'Selvom man elsker håndbold, skal man også huske opera': Her er kulturlivets ønsker til den nye minister

Aktører fra kulturens verden giver deres bud på, hvad den nye kulturminister skal prioritere.

Kultur er mange ting, skal den nye minister huske. Sådan lyder det fra flere kulturaktører. På billedet ses Johnny Madsen give koncert på Det Kongelige Teater i 2016. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix Denmark)

Mindre snak om håndbold og mere fokus på kultur fra regeringens side helt generelt.

Sådan kan man sammenfatte nogle af ønskerne til den nye kulturminister, hvis man spørger aktører fra kulturbranchen.

For når Ane Halsboe-Jørgensen (S) sætter sig bag sit skrivebord som ny kultur- og kirkeminister, får hun rigeligt at se til. Blandt andet det kommende medieforlig samt finansloven, som er nogle af de områder, hun - hvis det står til aktørerne i kulturbranchen - skal se på som noget af det første.

Ane Halsboe-Jørgensen er i dag tiltrådt som ny kulturminister, efter Joy Mogensen (S) i går meldte sin afgang fra posten. Det sker ifølge Mogensen, fordi hun "er løbet tør for overskud", som hun skrev i et opslag på Facebook.

Joy Mogensens exit kommer efter en ministerperiode, hvor hun gentagne gange har fået heftig kritik. Det skete eksempelvis, da hun - kort efter landet blev lukket ned grundet corona i marts 2020 - udtalte, at det ville være "upassende" at tale om kultur nu.

Kort tid efter var hun og hendes musiksmag i vælten, da hun til musikmagasinet Gaffa fortalte, at hendes yndlingsalbum er 'Absolute Music 2'.

Og senest har flere politikere presset på for at få fjernet de stramme restriktioner, der har præget kirke- og kulturlivet. Restriktionerne blev fjernet forleden, den 14. august.

Generelt har hun mødt en kritik af at være for usynlig som minister.

Men nu er det altså Ane Halsboe-Jørgensen, der skal stå i spidsen for det ministerium, som har en lang, lang række ansvarsområder. Blandt andet live-musik, teatre, biografer, scenekunst, museer, kirker, sport, biblioteker, radio og tv.

Vi har derfor talt med en række aktører inden for disse områder og spurgt dem: Hvad ønsker I af en ny minister, og hvad er de vigtigste opgaver for ministeren netop nu?

1

Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live

Den danske festivalsæson har været aflyst to år i træk grundet coronapandemien. Nu skal den genopbygges, mener Dansk Live. (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Ritzau Scanpix)

Interesseorganisation for festivaler og spillesteder.

- Man skal gå efter en minister og en tilgang i regeringen, hvor man giver kulturen den plads og energi, den kræver. For en minister er ikke bedre end sin regering.

- Den kommende finanslov er den største opgave for den nye minister. For vi har et kulturliv, der har været underdrejet af corona. Hvordan får vi det genoprettet og får folk tilbage? Hvordan sikrer vi, at festivalerne ikke kommer til at lide? Vi har langt fra set de langsigtede konsekvenser af corona, og det kræver fokus.

2

Jørgen Ramskov, direktør i Producentforeningen

Der sker store ændringer i vores tv- og filmforbrug i disse år grundet blandt andet streamingtjenester, og det skal der fokus på, mener Producentforeningen. (Foto: © LISELOTTE SABROE, Ritzau Scanpix)

Brancheorganisation for producenter af film, tv og computerspil.

- Jeg ønsker en minister, der er mere rutineret i forhold til Christiansborg-arbejdet, har gennemslagskraft over for regeringen, og som kan få kultur højere op på dagsorden. Joy Mogensen måtte selv konstatere, at erfaring fra lokalpolitik ikke var nok.

- Jeg er træt af at høre om håndboldhaller, og selvom jeg holder meget af sport, skal vi have en bredere definition af kultur. For coronakrisen og italesættelsen af kultur har været irriterende. Man skal anerkende, at kultur har en betydning for vores hverdag.

- Den vigtigste opgave lige nu er medieforliget. Det bliver nok lidt forsinket nu, men mediepolitisk er der store udfordringer i forhold til de strukturændringer, vi ser på markedet inden for film og tv og med de tech-giganter, der fylder mere og mere.

3

Benjamin Boe Rasmussen, formand for Dansk Skuespillerforbund

Ministeren skal huske på, hvor vigtig kultur er for borgerne, lyder det fra Dansk Skuespillerforbund. (Foto: © Maria Albrechtsen Mortensen, Ritzau Scanpix)

Faglig organisation for skuespillere, operasangere, musicalperformere, dansere og koreografer.

- Når vi kommer ud på den anden side af corona, ønsker jeg af den nye minister, at vi skal tale om, hvad kulturpolitik skal være. Hvad vil vi med kulturen i Danmark? Det skal ikke bare handle om håndbold og fodbold kontra teater og scenekunst. For kulturpolitik er mangefacetteret, og corona har gjort borgerne bevidste om, at kultur er vigtig. Vi har nemlig savnet den, mens den har været lukket ned.

- Det vigtigste for den nye minister bliver det medieforlig, som er lige om hjørnet, og som er vigtig for vores medlemmer. For vi bliver invaderet af streamingtjenester, og vi skal værne om det danske indhold, for vi har et højt niveau af dansk produktion.

- Joy Mogensen varslede et opgør med tech-giganterne, og det er vigtigt, for vi skal se på, hvad nettet gør ved vores kulturliv. Det er en kæmpe opgave.

4

Nils M. Jensen, direktør i Organisationen Danske Museer

Kulturpolitikken skal stå stærkere i regeringen, lyder det fra Organisationen Danske Museer. Her ses kunstmuseet Aros. (Foto: © Bo Amstrup, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Interesseorganisation for 170 af landets museer.

- Den nye minister skal kunne definere nogle kulturpolitiske pejlemærker, nogle tydelige satsningsområder og skal ikke mindst kunne markere kulturpolitikken stærkere internt i regeringen, så kulturpolitikken får den plads, den fortjener, som del af et velfungerende videnssamfund.

5

Peter Mark Lundberg, direktør i Dansk Teater

Den nye minister skal kunne fremme alle slags kulturområder - også dem vedkommende eventuelt ikke selv er vild med, fastslår Dansk Teater. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix Denmark)

Branche- og arbejdsgiverorganisation for teatre og scenekunstkompagnier i Danmark.

- Jeg håber inderligt, at den nye minister vil bruge tid på at tale om fællesnævnerne i dansk kulturliv i stedet for at finde forskellene. En minister, der tør være stolt af et mangfoldigt kulturliv, hvor det ikke handler om at fremme det, som flest er glade for. Man skal også huske at fremme det, man ikke selv har forståelse for. Måske elsker man selv håndbold, men man skal også huske opera.

- Mit bedste råd til den nye minister er, at når vi skal genoprette dansk kulturliv, skal det gøres i samarbejde med kulturlivet. Vi vil alle sammen gerne hjælpe, så hun skal ikke være bange for at række ud. Ministeren skal også turde at markere sig på andre ministres ressortområder, for kulturområdet går på tværs af mange ting.

- Ministeren skal lave en strategi for genopretningen af dansk kulturliv. For man skal ikke bare tro, at corona er væk. Det er svært at få folk tilbage, for danskerne er blevet dovne og inaktive.

- Den nye minister skal også prioritere de kulturelle og kunstneriske fag i folkeskolen. Meget handler om at regne og skrive, mens billedkunst, musik og valgfag er kraftigt nedprioriteret. Vi skal have den åndelige bevægelse tilbage på skoleskemaet.