsluttende 'Final Song' på årets Smukfest. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, dr)
1 / 2

- Hvor andre kendtes managers kan have en masse restriktioner i forhold til, hvad man må spørge og snakke med en artist om, så er der ingen restriktioner med Karen. For mig er det virkelig et tegn på at være en ægte stjerne, fordi hun bare hviler så meget i sig selv, siger Sara Bro, der har mødt dagens fødselar flere gange i sin tid som radiovært på P3.

- Alting er altid med et smil og et grin. Hun kigger folk i øjnene, svarer på alle spørgsmål fra lytterne og er altid med på den værste, mens hun bare er 100 procent ’Karen fra Fyn’.

  • I år indtog Mø den store Bøgescene på Smukfest iklædt en elefanthue. Om huen var en reference til punkkollektivet 'Pussy Riot' eller om det var en kommentar til det tildækningsforbud, der otte dage forinden var trådt i kraft i Danmark, er ikke til at sige. Men det ville ikke være første gang, at sangerinden bruger sin position til at kommenterer på landets politiske tilstand.
  • Mø indledte koncerten i den tunge sommervarme på Smukfest iklædt elefanthue under første nummer. Uden at kommentere huen, tog hun den af til andet nummer. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, dr)
  • På Roskilde Festival i 2016 stod Mø foran det frådende hav af begejstrede fans iført en t-shirt med teksten 'Refugees welcome' (på dansk: 'Flygtninge, velkommen'). (Foto: © Sara Gangsted, Scanpix)
1 / 3

I et interview med dr.dk tilbage i december 2017, formulerede Karen Marie Ørsted det selv sådan her:

- Jeg er jo en vildt almindelig pige fra Fyn, og det føler jeg mig egentlig fucking også stadigvæk som. Men omvendt, så har mit liv jo også ændret sig vildt meget, og jeg går og laver alle de her - i nogens øjne - vildt unaturlige ting, siger hun.

Et ægte forbillede for piger

Ligesom Spice Girls gjorde det for 90'ernes unge piger, så har Karen Marie 'Mø' Ørsted bragt girl power til en helt ny generation af unge kvinder, mener Sara Bro:

- Hendes girl power er det, man leder efter, når man er kvinde eller ung pige. Én der har det mod, man ikke selv har. Eller den frihed, man selv leder efter. Hele hendes kropssprog på scenen repræsenterer en frihed og seksualitet, der ikke er i reference til en mand.

Der var masser af kærlighed backstage efter MØs koncert på Smukfest. Her ses hun sammen med Sara Bro og radiovært Pelle Peter Jensen. (© @PellePeterJesen på Instagram)

- Hun sætter en ny standard for kvindelige kunstnere, som jeg virkeligt godt kan lide, konkluderer Sara Bro, som samtidigt tilføjer at hendes egen datter af samme grund meget gerne må se Mø som et forbillede.

- Hun tror på sig selv: ”Jeg kan alt det, jeg vil. Jeg skal bare beslutte mig for, hvad det skal være. Jeg behøver ikke vise mine bryster eller bare røv. Jeg behøver ikke gøre andet end det, jeg selv synes er sejt.” Og hun gør det hele med en frihed i egen krop, siger Sara Bro og understreger, at hvis Mø en dag beslutter sig for at vise sine bryster eller 'bare røv', ville det også være fedt, fordi hun i så fald ville være en kvinde, der netop gør det af egen fri vilje - og fordi hun selv synes, det er sejt.

En musikalsk enhjørning

Radiovært og dj Pelle Peter Jensen hylder også fødselaren:

- Mø er et virkeligt smukt produkt af hendes kærlighedsaffære med tyggegummipop og punk. Det er musik med kant, budskab og holdninger, der hylder ungdommens uendelige energi. Og som samtidig bare er vildt gode sange, fordi de er poppet fængende, men aldrig bliver kedelige på grund af deres intense energi og oprigtighed.

- Hun er en musikalsk enhjørning, der kan lave pop uden at blive overfladisk. Man kan høre personen Karen i alle sangene, og også derfor bliver man forelsket i dem. For hun er et gennemført dejligt, sjovt og ærligt menneske, siger radioværten, der ikke lægger fingre imellem sin begejstring for Karen Marie Ørsted.

Større end Kendrick Lamar

Spørger man producer og musiker Ronni Vindahl, der var Karen Marie Ørsteds nære samarbejdspartner på debutalbummet ’No Mythologies to Follow’ (2014), så er der heller ikke nogen tvivl om, at den nu 30-årige fynbo har hele pakken:

- Det er meget få artister som er dygtige til at navigere i det smagfulde og samtidig kommercielle, og hun er i min optik den eneste etablerede danske artist, som kan det.

  • Ronni Vindahl og Karen Marie Ørsted turnerede og arbejdede sammen i tre år. Billedet her er fra 'Way out West' i Sverige tilbage i 2015. (© Privatfoto (Ronni Vindahl))
  • I 2015 modtog Ronni Vindahl og Karen Marie Ørsted sammen prisen 'Årets Komponist' ved prisuddelingen Steppeulv. Prisen gik til de to musikere for deres arbejde med Møs debutalbum 'No Mythologies To Follow', der udkom i 2014. Ved samme prisuddeling modtag Karen Marie Ørsted desuden prisen for 'Årets album'. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)
1 / 2

- Hun har meget dybde i sin stemme. Og den feeling hun også har i sin sangstil, tror jeg rammer rigtig bredt. Og så er hun en sindssygt god sangskriver, altså!

Ronni Vindahl har arbejdet sammen med verdensstjerner som Avicii og Kendrick Lamar, men Mø står stadig højest på listen:

  • 15. marts 2016 var Karen Marie Ørsted inviteret med til dronning Margrethes årligt aftenselskab for kunst og kultur på Christiansborg Slot. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)
  • I 2013 modtog Mø 'Stjernedrysprisen' ved Kronprinsparrets Priser. En pris der uddeles til to unge talenter indenfor kulturens verden af kronprinsparret. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)
  • Smukfestprisen, der også kendes under navnet Polka Verner Legatet, gik i år til Birthe Kjær og Mø. Om mødet med danktoplegenden Birthe Kjær udtalte Mø: - Helt ærligt, jeg er altså rimelig starstruck. (Foto: © Mikkel Berg Pedersen, Scanpix)
1 / 3

- Hun er ikke den største artist, jeg har på cv’et som producer og sangskriver, men nok stadig med ret stor sikkerhed det projekt, jeg er allermest stolt af at have været med til at starte op, forme kreativt og kunne følge siden hen, fortæller han.

- Jeg voksede sindssygt meget som producer og sangskriver, da jeg arbejdede så tæt med Karen i de omkring tre år, hvor vi samarbejdede og turnerede på daglig basis.

Det travle tournéliv fortsætter ufortrødent for Mø. Også på dansk grund, hvor hun i december giver stor koncert i Royal Arena i København. I aften giver hun koncert i Budapest, men mon ikke der også bliver tid til at fejre den runde fødselsdag.

Tillykke med dagen, Karen Marie 'Mø' Ørsted!