Serie-krig! Her er streamingtjenesternes nyeste lokkemiddel

Viaplays aktuelle 'Rig 45' tilhører en serietendens, vi kommer til at se mere til. Forbered dig på nordiske stjerner i kostbar indpakning.

Serien 'Rig 45' er Viaplays bud på en egenproduktion, der skal fænge et dansk publikum med bl.a. Søren Malling på rollelisten (Foto: Viaplay)

Du har måske lagt mærke til, at streamingtjenesterne smider om sig med prædikatet 'original'. Senest skud på stammen er Viaplays aktuelle serie, 'Rig 45'.

Netflix og Amazon bryster sig også af disse egenproducerede ‘originals’, som lader til at være det højeste adelsmærke inden for streamingindhold. Men hvad dækker udtrykket egentlig over?

En såkaldt ‘original' er en serie (eller film for den sags skyld) produceret eksklusivt til at premiere på en specifik platform. Som regel betyder det også, at distributionsplatformen, f.eks. Netflix eller Viaplay, selv har postet penge i produktionen som varetages af et produktionsselskab i tæt samarbejde.

Og deres 'originals' giver os mulighed for at danne et billede af den profil, som streamingtjenesterne forsøger at tegne midt i den hurtigt voksende jungle af streamingtilbud.

Det er voldsomme beløb streamingtjenesterne investerer i deres originale indhold, som tæller alt lige fra dokumentarer, film, realityprogrammer og selvfølgelig tidens helt store underholdningsform og publikumssluger: Fiktions-serien.

Der er masser af original-indhold, målrettet et skandinavisk publikum, på trapperne. Hvad siger det om platformene? Vi giver en prognose her fra de førende streamingtjenester.

Viaplay: Drama og krimi med nordisk islæt

Den største nordisk-ejede streamingtjeneste i Skandinavien er uden tvivl Viaplay. De er ikke bare stærke på sportsindhold, de har en ambition om at være den største leverandør af originale, nordiske krimi- og dramaserier.

Viaplay har for nyligt meldt ud, at de fra nu og frem til 2020 har planer om at søsætte mere end 50 egenproduktioner, hvilket set med skandinaviske briller er en uhørt stor satsning.

Det er enormt dyrt at producere ‘originals’, så hvorfor ikke nøjes med at købe populært amerikansk indhold af høj kvalitet?

Ifølge Viaplays CEO Jørgen Madsen Lindeman bliver de originale egenproduktioner set af ca. 2-3 gange så mange brugere, hvilket er en klar indikation om, at der er stor efterspørgsel på originalt nordisk indhold.

Viaplays serie-pipeline kender vi blandt andet til svindlerdramaet ‘Friheden' med Lene Maria Christensen og Lars Ranthe som kommer til efteråret, samt den dansk/newzealandske 'Straight Forward' med Cecilie Steenspil og Troels Lyby. Og så er Viaplay brandaktuelle med krimi-dramet 'Rig 45' med Søren Malling og Jakob Oftebro.

Netflix: Dansk fremtidsdystopi fornyet

For nyligt blev Netflix vurderet til at være verdens største medievirksomhed foran Disney og vurderet til en værdi af svimlende 162 milliarder dollars.

Strategien er klar: Vind kapløbet foran de andre. Målet om at være den største streamingplatform lykkes indtil videre. Det skyldes ikke mindst Netflix' store fokus på ‘originals’ der har båret frugt med kæmpesucceser som 'House of Cards' og 'Orange is the New Black'.

I Danmark udkom de i sidste måned med deres første danske produktion, sci-fi-serien 'The Rain', og det er blevet offentliggjort, at der kommer sæson to.

Selvom Netflix går stille med dørene om, hvad vi kan forvente af original-indholdet i fremtiden, så vidner 'The Rain's omkostnings- og ambitionsniveau om, at de også vil være størst i Danmark.

YouSee: Bevæbnet med dansk comedy

Der har været relativt stille fra YouSee, når det kommer til en strategi vedrørende originalt streaming-indhold, men er de gået i kampen.

Det første skud på stammen er en comedy-platform, hvor der allerede nu ligger en programserie med komikeren Tobias Dybvad, en komedieserie med Emil og Magnus Millang, ungdomsserien ’29' og snart kan serien 'Sunday' med det danske komiker-talent Melvin Kakooza også ses.

Desuden er yderligere er der programmer med Casper Christensen, Esben Bjerre og Peter Falktoft på vej.

C More: Grin med et samfundskritisk twist

Det er måske de færreste, der ved det. Men C More er en yderst succesfuld tjeneste i Sverige, der med TV4 i ryggen ligger inde med en bred vifte af indhold.

I Danmark er C More stadig en relativt ukendt tjeneste, men de har mange stærke svenske serier såsom den anmelderroste 'Gåsmamman' og andre eksklusive serierettigheder såsom Stephen King-serien 'Mr. Mercedes'.

I forhold til C More Originals målrettet Danmark, så er det sparsomt. Lige nu kan man se comedy-talkshowet 'Mørk & More' med Brian Mørk, og strategien er at blive stærk på dansk comedy med et samfundskritisk twist.

HBO Nordic: Første danske 'original' i støbeskeen

HBO’s gamle slogan 'It’s not TV, it’s HBO' kom sammen med en ambition om at skabe indhold der kvalitetsmæssigt overgik, hvad man traditionelt forbandt med tv-serier.

HBO nærmest genopfandt genren og med en række af de bedste serier nogensinde, 'The Sopranos', 'The Wire' og 'Six Feet Under', satte de en ny standard for, hvor ambitiøst og kunstnerisk en tv-serie kan være.

I skandinavien er HBO Nordic udelukkende en streamingtjeneste, og som bruger kan man nyde godt, ikke bare af deres imponerende egenproduktioner, men også serier fra andre amerikanske kanaler som blandt andet FX og HULU, da tjenesten herhjemme også fungerer som distributør for en række af andre udbydere.

HBO Nordic kommer snart med deres første produktion til norden, 'Gösta', som er svenskproduceret og skabt af 'Fucking Åmål'-instruktøren Lukas Moodyson. Med en så erfaren og visionær herre bag roret, er det et klart signal om, at man ikke bare vil lave standardiseret tv, men derimod satse på kvalitet.

I forhold til den første danske HBO-produktion, arbejdes der lige nu på et projekt kaldet ‘Erobreren’, men yderligere information om handling og en eventuel premiere, er endnu ikke offentliggjort på nuværende tidspunkt.

Amazon Prime: Internationale 'originaler' lover godt

Der er på nuværende tidspunkt ikke nogle planer om danske Amazon ‘originals’ fra selskabet bag anmelderroste serier som 'Transparent', 'The Marvelous Mrs. Maisel' og 'Fleabag'.

Skulle det ændre sig - hvilket jeg bestemt regner med, da Amazon globalt set er en gigant af en anden verden - kan man ligesom med HBO nok snarere forvente en retning af høj kunstnerisk kvalitet end en letfordøjelig publikumspleaser.

Men det er alt sammen spekulationer, og i mellemtiden kan man med rette se skibsdramaet 'The Terror', hvis tiden skal fordrives i godt selskab.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk