SELVPORTRÆT Ellen Hillingsø: Fra det sekund jeg blev født, vidste jeg, at gøgl var mig

Skuespiller Ellen Hillingsø er aktuel i filmen 'Kærlighed og andre katastrofer'. Hun kunne ikke drømme om at være filminstruktør. Det er hun for gøglet til.

Nede på det lokale hovedbibliotek bruger skuespilleren Ellen Hillingsø meget af sin fritid på at fordybe sig.

I dag er ingen undtagelse, for hun skal låne bøger og overvære et foredrag med forfatteren Linn Ullmann, som hun netop lige har fået anbefalet af en bibliotekar.

Hver gang den travle skuespiller skal forberede sig på et nyt film- eller teaterprojekt, starter hun altid med at tage et smut på biblioteket. Her finder hun bøger, der kan føre hende ind i et bestemt univers.

- Hvis for eksempel en rolle foregår i en anden tid, så tager jeg på biblioteket for at finde litteratur og fotografier fra tiden. Det er meget sjovt at finde nogle fotografier, som man kan bruge som billeder, man ser for sit indre blik, siger hun.

Seneste film var meget atypisk

Ellen Hillingsø har været i branchen i flere år og har derfor lånt en masse bøger.

Hendes seneste rolle er i filmen ’Kærlighed og andre katastrofer’, hvor optagelserne foregik noget anderledes, end hvad hun før har været vant til.

- Det var et meget atypisk forløb. Det startede i virkeligheden som en pilot, og så udviklede det sig. Vi startede med en scene, så kom der flere penge ind, og så optog vi endnu en scene. Det var rigtig sjovt at lave.

Ellen Hillingsø er ifølge hende selv helt 'pjanket' med fantasy og kunne godt tænke sig at medvirke i en fantasyfilm. (Foto: Andreas Hagemann Bro)

Filmen ’Kærlighed og andre katastrofer’ var skuespilleren Sofie Stougaards debut som instruktør, og selvom Ellen Hillingsø beundrer hendes arbejde, så er instruktørlivet ikke noget for hende.

- Jeg kunne ikke være instruktør. Jeg er for meget en performer, jeg er en gøgler, og jeg elsker gøglet. Det kræver et overblik som instruktør – jeg vil hellere spille, siger hun.

”Man er jo også gøgler, når man underviser”

Siden Ellen var helt lille, vidste hun, at hun gerne ville være skuespiller. Som barn elskede hun at lege, og legen tog hun med sig og gjorde til en karriere.

- Fra det sekund jeg blev født, vidste jeg, at gøgl lige var mig. Jeg har et kæmpe eskapistisk gen, og det med at lege og fortælle historier, har altid ligget i mig. Man kan sige, at det gør alle børn jo, men jeg er bare blevet ved med det.

Ved siden af sit job som skuespiller holder Ellen også mange foredrag og oplæsninger, og hun ser mange ligheder i sine mange forskellige opgaver.

- Det, at formidle sin historie til et publikum - det holder jeg virkelig meget af. Man spiller også skuespil, når man underviser, når man laver et referat eller laver en oplæsning, siger hun.

Ifølge Ellen handler det som skuespiller om at være i gang. Man skal skabe sin egen tilværelse og folde ens talenter ud. Hun pointerer også, at for at blive glad i sit fag, bør man blive klar over, hvad man vil, og have flere "æg i kurven", så man ikke bliver så skrøbelig.

- Man skal skabe noget for en selv. Hvis man er entreprenør så opfind noget, vær i bevægelse og vær i gang. Så er verden ikke så skræmmende, siger hun.

Man skal definere sig selv først

Ellen Hillingsø prøver at lade være med at bekymre sig om anmeldelser.

Vigtigst for hende er at have gjort sig umage, og at folk har fået noget ud af det.

- Det væsentligste må være, at give folk en god oplevelse. Og så kan jeg selvfølgelig have en masse ambitioner og følelser, men helt grundlæggende handler det om publikum, siger hun.

Ellen Hillingsø er storforbruger af film og holder også meget af kortfilm. (Foto: ERik Refner)

For at stå imod barske anmeldelser føler hun, det er vigtigt først selv at definere, om ens projekt har været vellykket, inden andre definerer det for en. Man skal ifølge hende lave en form for tjekliste.

- Det er uhyre vigtigt at definere for sig selv, om man har gjort det ordentligt. Så man har det at stå imod med. Hvis man ligesom siger 'tjek, det har jeg gjort', 'tjek, jeg var modig', 'tjek, vi havde det skide godt', 'tjek, vi var vilde og generøse', 'tjek, tjek, tjek', så kan man bedre stå imod de barske og de gode anmeldelser, siger hun.

Filmen ’Kærlighed og andre katastrofer’ havde premiere den 1. september og kan lige nu ses i flere af landets biografer.

Facebook
Twitter