Sex i reality-tv skaber vild debat: Drenge er seje, piger er ludere

Der bliver stadig gjort forskel på drenge og piger, når det kommer til sex, mener ekspert.

Fie Laursen og Jeppe Risager havde tidligere på ugen sex for åben skærm i Kanal 4-programmet 'Ex on the Beach'. Det har Laursen måttet bøde for siden, mens Risager ikke har mærket negative konsekvenser. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Som kvinde bliver du stemplet som luder og billig, når du har haft sex.

En mand er derimod sej og vinder respekt, når han har gjort det samme.

Det viser i hvert fald kommentarfelterne på blandt andet Facebook, efter Fie Laursen og Jeppe Risager tidligere på ugen havde sex for åben skærm i Kanal 4-programmet 'Ex on the Beach'.

Og det ligger dybt foranket i vores kultur, at kvinder mister noget ved at have sex, mens mænd vinder noget, mener psykolog, feminist og forfatter Louise 'Twerk Queen' Kjølsen.

- 'Ex on the Beach' viser tydeligt, at slutshaming lever i bedste velgående. Der bliver stadig gjort forskel på drenge og piger, lyder det fra Kjølsen, der blandt andet er kendt for at gøre op med brugen af ordet 'luder' og som en del af den feministiske gruppe 'Girl Squad'.

- Hvis en pige har sex med nogen, eller kysser på nogen, bliver hun set som en billig luder, mens en dreng, der gør det samme, bliver set som sej, uddyber hun.

Kvinders seksualitet er 'farlig'

I kølvandet på 'Ex on the Beach' er Fie Laursen blevet udskammet for at have haft sex med Jeppe Risager, mens han kun har fået positive reaktioner på sine seksuelle udskejelser.

Og det er et udtryk for en super gammeldags tankegang, mener Louise Kjølsen.

Vi er nemlig vant til at se kvinders seksualitet som noget 'farligt' og noget, som både kvinderne selv og andre skal 'beskyttes imod'.

- Det kan spores helt tilbage til det gamle testamente. Og de her tankemønstre lever i bedste velgående i dag, når vi ser, hvordan folk taler om, at en kvinde er 'billig'. Det er et udtryk for en tusind år gammel tanke om, at en kvinde er mindre værd i en ægteskabelig henseende, hvis hun er 'brugt', siger Louise Kjølsen.

- Debatten om 'Ex on the Beach' viser jo også, at Fie Laursens værdi falder, mens Jeppe Risagers værdi stiger. Det er tydeligt, at der er en social konsekvens for Fie, men ikke for Jeppe. Kvindens seksualitet bliver stadig brugt til at udøve en social kontrol over kvinder og feminine væsener.

- Det er sindssygt, at vi stadig er påvirket af de her tankemønstre så mange år senere.

Nikita Klæstrup (til venstre) og Louise Kjølsen udgør to tredjedele af den feministiske gruppe 'Girl Squad'. Louise Kjølsen er uddannet psykolog, professionel danser, feminist, debattør og forfatter. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Kønsforsker: 'Du kan ikke være billig som mand'

Louise Kjølsen bliver bakket op af Kenneth Reinicke, der er kønsforsker på Roskilde Universitet.

- Kvinder bliver fordømt for det samme, som vi hylder mænd for. Samfundets syn er stadig præget af, at kvinder skal passe på med at være for løse på tråden og være varsomme med at give eksplicit udtryk for at have lyst til sex, forklarer Kenneth Reinicke, der blandt andet har skrevet bogen 'Mænd i lyst og nød - Nutidens manderoller'.

- Det er stadig to vidt forskellige skalaer, som mænd og kvinder bliver vurderet på. Du kan ikke være billig som mand. Der er derimod nogle helt andre problematikker på spil for kvinder.

Debatten, der er fulgt i kølvandet på Fie Laursen og Jeppe Risagers medvirken i programmet understreger da også, at det er så som så med ligestilligen i Danmark, selv om vi bryster os af det modsatte, mener Reinicke.

- Forestillingen om det ligestillede samfund er netop blot dét - en forestilling. I praksis er der stadig masser af kulturelle fordomme og myter vedrørende kønnene, vurderer han.

- Selvfølgelig sker der forandringer, men man skal ikke tro, at kvinder ikke kan opleve at blive udskammet på baggrund af deres seksuelle aktivitet - det ser vi jo også her.

Fie Laursen (til venstre) ernærer sig til daglig som blogger. På billedet signerer hun selvbiografien 'Min Ærlighed' og tager selfies med sine fans i Arnold Busck-boghandlen i Købmagergade, København. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Piger skal være jomfruelige

Også Julie Rokkjær Birch, direktør for Kvindemuseet i Danmark, erklærer sig enig i tendensen.

- Synet på sex og kønsroller har desværre stort set ikke flyttet sig. Vi reproducerer en ældgammel kulturarv om, at piger skal være jomfruelige. Og jeg vil mene, at den reproduktion forstærkes af de sociale mediers hurtighed og mange stemmer, lyder det fra museumsdirektøren.

Hun genkender også Kenneth Reinickes pointe om, at vi gerne vil tænke på os selv som ligestillede i Danmark, mens den i realiteten nok halter en del mere, end vi har lyst til at erkende.

- I Danmark bryster vi os af at være et ligestillet samfund. Men vores normer og adfærd viser noget andet, og flere undersøgelser har også peget på tendensen.

- Jeg tror, at når et samfund udvikler sig, så holdes der fast i gamle normer og gammel kultur. Måske kan man ligefrem tale om en ubevidst modreaktion mod modernitetens forvirrende begreber?

Der er dog kommet noget positivt ud af, at Fie Laursen og Jeppe Risager har haft sex i 'Ex on the Beach', siger Louise Kjølsen.

Debatten viser nemlig, at vi stadig har brug for feminisme, mener hun.

- Vi bør kigge os selv i spejlet og se på, hvordan vi begrænser os selv. Én ting er at snakke om det, men vi skal også handle på det. Vi skal støtte op om at være sluts, for det er vi i bund og grund allesammen - og det er der ikke noget i vejen med!

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk