Sikkerhedstjek af publikum før filmvisning

Tasker bliver kigget igennem. Mobiler og iPod skal afleveres og vagter med natkikkert skal holde øje med publikum under visning af Ali G's nye film Borat.

Frygt for priatkopiering får amerikansk filmselskab til at kræver metaldetektorer og vagter, når der den kommende uge er forpremiere på komikeren Sacha Baron Cohen alias Ali G's nye film Borat.

En række danskere er inviteret til filmvisning rundt om i landet, men skal igennem en række skrappe sikkerhedstjek, inden de får lov til at sætte sig til rette i biografen.

Inden filmen skal alle tilskuere aflevere deres mobiltelefoner, iPods og andet elektronisk udstyr. Deres tasker bliver tjekket, og de skal igennem en metaldetektor. Under filmen bliver salen overvåget af vagter. De er udstyret med natkikkerter, så de kan holde øje med, om nogle alligevel har formastet sig til at tage kameramobilen med. Det skriver Ritzaus Bureau

Piratkopier hurtigt ude

Ali G's nye film, der handler om en kasakhstanske journalist Borat, har premiere den 3. november - og er ikke den eneste film som de amerikanske filmselskaber forsøger at beskytte mod piratkopiering.

- Det her er bestemt ikke et enestående tilfælde. Vi har set det tidligere med film som Starwars, Ringenes Herre og King Kong, og det bliver mere og mere udbredt, fortæller Lykke Brinck Møller, pressechef hos 20th Century Fox i Danmark.

Videooptagelser fra biografsalen er gerne de første piratkopier, der bliver lagt ud på nettet. I USA er der eksempler på, at cam-versionen ligger på nettet få timer efter forpremieren eller den første pressevisning Det skader hele indtægtsgrundlaget for filmen, siger Joachim Kundert, advokat for Antipirat-gruppen.

Mere sikkerhed fremover

I følge Joakim Kundert tyder meget på, at de danske filmselskaber godt kan forberede sig på, at metaldetektoren skal hives frem lidt oftere frem over.

- I USA er de skrappe sikkerhedsprocedurer meget udbredte. Det er nødvendigt, for USA er ofte først på premierelisten. Men film får oftere premiere samtidigt over hele verden, og så er det også nødvendigt med sikkerhedsforanstaltninger i lande som Danmark, siger Joachim Kundert.

Der er dog ingen umiddelbare tegn på, at almindelige biografgængere kan forvente et tjek i metaldetektoren i den nærmeste fremtid.