(Foto: Sille Serup © DR)

'Shit, jeg vandt sgu!': Her er vinderen af Danmarks bedste portrætmaler

Sejren i DR1-programmet kom bag på vinderen selv.

Spoiler-advarsel: Denne artikel røber vinderen af 'Danmarks bedste portrætmaler' 2021. Hvis du vil se finalen, inden du læser videre, så hop over på DRTV.

"Danmarks bedste portrætmaler" 2021 er netop blevet kåret.

Vinderen af den fjerde sæson af DR1-programmet 'Danmarks bedste portrætmaler' er den 27-årige portrætmaler Munroe Martens Richter, der ifølge dommerne formåede at skabe et "helstøbt" portræt af finalemodellen, skuespilleren Susse Wold.

Her er Munroe Martens Richter fotograferet sammen med sit Susse Wold-portræt. Bente Scavenius, der er en del af dommertrioen, begrundede blandt andet sejrsudnævnelsen med, at maleriet var sammenhængende, velkomponeret og af høj teknisk kvalitet. (Foto: Sille Serup © Mastiff)

- Det er så overvældende, det her. Jeg havde ikke set det komme, sagde en tydeligt lettet Munroe Martens Richter efter afgørelsen.

Ud over at kunne kalde sig "Danmarks bedste portrætmaler" vil Munroe Martens Richters maleri af Susse Wold også blive udstillet på Glyptoteket i København.

Og netop det museum har en særlig betydning for portrætmaleren, der selv har brugt endeløse timer på at afbillede skulpturerne i museets samling med pen og papir.

- At mit portræt kommer til at hænge sådan et sted som her – det bliver næsten ikke større, sagde hun i programmet.

Sejren er den foreløbige kulmination på en udvikling, der har været i gang i årevis. Men som for alvor fik fart på, da Munroe Martens Richter pakkede kufferten og begyndte på en skotsk kunstskole for knap tre år siden.

For her har hun ikke bare forfinet sine færdigheder – hun har også fundet sig selv på ny.

Dels har hun fralagt sit fødenavn til fordel for et, der føles mere rigtigt for hende. Og så er hun blevet mere afklaret med sin identitet og seksuelle orientering.

Dr.dk har mødt Munroe Martens Richter til et interview nær hendes barndomshjem i Hørsholm, Nordsjælland.

 • I foråret købte Munroe Martens Richter denne Volvo fra 1969, og nu er den blevet hendes øjesten. Men faktisk havde den nær kostet hende sejren i 'Danmarks bedste portrætmaler', for på finaledagen nægtede den at starte. Heldigvis fik hun gang i den med en såkaldt jumpstarter. Lige nu tilbringer hun de fleste nætter i dens bagagerum, for hun lever en nomadetilværelse, hvor hun kører rundt og bor hos venner og bekendte. Da dr.dk møder hende, bor hun i et kæmpestort hus i Hørsholm. Ejerne er nogle venner af familien, som er bortrejst på en længere ferie. Men selvom hun kunne boltre sig i en queen size-seng a la Hørsholm, tilbringer hun nætterne i bilens bagagerum.
  1 / 11
 • Og hun er ikke alene deromme, for hun har netop anskaffet sig hvalpen Fenra, som følger hende overalt. I dag er det næsten et halvt år siden, at 'Danmarks bedste portrætmaler'-finalen blev optaget. Men selv her mange måneder senere kan Munroe Martens Richter have svært ved at forstå, hvad der skete. - Nogle morgener vågner jeg stadig op og tænker: "Shit, jeg vandt sgu!" (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)
  2 / 11
 • Hvalpen Fenra har hun byttet sig til for dette portræt, som næsten er færdigmalet. Den portrætterede er en familieven, der foruden at dyrke jagt fra hesteryg avler hunde. I forgrunden står en ordentlig dunk fransk terpentin. Den bruger Munroe Martens Richter til at fortynde sin oliemaling. Portrætmaleren var længe i tvivl om, hvorvidt hun turde forfølge drømmen om at leve af sin kunst. Men for to et halvt år siden tog hun springet – hun droppede ud af sit universitetsstudie og søgte ind på Gray's School of Art i Aberdeen, Skotland. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)
  3 / 11
 • Munroe Martens Richter har flere hundrede kvadratmeters Hørsholm-villa at boltre sig i for tiden, men hun bruger nærmest al sin tid i dette hjørne med haveudsigt. Hun har gang i flere værker på samme tid, og malingen på hendes palet når sjældent at størkne. Da hun ankom på den skotske kunstskole, var det en ny verden, der mødte hende. - Derovre er det ikke så specielt, hvis du gør noget, der er anderledes. Der er gamle damer, der render rundt med lilla hår, og det er bare cool. I det hele taget følte hun, at hun fandt et åndsfællesskab på kunstskolen. - Det er mega fedt at lande i en gruppe mennesker, der nørder de samme ting, og som har de samme særheder, siger hun. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)
  4 / 11
 • Lige nu arbejder hun på et maleri, der forestiller hendes søster omgivet af gule tulipaner. Den rummelige kultur på den skotske kunstskole fik Munroe Martens Richter til at stille spørgsmål ved nogle ting, hun ellers aldrig har betvivlet. Først og fremmest kunne hun mærke, at hun var vokset ud af sit fødenavn Emilie Margrethe Richter, så hun tog navneforandring til Munroe Martens Richter. - Det skabte en ro. Det var fedt at vælge et navn, jeg selv synes passer godt til mig. Og som jeg føler rummer den person, jeg aspirerer efter at være. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)
  5 / 11
 • I 'Danmarks bedste portrætmaler' har dommerne særligt rost Munroe Martens Richter for hendes malertekniske evner og "portrætlighed" – evnen til at male, så det ligner. Maleren fortæller, at det at portrættere mennesker er den sværeste form for virkelighedsskildring med pensel. - Vi mennesker er meget kritiske omkring malerier af mennesker. Du ville ikke nødvendigvis kunne genkende et træ, du går forbi hver dag. Men mennesker genkender vi straks, siger hun. Efter programmet har hun sluppet tøjlerne og eksperimenteret mere. Som her, hvor hun også har inddraget garn og perler i sit værk. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)
  6 / 11
 • Hørsholm-herligheden, som hun bor i, har mange frugttræer i baghaven. Blandt andet nyder Munroe Martens Richter for tiden godt af havens modne blommer. Inden hun tog til Skotland, var hun ikke så interesseret i "at skue dybt ind i sig selv", fortæller hun. Men da hun skiftede pottemuld, var det, som om hun blev mere åben for at reflektere over samt sætte ord på, hvad og hvem hun er. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)
  7 / 11
 • I dag er det klart for Munroe Martens Richter, at hun definerer sig selv som aseksuel. - I mine teenageår vidste jeg ikke, hvad der foregik. Jeg syntes, alle de andre var mærkelige og kulrede. Det er måske en af grundene til, at jeg forsvandt ind i min kunst - at jeg ikke kunne relatere til at gå i byen og kysse på drenge, siger hun. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)
  8 / 11
 • Det var frustrerende at mangle et sprog for det, og Munroe Martens Richter følte sig forkert. For eksempel når familien for gud ved hvilken gang spurgte, om hun ikke snart skulle have en kæreste. - Nu kan jeg bare sige, at jeg er aseksuel. Det gør det nemmere at forholde sig til, også for dem, tror jeg. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)
  9 / 11
 • Bilens bagagerum er indrettet som et sovekammer. Her kommer makkerparret til at overnatte, når de om nogle dage tager på farten. For snart kan de ikke bo i Hørsholm-huset længere, og så går turen til Skagen. For der har portrætmaleren aldrig været, og det går naturligvis ikke, at "Danmarks bedste portrætmaler" aldrig har besøgt de legendariske skagensmaleres hjemstavn. Lige nu deler Munroe Martens Richter. tilværelsen med Fenra, og tidligere har hun boet sammen med venner. Men hun regner ikke med, at hun nogensinde kommer til at dele livet med en romantisk partner, i hvert fald ikke i klassisk forstand. - Det er en relation, jeg ikke kan have med et andet menneske på den måde, folk plejer at have det. Det er jo sådan lidt øv. Det er en fed del af livet, jeg misser. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)
  10 / 11
 • - Men heldigvis er der er mange fede ting i livet, siger hun og tager en bid sensommer-moden blomme. Hun synes, det har været en stor lettelse at være ærlig omkring sin aseksualitet - både over for sig selv og omverdenen. - Det er en lettelse, at jeg ikke skal presse mig selv til at finde en kæreste, fordi "det skal man". Det giver mig en ro til at tænke på andre ting, siger hun. Så det er altså ikke med forhåbninger om at møde en flot franskmand eller en smuk parisienne, at hun til vinter pakker Volvo'en og kører mod Frankrig. Det gør hun derimod for at dyrke sin kunst under sydligere himmelstrøg. Særligt har hun mange surrealistiske motiver på tegneblokken. Ideer, som hun tidligere ikke har følt, at hun havde det tekniske niveau til at realisere. Men det føler hun, at hun har nu - og titlen som "Danmarks bedste portrætmaler" har givet hende endnu mere brændstof i tanken. Men ved nærmere eftertanke kan det være, at hun flytter sine ting over i en Citröen Berlingo inden afrejse, indskyder hun. De skulle være mere pålidelige. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)
  11 / 11
Facebook
Twitter