SELVPORTRÆT Anders Matthesen: Vi fylder vores hoveder med støj

Vores liv er så fyldt med støj, at vi ikke længere kan finde ro og en prioritering i vores egne hoveder. Det fortæller komikeren Anders Matthesen i et stort interview med DR Kultur.

Det handler om det konstante online-liv Facebook, Snapchat, Twitter, Instagram. Om det kolossale bombardement af nyheder på vores smartphones, computer og fjernsyn.

Det handler om, at vi i dag er så påvirket af nye informationer og afbrydelser, at vores hoveder ikke længere kan skelne mellem den vigtige og den ligegyldige information.

Det fortæller Anders Matthesen, da DR Kultur møder ham til et interview om hans nye show ”Shh- Der er show”, som har premiere den 2. september.

For meget skrald i hovedet

Han har selv følt sig påvirket af støj i flere år. Først troede han, det bare handlede om, at han var ved at blive ældre. Men så gik det op for ham, at han havde svært ved at prioritere tingene oppe i sit hoved:

- Jeg kunne ikke finde ud af, at sætte tingene i den rigtige rækkefølge. Det var som om, jeg kunne sidde og se nyheden om, at nogle mennesker var døde i et jordskælv, og så pludselig går det op for mig ”ej, vi har ikke noget mælk”, og så lige pludselig var fokus på det i stedet. Ting havnede ved siden af hinanden oppe i hovedet, selvom de ikke burde. Det gav sådan en følelse af afstumpethed, fortæller Anders Matthesen til DR Kultur.

Med sit nye onemanshow forsøger han at gøre noget ved dette. Som titlen antyder, mener den 41-årige komiker, at stilheden skal i fokus. For der bliver samlet for meget ”skrald” op i vores hoveder, mener han.

- Hvis man er så videbegærlig og har lyst til at fylde sig hoved hele tiden, så fyld det da i det mindste med noget ordentligt. Brug tiden på at læse bøger, eller bliv læge eller professor i en sen alder. Det er sgu noget vigtigere, end at man sidder og diskuterer fuldstændig ligegyldige ting på sociale medier, som var det et nationalt sikkerhedsanliggende, siger Anders Matthesen.

Vi er afhængige af støjen

Kan det ikke bare være dig og de lidt ældre generationer, som ikke kan følge med? Måske larmer det slet ikke så meget oppe i hovederne på de generationer, der aldrig har levet uden internet og sociale medier?

- Ja, Måske. Det vil jo vise sig, hvordan mine egne børn har det, når de bliver voksne. Det er heller ikke fordi, jeg er sådan en type, som siger: Gå ud i den friske luft, og lav noget ordentligt”. De må gerne spille Ipad, og de må gerne sidde med deres smartphones. Det handler ikke om, hvorvidt man bruger sin smartphone til mere eller mindre ligegyldige ting. Det handler om: Hvorfor er det, vi hele tiden vil have, det larmer? Er det fordi, der i virkeligheden er noget, som vi ikke tør lytte til?

Ligger løsningen ikke lige for? Hvis vi smider vores smartphones ud og hopper af de sociale medier, så burde det vel stoppe støjen?

- Jeg synes ikke, vi skal vende ryggen til udviklingen. Jeg kan sagtens glæde mig over, at nogen har opfundet Mobilepay eller Easypark, for det er da virkelig smart. Min pointe er at folk er blevet afhængige af støjen, siger Anders Matthesen og kommer med et eksempel:

- Jeg kan godt grine lidt af det, når jeg sidder i en stillekupé, og alle sidder helt stille, men med høretelefonerne på fuld blæs eller med hovedet begravet i en avis. Der bliver ganske vist ikke sagt en lyd, men oppe i hovedet på folk er der en massiv larm. Man smadrer sine egne pauser på den måde, siger Anders Matthesen.

Ingen ambitioner på andres vegne

Så løsningen er ikke at smide mobiltelefonen væk. Hvad kan vi så gøre ved det?

- Øh. Ja. Det ved jeg ikke rigtig. Måske er løsningen inde i én selv. At hvis man er i pagt med sin egen stilhed, så kan man ikke gå ud og lave larm. Så kan man ikke ødelægge noget for andre. Så lever man i harmoni. Man skal forsøge at komme ind bag støjen. Bag det larmede sind. Det vurderende sind, som ikke kan betragte noget uden straks at have en mening om det.

Det lyder som en slags indre revolutionen, du har gang i?

- Tjah, måske. Jeg har egentlig ikke nogen ambitioner på andres vegne. Det havde jeg, da jeg var yngre. Der blev jeg meget frustreret, lå vågen om natten og ville skrive indlæg i aviserne, hvis jeg havde hørt en sige noget racistisk i fjersynet eller nogen andet, som, jeg synes, var politisk forkert. Så var jeg indigneret og ville straks ud og tage kampen op med hele verden. Sådan er det ikke mere.

Så du tænker ikke, at du kan være med til at ændre samfundet til noget bedre?

- Jeg har ingen ambitioner i den retning nej. Det er ikke fordi, jeg ikke vil være med til at sprede fred og glæde. Jeg kan lave et show, hvor jeg udstiller mig selv, og så kan det være, der er nogle, som kan spejle sig i det. Men jeg skal ikke gå ud og fortælle folk, hvordan de skal leve deres liv. Det kan ikke gøre andet end at skabe mere larm og mindre forståelse. Jo mere vi skyder kæften af, jo længere kommer vi fra målet.

Comedy er ikke Pokémon Go

Noget af det, som standup kan, er at gøre grin med samfundsaktuelle emner. Emner som eksempelvis terror eller krig, som normalt ville være omgivet af megen alvor. Vil du komme ind på noget af det i dit nye show?

- Jeg har ikke sådan en vifte af emner, jeg skal igennem, og jeg har faktisk ikke skrevet det hele færdigt endnu, så jeg ved det ikke. Men helt overordnet mener jeg, at verden må være lige, som den vil. Jeg er ikke særlig påvirket af hverken krig, terror, forurening eller noget som helst andet. Verden er, som den er. Hvis jeg skal ændre noget, skal jeg ændre mig selv. Alt andet er bare larm.

Det er tre år siden, du sidst lavede et stort comedy-show. Hvad har du gjort for at finde inspiration denne gang.

- I gamle dage tog jeg altid på research ude i virkeligheden med kuglepen, diktafon og papir. Men så fandt jeg ud af, at comedy ikke er sådan en slags Pokémon Go, hvor man går ud og finder små guldkorn før alle andre.

Så hvis du var en nystartet komiker i dag. Så ville du også starte et andet sted?

- Nej, nej. Det tror jeg ikke, jeg ville. Jeg ser det lidt som en jazzmusiker, der skal lære at spille efter noder, og så kan man improvisere bagefter, når man kan alle skalaerne. Det betyder ikke, jeg ikke kan fejle eller er en eller anden comedymester, som er bedre end alle andre.

Vil mere ind i den kunstneriske proces

Men kommer inspirationen så bare dumpende engang imellem?

- Ikke nødvendigvis. Og det bliver jeg også nødt til at tage alvorligt. Det nytter ikke noget at tro, at den kreative proces er noget, som stadig foregår i de scene nattetimer ved et spisebord, når børnene er lagt i seng. Derfor har jeg også lige købt et lille baghus på Gammel Kongevej og indrettet det som kontor. Planen er, at det skal være et sted, hvor man kan gå hen og finde roen, være sig selv og så arbejde.

Hvad håber du konkret, der kommer ud af det?

- Jeg håber i hvert fald, jeg kommer mere ind i den kunstneriske proces, end jeg har været før. Jeg har altid hadet at skrive, men lige pludselig er jeg blevet gode venner med det indre univers og har fået lyst til at beskrive stemninger og humor.

Du har jo tidligere lavet både film, rapmusik, teater og tv. Har du nogen planer om at kaste dig over de genrer igen?

Jeg har en masse ting, som har været i støbeskeen længe. Blandt andet en film, som jeg har gået og arbejdet på i fem år, og det sker stadig, at jeg tænker: ”Nu laver jeg den sgu”. Men jeg kan desværre ikke sige så meget konkret lige nu, andet end at fra at det har været en meget lang introvert periode, så kommer der noget mere smæk på de næste par år. Måske lidt som i gamle dage.

Anders Matthesens nye comedy-show, ’Shh- Der er show’, har premiere den 2. september.

Du kan læse en lang række andre selvportrætter via linket her.

Du kan også se det sidste selvportræt med den legendariske modejournalist Lotte Freddie herunder: