Sild og snaps for dansk musik i udlandet

Dansk musik klarer sig godt i Europa. Særligt når den bliver hjulpet på vej af penge fra Kulturministeriet og en julefrokost med spot på dansk musik i udlandet.

I en restaurant ved siden af det store spillested AB i Bruxelles var tre langborde dække af skåle med sild, skiver af dansk flæskesteg og halvfulde snapseglas. Rundt om det stimlede folk fra den europæiske pladebranche sammen for at varme op til en ganske særlig begivenhed - nemlig en række koncerter med dansk musikere. Men først skulle de have sild og snaps og speed-dating med danskere.

Begivenheden var arrangeret af Music Eksport Denmark og rocksammenslutningen ROSA. Det var fjerde år i træk, at de stod i spidsen for den årlige branchebegivenhed Spot On Denmark, hvis formål netop er at sprede dansk musik til udlandet.

Karrysild og koncerter

I en kombination af karrysild og koncerter skal begivenheden være med til at skabe opmærksomhed omkring danske bands i udlandet - og i dag er arrangementet for alvor blevet en musikbegivenhed, der nyder godt af stor mediedække. En gestus der ellers ikke er en selvfølge for danske bands, der spiller i udlandet.

- Der skal meget til, for at der bliver skrevet om danske bands i udlandet. Vi er stadig en lilleputnation i den sammenhæng, siger Jon Madsen, der er direktør for Slow Shark Records.

Det handler om synlighed

I år foregik Spot On Denmark i Belgien, hvor bands som blandt andet Efterklang, The Kissaway Trail, Cody og Chims&Bells spillede. Med tiden er Spot On Denmark blevet en kæmpe succes, der er vokset fra at være et arrangement mellem bands og branche til at være en begivenhed, der også er åben for det almindelige publikum. Det giver god presse, og er en unik mulighed for danske bands for at få omtale i udlandet, siger Christian Hald Buhl fra Musik Export Denmark.

- Der bliver udgivet mere og mere musik, og man har ingen PR-afdeling i pladeselskaberne længere til at lave PR-arbejde for udgivelserne. Derfor har du brug for en begivenhed, der kan støtte den her process, siger han og fortsætter:

- Jeg ser faktisk Spot On som en forlænget PR-afdeling for den danske og belgiske branche, der gør, at vi for de danske statskroner, som vi nu engang finansierer det her projekt for, er i stand til at skabe merværdi. Vi går ind og stimulerer handlen, for det er nogle svære kår, der er nu om dage. Derfor er det utrolig vigtigt, at vi med den her begivenhed har fået omtale i mange aviser, radiokanaler og tv-kanaler. Og det gør, at der bliver sat gang i salget hernede, og vi får synlighed. Og det er jo det, som det handler om.

Stor presseomtale

Efterklang er et af de danske orkestre, som flest journalister vil tale med, og det glæder orkestrets bassist Rasmus Stolberg. Det er særligt Efterklangs nyeste projekt, der får pressen til at spidse øjne og øre. Projektet hedder "Efterkids" og er Efterklangs forsøg på at hjælpe den magre danske musikundervisning. I sig selv et ambitiøst projekt der passer godt ind i et arrangement, der i forvejen har til formål at styrke dansk musik i udlandet.

Derfor er Spot On Denmark-eventen også en god måde at skabe opmærksomhed omkring sådan et projekt, fortæller Efterklangs bassist Rasmus Stolberg. Han giver de danske arrangører fra Music Eksport Denmark og rocksammenslutningen ROSA æren for den store presseomtale.

- Jeg synes virkelig godt om det her projekt. Det, at vi kommer ind under den her paraply, og at de danske arrangører har folk til at lave presse, gør, at vi får meget mere fokus, end vi normalt gør. Og så kan jeg jo kun sige tusind tak, griner han.

Highlights fra den danske musikscene

Efterklang har allerede et bookingselskab i udlandet. Men for de bands der ikke har det, er Spot On Denmark en mulighed, for at få fat i et booking- og pladeselskab, der kan repræsentere bandet i udlandet. Det kræver bare lige, at bandene imponerer de inviterede branchefolk, der er samlet til julefrokost og musik på novemberaftenen i Belgien.

- Her er Cody et eksempel på et band, der udgiver deres plade to dage efter Spot On arrangementet, fordi de ved at arrangementet giver meget presse. For det er utrolig svært, at få omtale til et nyt band, fortæller Christian Hald Buhl.

Facebook
Twitter