Seks spørgsmål til Kaj og Andreas mor

Hanne Willumsen syede for 40 år siden papegøjen Andrea af sin søsters bikini. Senere fik Andrea en skøn og grøn ven, der hed Kaj.

Hvordan opstod Andrea?

I begyndelsen af 1970'erne kontaktede Katrine Hauch-Fausbøll mig. På det tidspunkt lavede vi sammen med Kjeld Nørgaard 'Legestuen', der var et program til de helt små. Katrine fortalte, at de skulle bruge en dukke og spurgte, om jeg ikke kunne sy den. Andrea er lavet af skumgummi, og så brugte jeg stoffet fra min søsters stranddragt til striberne. I begyndelsen var det bare Andrea og Kjeld på skærmen, men senere fandt de ud af, at Andrea skulle have en ven, og så lavede jeg Kaj.

Hvad var hensigten med Andrea?

Andrea har en særlig karakter. Hun er meget spørgende, ukompliceret, bedrevidende og tantet. Hendes stemme kunne jeg i forvejen. Når min søster og jeg lavede fis med hinanden, så brugte vi sådan nogle stemmer. Så på den måde var det ikke nyt for mig at tale sådan eller i de situationer. Jeg har heller ikke haft problemer med stemmen. Andrea kan godt tale i timevis, men jeg bliver aldrig hæs. Hverken når hun taler eller synger.

Hvordan vil du beskrive Kaj og Andrea som program?

Kaj og Andrea er underholdende. De viser mange af de små konflikter, der er hos børn, og det kan børn forstå og relatere til. Jeg har ladet mig inspirere af omverdenen. At betragte børn og deres leg giver mig gode ideer til programmerne. De situationer, Kaj og Andrea oplever, er hentet fra den virkelige verden, og derfor kan børn genkende det. Jeg har også gjort meget ud af at tale med børn og sætte mig ind i deres verden for netop at forstå, hvad der sker omkring dem.

Hvordan adskiller Kaj og Andrea sig fra andet børnefjernsyn, du har arbejdet med?

Kaj og Andrea er til de lidt større børn, mens Bamse og Kylling er for de mindste. I Kaj og Andrea taler de meget, og især Andrea taler og spørger rigtig meget. Bamse bevæger sig mere rundt, og på den måde er der mere fysisk handling i Bamse og Kylling i forhold til Kaj og Andrea.

Nogle gange tog Kaj og Andrea ud. Jeg har for eksempel siddet med Andrea hos slanger i zoologisk have, og jeg hader slanger! Jeg har optrådt de mest underlige steder, så selvom det ikke ser sådan ud, så kræver arbejdet faktisk en god kondi.

Hvorfor tror du, at Kaj og Andrea stadig er populære?

En dukke udtrykke sig på en anden måde, end et tegnet univers kan. Det kan være, det er derfor, de stadig er populære. Dukkerne er tilpas enkle i deres udtryk og kombinationen mellem de to figurer og deres samspil kan genkendes både dengang og nu. Kaj er flabet, mens Andrea er en snerpet tante, og den kontrast fungerer rigtig godt.

Hvad betyder det for dig, at Kaj og Andrea nu kan fejre 40 års fødselsdag?

Det er sjovt, at det har holdt så længe. Alle mennesker bliver glade, hvis de kan se, at noget, de har lavet, holder og gør folk glade. Jeg bliver ofte genkendt i supermarkedet, og folk fortæller mig, at de har været glade for programmerne.

Barndommen er noget særligt for de fleste mennesker, og noget vi altid vil huske. Kaj og Andrea refererer til mange danskeres barndom, og det er måske derfor, det stadig er værdsat.

Facebook
Twitter