SELVPORTRÆT Albumaktuelle Craig David vil tilbage til 00'ernes storhedstid

Craig David indtog hitlisterne med bl.a. 'Walking Away' i 2000, men forsvandt efter at være blevet gjort til grin i satireshow. Få historien om 00'ernes britiske R&B-darling her.

For 16 år siden blev han verdenskendt med numre som ’Walking Away’ og ’7 days’.

Og så forsvandt han, kom tilbage igen og forsvandt igen.

Nu - efter seks års pause - forsøger britiske Craig David endnu engang et comeback med albummet 'Following My Intuition', som udkom i september.

Historien om Craig David er en klassisk historie om den lidt halvbuttede dreng, der voksede op i et typisk socialt boligbyggeri i Southampton i Storbritannien. I skoletiden var han et typisk mobbeoffer, og den unge Craig David fandt hurtigt ud af, at han kunne kanalisere sine frustrationer ud gennem musikken.

Hjemmet var fyldt med musik

Craig Davids far prioriterede musikken højt. Han brugte meget af sin fritid på sit band, og på den måde kom musikken hurtigt til at fylde meget i unge Craigs liv.

Som teenager tog han med sin far ud for at spille på danseklubber i lokalområdet, og på flere af stederne fik han lov til at synge i mikrofonen.

Det blev startskuddet på Craig Davids karriere, og inden længe havde han en kontrakt med det engelske pladeselskab Wildstar Records.

Selskabets medejer Colin Lester så et kæmpe potentiale i Craig David og kunne ikke vente med at udgive hans debutalbum.

I 2000 kom det så, ’Born to do it’. Albummet blev øjeblikkelig en kæmpesucces og solgte over otte millioner eksemplarer verden over.

Craig David var 19 år gammel, da 'Born to Do It' udkom. (Foto: Ethan Miller © 2002 Ethan Miller)

MTV kaldte albummet for et af de bedste nogensinde, og i Storbritannien blev ’Born to do It’ det hurtigst sælgende studiealbum af en mandlig solokunstner nogensinde. En rekord han i øvrigt stadig holder i dag.

Startede på toppen af hitlisterne

Pladen var lyden af den engelske ’UK garage’-genre, der hittede i 90’erne og 00’erne. Craig Davids vokal og produceren Mark Hills elektroniske lyd viste sig hurtigt at være en hitmaskine, og flere anmeldere og musikkritikere var begejstrede for Craig Davids musik og kaldte ham for en talentfuld, ung stjerne.

Craig David vandt to MTV Europe Music Awards i 2001. (Foto: Ralph Orlowski)

To år efter kom hans andet album, der sammen med det første fik drengen fra Southampton helt op på toppen af det forjættede musikbjerg, hvor han i Storbritannien i alt solgte otte gange platin. I en alder af 21 havde Craig David i 2002 opnået stor succes med sin musik, og den unge og ambitiøse musiker fortsatte ufortrødent sin musikproduktion. De efterfølgende år udgav han yderligere to albums, men de store hitsingler udeblev, og folk begyndte at miste interessen for ham.

En af forklaringerne på Craig Davids faldende popularitet var den britiske komiker Leigh Francis.

Gjort til grin på tv

I 2002 var Craig David blevet en del af Leigh Francis’ sketchshow Bo' Selecta. I sketchshowet, der kørte frem til 2004 lavede komikeren flere kortvarige parodier med kendte musikere og skuespillere iført hjemmelavede gummimasker, hvor særligt Craig David-karakteren optrådte flere gange.

- Hele ’Bo Selecta’-tingen var ved at dræbe mig for et stykke tid, fordi denne idiot havde en kultstatus, og fordi jeg var den vigtigste karakter, sagde Craig David i et interview fra 2007.

Parodien på Craig David blev kendt i hele Storbritannien og kom til at plage den unge musiker i mange år - så meget at den nærmest tvang ham til at nulstille sin karriere.

- 'Bo Selecta’ gjorde mig frustreret. Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle vende et hele, og hvordan man igen kunne være forbundet med min musik. Jeg følte, tingene var ude af min kontrol.

- Alt, jeg vidste, var, at folk knyttede mig sammen med denne fyr med massivt hoved, udtalte Craig David.

Forsøg som ’Motown-artist’

Craig David kom tilbage i 2010 med det Motown-inspirerede album ’Signed, Sealed, Delivered’, hvor han sang covernumre af kendte musikere som Stevie Wonder, Otis Redding og Marvin Gaye.

Albummet fra 2010 blev af The Guardian beskrevet som et ’karaoke-album’, og avisen uddybede, at der skulle meget mere til, hvis Craig David ønskede at vende tilbage til hitlisterne.

- Den falmede ’pop smoothie’ Craig David har nu besluttet at kaste yderligere vanære over sig selv med denne samling af soul covernumre, skrev avisens anmelder.

Motown-albummet fik en blandet modtagelse og solgte langt fra så meget som debuten. Kun 34.000 eksemplarer i Storbritannien i forhold til debutens svimlende otte millioner.

'Signed, Sealed, Delivered' var Craig Davids femte studiealbum. (Foto: CHRISTIAN ALMINANA © This content is subject to copyright.)

Ifølge The Guardians anmelder havde Craig David i 2010 efter sit ’karaoke-album’ brug for at genvinde sin ’mojo’.

Heller ikke The Independents anmelder var begejstret.

- Jeg ville ønske, at jeg ikke havde behøvet at høre det. Det er ligesom at svømme gennem spildevand, skrev anmelderen.

Han flyttede til Miami i Florida for at starte på en frisk og fortalte senere i et interview på det engelske Jonathan Ross Show, at han fandt sig selv i Miami.

I solskinsbyen Miami begyndte Craig David at afholde taglejlighedsfester hver søndag med sig selv som DJ.

Søndagsfesterne blev kaldt ’TS5’ og skabte hurtigt en masse ny opmærksomhed omkring Craig David.

TS5-tagfesterne hitter

Craig David er lige nu på turné verden over med sit TS5-projekt, der både taler til klub- og poppublikummet.

Publikum lader til at kunne lide hans nye musik, da der i sidste måned blev meldt udsolgt til hans koncert i den populære koncertsal Brixton Academy i London på bare få minutter.

I sine nye liveshows ’Craig David’s TS5’, hvor han både synger og står bag dj-pulten, gennemlever han med sit publikum både de gamle klassikere fra millennium-årene, men også nye numre fra hans seneste udspil ’Following My Intuition’ er på hans repertoire.

'When the Bassline Drops' var første single fra Craig Davids album 'Following My Intuition' der udkom i september 2016. (Foto: Venla Shalin © 2016 Venla Shalin)

Craig David er uden tvivl stædig og vil gå langt for at kæmpe sig tilbage til toppen af hitlisterne. Det kan næsten ikke siges mere præcist, end han gør det i sin seneste single: ’Ain’t Giving Up’.