SELVPORTRÆT Ulf Pilgaard: Jeg hader at blive kaldt ”revyskuespilleren Ulf Pilgaard”

Den 75-årige skuespiller er igen i år aktuel i Cirkusrevyen - men han er ikke glad for at blive sat i bås. Se vores selvportræt af legenden her.

Han har været fast tilknyttet Cirkusrevyen siden 1986 – og optrådte tilmed i landets største revy allerede i 1960’erne.

Han har også spillet sammen med Dirch Passer ad flere omgange. Blandt andet i revyklassikeren ’Horoskopet’, hvor Passers improviserede dans, får Pilgaard til at grine på scenen.

Alligevel er Ulf Pilgaard ikke tilfreds, når revy er pressens eneste fokus på ham.

- Jeg hader at blive kaldt ”revyskuespilleren Ulf Pilgaard”. Jeg opfatter mig selv som skuespiller. Færdig, siger han til DR Kultur.

"Perlemor" og en storrygende dronning

Dog er én ting sikkert: Revyen er stadig en stor del af hans arbejdsliv, og igen i år er han aktuel i Cirkusrevyen, der kan opleves på Bakken frem til slutningen af august.

- Jeg har været fast bestanddel af Cirkusrevyen i mere end 30 år og har parodieret Poul Nyrup og dronning Margrethe utallige gange.

Men han har masser af andre parodier i bagagen.

For eksempel måtte den høje skuespiller atter i de halvhøje hæle, da han i 2009 optrådte som daværende politiinspektør Hanne Bech Hansen som ’Perlemor’.

Sketchen blev rost af anmelderne og klippet blev et viralt hit via Youtube.

I år er han dog tilbage som dronning Margrethe, der blandt andet roses af BT’s anmelder.

Skuespiller Ulf Pilgaard har flere gange optrådt som en storrygende dronning Margrethe i året Cirkusrevy. Her er det et billede fra 2006. (Foto: JEPPE MICHAEL JENSEN © Scanpix)

Preben Kaas fik ham til at droppe studiet

Ulf Pilgaard debuterede som skuespiller i 1963 på Allé Scenen på Frederiksberg, hvor Betty Nansen Teatret i dag ligger.

- Jeg har læst teologi på Aarhus Universitet, men Preben Kaas overtalte mig til at droppe ud for at blive skuespiller, fortæller Ulf Pilgaard, der er præstesøn fra Holme ved Aarhus.

Interessen for skuespil og teater havde dog blomstret længe.

Særligt komikken, for det der med at få folk til at grine kunne et eller andet, opdagede Pilgaard som barn:

- Første gang jeg kan huske, at jeg fik folk til at grine var på en lejrskole i 3. eller 4. klasse. Det var noget med, at i Vanløse er der ikke vand, og i Rødovre er de hvide i hovedet og den slags.

Ulf Pilgaard - her med sin søster Lene Blak i 1950' erne - fandt allerede ud af som barn, at han kunne få folk til at grine. (Foto: Per Pejstrup © Scanpix)

Revy kan noget med satire

Ulf Pilgaards skuespillerkarriere tog fart i slutningen af 60’erne med både filmroller og revyopgaver – i 1968 spiller han blandt andet med i første film om forbrydertrioen Olsen Banden.

Inden sin filmdebut var han en fast del af DR’s satirehold i programmet som ’Søndagsjournalen’ og senere tv-satiren ’Hov-hov’, der også havde kendte navne som Buster Larsen, Kirsten Walther og Karl Stegger på rollelisten.

I dag synes den 75-årige Pilgaard dog, at der er langt mellem satiren på den danske scene.

- Revygenren er et af de få steder, hvor der stadig bedrives politisk satire, siger han.

Ulf Pilgaard med sin kollega og ven Dirch Passer i 1979. De to optrådte sammen flere gange. (Foto: Poul Ainow © Scanpix)

'Nattevagten' var et højdepunkt

Udover de mange somre på revyscenerne har Ulf Pilgaard også medvirket i mere end 30 film – blandt dem ’Solstik på badehotellet’ med Dirch Passer, Per Flys ’Arven’ og den politiske thriller ’Kongekabale’.

Der er dog særligt én film, der ikke er til at komme udenom, ifølge skuespilleren selv:

- Et af min karrieres højdepunkter var rollen i Ole Bornedals ’Nattevagten’. Ham har jeg en god kemi med, siger Pilgaard om instruktøren bag den gysende klassiker fra 1994.

Savner de gamle kolleger

Han havde også en god kemi med Dirch Passer og mange af de andre kendte skuespillere fra scenen.

- Nogle gange kommer jeg til at tænke på Ove Sprogøe. Og på Poul Hagen, Kirsten Walther, Preben Kaas, Jørgens Ryg, Dirch Passer – you name them – som er folk, jeg i den grad har følt mig på lige fod med. Og pludselig er der ikke nogen af dem tilbage.

Men Ulf Pilgaard er still going strong.

Lige nu står den på Cirkusrevyen sommeren over, og i januar vender han sammen med revymakkeren Lisbeth Dahl tilbage til de skrå brædder, når teaterstykket ’Vores sensommer’ genopsættes.

Se det filmede selvportræt med Ulf Pilgaard øverst her på siden.

  • Blå bog: Ulf Pilgaard

  • Født 15. november 1940.

  • Er søn af en præst og læste selv teologi før sin skuespilkarriere.

  • Ulf Pilgaard er 1.96 cm høj.

  • Pilgaard har vundet mange priser – blandt andet Zulu Comedys ærespris i 2010.

  • Har udover Cirkusrevyen også spillet med i Tivoli-revyen, ABC Revyerne og Holstebro Revyen.

  • Har været gift med Gitte Pilgaard siden 1970. Parret har to børn.