Sexisme eller smukt? Spillested får ris og ros for kun at booke kvinder i 2019

Publikum er splittede over spillestedet Forbrændingens beslutning om kun at have kvinder på plakaten næste år.

Bandet Katinka - med Katinka Bjerregaard i front - er blandt de navne, der spiller på Forbrændingen næste år. Bandet består dog også af to mænd. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

’Modigt, radikalt og provokerende’. ’Misforstået kønskvotering’. ’Jeg er ked af at sige det, men det er bare direkte sexisme’. ’Jeg synes, det er skarpt og smukt’.

Nyheden om, at Forbrændingen i Albertslund kun vil booke kvindelige kunstnere i hele 2019, får en blandet modtagelse på spillestedets Facebook-side.

Men det er helt som forventet, når man tager en så dramatisk beslutning, lyder det fra spillestedets kunstneriske leder Jeppe Skjold.

- Det kører derudaf på de sociale medier og det er jo også forventeligt, for det er et dramatisk indgreb, men vi synes også, at når vi kigger tilbage i løbet af de sidste par år, så er det nødvendigt, siger han til ’Go’ Morgen P3’.

Næste år kan man for eksempel opleve rapperen Nikoline, bandet Katinka og sangerinden Marie Frank, der allerede er skrevet på programmet for 2019.

Hos Forbrændingen håber man også selv at lære en masse af beslutningen, fortæller Jeppe Skjold, der erkender, at man ikke tidligere har haft nok fokus på at få skrevet flere kvinder på plakaten.

- Det her er jo bare ét forsøg på at sørge for, at tingene bliver mere lige. Så det er vores lille dramatiske greb på at ændre ved noget. Og også at ændre en opmærksomhed hos os selv.

Har ikke haft fokus nok på kvinderne

Debatten om kønsubalancen på den danske musikscene er ikke ny. De seneste år har blandt andet musikfestivalerne mødt en del kritik for ikke at hyre nok kvindelige kunstnere.

På Smukfest i år var der for eksempel kun 10 procent kvinder, mens Tinderbox kun kunne diske op med 7 procent kvinder på programmet. Og hos Roskilde Festival erkendte man i sommer, at det er svært at booke nok kvinder.

Det kender Jeppe Skjold fra Forbrændingen godt.

- Jeg vil være helt ærlig og sige, at jeg har handlet ubevidst om kvoteringen, og jeg har ikke været opmærksom nok på, at repræsentere bredt. Men så må man jo handle fremadrettet, for jeg kan jo ikke gøre noget ved de koncerter, der er afviklet, siger han til P3.

Mændene er tilbage i 2020

Tidligere har Forbrændingen booket ud fra ’hvad lyder godt i ørerne og hvad kan sælge billetter’, siger Jeppe Skjold:

- Og det er ikke fordi, vi holder op med det, bare fordi vi kun booker kvinder i 2019 – det er stadig med kvaliteten absolut i førersædet. Men vi gør det her, fordi vi er overbevist om, at det kan lade sig gøre at lave et program bestående af kvinder i 2019 med høj kvalitet – lige så højt som vi plejer, hvis ikke endda højere.

Hvad har I tænkt jer i 2020?

- Det er et godt spørgsmål. I 2020 har vi vel en større bevidsthed omkring det at sørge for at repræsentere så mangfoldigt et program som muligt. Det er i hvert fald min overbevisning. Og ja, i 2020 kommer der også mænd på programmet, siger Jeppe Skjold.

Hos Dansk Musiker Forbund synes formand Anders Laursen, at det er et interessant initiativ.

- Det er rigtig godt, at Forbrændingen tager det her initiativ, for de tager netop fat i det problem, at der er for få kvinder i rytmisk musik i Danmark, siger han og tilføjer:

- Jeg håber, at spillestedet kommer godt igennem med deres initiativ, og at det sker i samarbejde og forståelse med den statslige støttemyndighed på området.

Facebook
Twitter