SELVPORTRÆT Nikolaj Hübbe: Måske tænker nogle "Hvad fa'n laver han i Vild med dans?"

En skandale fik balletmesteren til at skrue ned for sin newyorker-attitude over for danserne. I dag har han fundet sig til rette. Både hos Den Kongelige Ballet og som dommer i ’Vild med dans’.

Astronaut? Politimand? Fodboldspiller? Glem det.

Da Nikolaj Hübbe var fem år gammel, ville han kun være én ting, når han blev stor: Balletdanser.

Ønsket om at komme op på scenen på en eller anden måde, rammer ham i hvert fald som et lyn, da hans forældre tager ham med ind for at se balletten ’Nøddeknækkeren’.

- Det var den anden realisme, der tiltalte mig. Det at forsvinde bort ind i en anden realitet. En realitet, som på en eller anden måde næsten er stærkere end den almindelige børnehavetilværelse, jeg havde dengang.

Da Nikolaj Hübbe for første gang snører balletskoene i Det Kongelige Teaters balletskole, er han 10 år gammel – og han har nærmest ikke set sig tilbage siden.

"Dansen fylder jo fa’me alt"

I dag er han balletmester i selvsamme hus på Kongens Nytorv, og om to uger er han for sjette gang tilbage på TV 2 i den bedste sendetid som dommer i ’Vild med dans’.

- Som dommer kan jeg være med til at punktere nogle fordomme om, hvad dans er. Dans er jo bevægelse i tid og rum, og det er lige meget om det er en pasodoble om fredagen eller en grand pas de deux på Gamle Scene, siger han.

Dansen ér hans liv.

- Det fylder jo fa’me alt. Nu har vi jo ikke forestilling i aften, for vi åbner først 15. september med ’Svanesøen’ ude på Operaen, men det er fra klokken otte om morgenen til sen aften, når vi har forestillinger, fortæller balletmesteren.

Men sådan har det på mange måder altid været.

- Sådan var det jo også, da jeg som 10-årig kom ind på balletskolen. Det er ligesom katten, der bor i en lejlighed og tror, at det er hele verden, siger han.

Drømmen kulminerer i New York

Nikolaj Hübbe har ikke bare haft fokus på balletten det meste af sit liv – han har i den grad også haft succes med dansen.

I 1992 bliver han hentet til den verdenskendte New York City Ballet som solodanser, og jobbet bliver ”kulminationen af mange års drømme og hårde arbejde”, som Nikolaj Hübbe selv formulerer det.

Og allerede i 2000 søger han jobbet som balletmester hjemme i København – et job, han dog først får i 2008 – efter at have danset af i New York til stående bifald.

- Jeg syntes, jeg havde en stemme i arbejdet med håndværket og i kunstarten. Jeg havde mange ideer og en lidt naiv og glubende appetit på at sætte i scene, undervise og give videre, siger han.

Nikolaj Hübbe og Silja Schandorff i en pas de deux under prøverne til indvielsen af Operaen i 2005. Dengang var han dog stadig solodanser hos New York City Ballet. (Foto: kristian Juul Pedersen © Scanpix)

"Jeg tror, jeg skal sadle den her hest om"

Det var ikke så meget lysten til at vende hjem, som det var lysten til jobbet, forklarer han. Men hjemkomsten blev en øjenåbner.

- Det var pissesvært. Jeg tænkte jo meget amerikansk, og det tror jeg stadig, jeg gør, siger han og uddyber:

- Så det var enormt svært. Det at gå fra at være en enegænger - der tog vare på sin egen krop og kunstneriske færden - til at skulle gøre det for hundrede mennesker, var en enormt omvæltning. Det tog mig lang tid at finde ud af.

Faktisk går balletkompagniet og Hübbe så meget galt af hinanden og deres kommunikation de første år, at balletten bestiller en intern trivselsrapport hos en privat konsulent.

- Det er klar der, at den der øjenåbner kommer. Jeg tænkte: Okay, jeg tror, jeg skal sadle den her hest om.

Velkommen på forsiden

Men så rammer alvoren. Og skandaleoverskrifterne i medierne.

Rapporten lander i pressens hænder og snart flyder det med historier om et påstået kokainproblem blandt balletdanserne og deres balletmester samt historier om et krast og dårligt arbejdsmiljø.

Da Nikolaj Hübbe takker ja til jobbet som dommer på seersuccesen ’Vild med dans’ i 2011, giver Se og Hør nyheden overskriften ’Vild med … kokain’.

- Det handler jo om at holde hovedet højt og stå i blæsevejret. Og hvis det ikke slår dig ihjel, så gennemlever du det, siger Nikolaj Hübbe om perioden med intens pressedækning af balletten og ham selv.

Igen i år er det Nikolaj Hübbe, Britt Bendixen, Anne Laxholm og Jens Werner, der er dommere i 'Vild med Dans'. Årets sæson starter 9. september på TV 2. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Skulderklap fra Uffe Ellemann

Så al opbakning var kærkommen i den periode. Også fra en tidligere udenrigsminister, fortæller han begejstret:

- Jeg fik et meget, meget sødt og fint kort af Uffe Ellemann. Han skrev til mig: ”Kære Nikolaj. Når det er mest surt, så husk, at når man bygger et stort og smukt hus, vil der altid være små hunde, der letter ben op ad det.”

Brevet hænger i dag stadig på hans arbejdskontor.

- Det var simpelthen så sødt af ham. Skriften er helt gulnet, men man kan stadigvæk læse det.

Balletmesteren mener ikke selv, at han blev misforstået, da han vendte hjem til Danmark efter 16 år med amerikansk disciplin.

Det handlede i stedet mere om at finde hinanden.

- Jeg tror, både balletten og jeg skulle finde fælles fodslag. Der var simpelthen noget forklaring, der skulle til, og noget grammatik, der skulle på banen, for at vi kunne begynde at skrive de samme sætninger, siger han.

Ekstatisk ligesom en OL-sejr

I dag er han bare stolt over Den Kongelige Ballets succes og truppens sammenhold – den slags hvor man giver krammere til dem, der har brug for det, som han forklarer det.

- Når balletten virkelig spiller, er det jo berusende. Så sidder man der i stolen bagefter - helt overrumplet - og forstår slet ikke, at man får lov til at arbejde med de her dygtige mennesker, siger Nikolaj Hübbe.

Selv føler han ikke, at han har ofret noget for balletten.

- For det, som jeg har ofret, har jeg jo fået så rigeligt tilbage på alle mulige andre måder. Glæden ved at gøre det, man elsker, er da …, siger Nikolaj Hübbe og stopper op.

- Man kan jo sammenligne det med, når håndholdherrerne vinder OL-guld. Den der ekstatiske følelse. Mange af de håndboldspillere har jo også sagt nej til ditten og datten, fordi de skal træne. Sådan er det jo.

Nikolaj Hübbe og Den Kongelige Ballet optræder i morgen under Aarhus Festuge. 'Vild med dans' starter på TV 2 den 9. september.

Facebook
Twitter