Sindssyg seriemorder og chefen fra helvede: Her er 6 af de største filmpsykopater i moderne filmhistorie

Patrick Bateman fra 'American Psycho' varslede en ny æra for psykopater på film. Vi udpeger nogle af de vildeste.

Filmudgaven af 'American Psycho' havde premiere i de danske biografer i juni 2000. To år senere udkom 'American Psycho 2' (uden Christian Bale) direkte på dvd - en film som både Bret Easton Ellis og filmens hovedrolleindehaver, Mila Kunis, har taget afstand fra. (© Grafik: Nicolai Bruun/DR)

I år er det præcis 20 år siden, at en af filmhistoriens mest ikoniske psykopater dukkede op på det store lærred: Patrick Bateman.

I filmatiseringen af Bret Easton Ellis' roman 'American Psycho' spiller Christian Bale den glatte og mærkebevidste børsmægler, der i løbet af filmens cirka to timers spilletid begår det ene vanvittige drab efter det andet.

Men til trods for Batemans mordkavalkade skal han aldrig stå til ansvar for sine handlinger. Hans omgangskreds ænser dem ikke - de er nemlig alt for fokuserede på, om man har et lækkert visitkort.

Faktisk var der delte meninger om, hvorvidt filmen var en gyser eller en satire. Og publikum kvitterede enten med total forargelse eller begejstring, da de så den i biografen.

Filmekspert Per Juul Carlsen husker, hvorfor 'American Psycho' var så kontroversiel:

- 'American Psycho' kom som reaktion på det yuppiemiljø, der herskede i finansverdenen. Patrick Bateman var det perfekte billede på den forbrugende pengemand, der ikke lod noget stå i vejen for sine lyster.

Yuppie-psykopaten Patrick Bateman, her i skikkelse af Christian Bale, er blevet en af filmhistoriens mest ikoniske psykopater. (Foto: Universal © (c) Ritzau Scanpix)

Per Juul Carlsen påpeger, at Bateman-psykopaten dengang var noget helt nyt på film. Man var simpelthen ikke vant til at se en velklædt og succesfuld Wall Street-type begå så rendyrket og umotiveret ondskab. Det er vi nu.

Og det er også en af årsagerne til, at 'American Psycho' nu har fået kultstatus.

Siden 'American Psycho' er der blevet leveret psykopatfilm på samlebånd. Men hvorfor er vi egentlig så fascinerede af psykopater på film?

'Som mennesker er vi fascinerede af det, der er anderledes'

I hverdagssprog bliver "psykopat" brugt vidt og bredt. Men ifølge Tine Wøbbe, der er chefpsykolog i Region Hovedstaden, er en psykopat:

- En person, der udnytter andre for egen vinding. De kan påføre folk fysisk, psykisk eller økonomisk harme og stadig sove trygt om natten.

Og det er netop dét, der fascinerer os.

- Som mennesker er vi fascinerede af det, der er anderledes. Vi undrer os over, hvordan nogen kan gå til verden på en så ekstrem måde. Og det tiltrækker os, forklarer Tine Wøbbe.

Hun understreger dog, at Patrick Bateman-psykopaten er en Hollywood-skabning. Han findes ikke i den virkelige verden.

Men Patrick Bateman har alligevel nogle træk, som man ser hos virkelighedens kriminelle psykopater.

- Den totale selvoptagethed og rovdyrsadfærd passer godt. Han næres af at gøre andre ondt. Og ligesom psykopater kan han heller ikke se, at han gør noget galt, siger Tine Wøbbe.

Siden den legendariske psykopat blandt andet hakkede en kollega i småstykker med en økse til tonerne af Huey Lewis and the News, har filmhistorien givet os et hav af psykopater.

Du har garanteret din egen favoritpsykopat - men her et nedslag på fem ikoniske filmpsykopater siden år 2000.

1

Anton Chigurh - 'No Country for Old Men'

Takket være Anton Chigurh griner vi aldrig af kasserollefrisuren igen. (Foto: PARAMOUNT CLASSICS / Album © (c) Scanpix)

Ordene "kasserollehår" og "dræbermaskine" indgår sjældent i samme sætning. Men lige netop de ord indkapsler lejemorderen Anton Chigurh (spillet af Javier Bardem) i Coen-brødrenes film 'No Country for Old Men'.

- Anton Chigurh er tættere på at være en maskine end et egentligt menneske. Han viser absolut ingen tegn på følelser under hele filmen, siger filmekspert Per Juul Carlsen.

Filmens handling kan bedst beskrives som en brutal "katten efter musen-leg" gennem Texas' western-landskab i 80'erne. Hovedpersonen Llewelyn Moss (Josh Brolin) falder tilfældigvis over en bunke mexicanske lig og en kuffert fyldt med millioner af kartel-dollar.

Han tager kufferten – og det viser sig at blive en livsfarlig beslutning.

Legen er sat i bevægelse. Og Chigurh lader intet stå imellem ham og kufferten. Hvad end han spiller plat eller krone om folks liv, eller han koldblodigt afliver dem med sin kvægpistol, får psykopatens tilstedeværelse det til at løbe koldt ned ad ryggen på os.

- Man ved absolut intet om ham. Og det er skræmmende. Han er en ond ånd fra globaliseringen, der er billedet på en rendyrket ondskab, som folk fra en gammel tid ikke forstår, siger Per Juul Carlsen.

2

Daniel Plainview - 'There Will Be Blood'

Når Daniel Plainview først får færten er olie, kan ingen stoppe ham. (Foto: PARAMOUNT VANTAGE / Ronald Grant / Mary Evans © (c) Scanpix)

- Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) er den perfekte kapitalistpsykopat. Han er meget en Gordon Gekko-type, der ser grådighed som noget godt, og som er fuldstændig ligeglad med konsekvenserne, siger Per Juul Carlsen.

Olie er lig med penge. Og for Daniel Plainview handler alt om penge.

En dag får Daniel et tip om, at der befinder sig uudtømmelige mængder olie under jorden i et lille californisk landsbysamfund. Med tomme løfter om rigdom, velstand og et medlemskab i den lokale kirke bliver boretårnet sat op.

Daniel lader intet stå i vejen for sit olieimperium. Han ser alle som en konkurrent. Det har ingen betydning, om det så er den lokale præst eller sin egen adoptivsøn. Han under ingen andre end sig selv succes.

- Ligesom Patrick Bateman kender Daniel Plainview ingen begrænsninger, når det kommer til at nå sine mål, siger Per Juul Carlsen.

I takt med olieborets pumpen bliver mere og mere af Daniel Plainviews sande jeg afsløret. Han er kompromisløs, manipulerende og føler en dyb foragt for andre mennesker.

3

Miranda Priestly - 'The Devil Wears Prada'

Et besøg på Mirandas kontor er sjældent en rar oplevelse. (© (c) Ritzau Scanpix)

Chefredaktøren Miranda Priestly (Meryl Streep) på modemagasinet 'Runway' er ikke en koldblodig morder. Og filmen 'The Devil Wears Prada' er heller ikke ligefrem uhyggelig - men det diskvalificerer altså ikke Miranda som en fremragende filmpsykopat.

Filmekspert Ida Rud beskriver Miranda som en "uhyggelig hverdagspsykopat, der kontrollerer og manipulerer alle omkring sig".

Modsat de mandlige psykopater på listen smadrer Miranda ikke til højre og venstre. Hun er mere subtil. Ét koldt blik fra Miranda svarer til en knytnæve direkte i ansigtet – i hvert fald for hendes medarbejdere.

- Og så er hun utilregnelig. Selv når hun terroriserer sine medarbejdere, er hun god til at sætte sig selv i en offerrolle, fortæller Ida Rud.

Hun spreder konstant frygt og angst på redaktionen – og hendes personlige assistent Andy (Anne Hathaway) er hendes yndlingsoffer. Miranda er det perfekte billede på den chef med psykopatiske træk, du kan risikere at arbejde for i virkeligheden.

- Miranda får lov til at være psykopat, fordi hun er succesfuld, bemærker Ida Rud.

Miranda er kold, og hun anerkender ikke andre menneskers følelser. Og måske er hun faktisk tættere på virkelighedens hverdagspsykopat end de andre på listen - og dét er skræmmende.

4

Louis Bloom - 'Nightcrawler'

Louis Bloom vil for enhver pris være den første på gerningsstedet. (Foto: CAP/NFS © Capital Pictures)

Louis Bloom (Jake Gyllenhaal) er en indadvendt og akavet mand, der desperat leder efter et job i det nådesløse Los Angeles.

- Louis bruger sin akavethed som sin force. Folk regner ham ikke for noget - og det udnytter han, siger Ida Rud.

Ved et tilfælde opdager han, at man kan tjene gode penge på at optage nattelivets blodige historier og sælge dem til tv-stationerne.

Louis bliver besat. Han har fundet sit kald. Som en hund - og ved hjælp af en ulovligt skaffet politiradio - jager han alt fra trafikulykker til massemord. Det er umoralsk og til tider decideret ulovligt. Men Louis er ligeglad - selv hvis han får et liv på samvittigheden.

Han næres af succesoplevelsen af at nå til et gerningssted før politiet - det betyder nemlig bedre optagelser. Og bedre optagelser betyder flere penge.

- I 'Nightcrawler' handler det om at realisere sig i medieverdenen for enhver pris, supplerer Per Juul Carlsen.

Louis Bloom lader intet stå i vejen for realisering af sin amerikanske drøm. Og hans totale mangel på medmenneskelighed er den ultimative drivkraft.

5

Jack - 'The House That Jack Built'

"Jack er den perfekte psykopat." (Foto: CAP/MFS © Capital Pictures / Ritzau Scanpix)

Jack (Matt Dillion) har lidt til fælles med Patrick Bateman - i hvert fald på mordkontoen.

For den akavede og ocd-ramte psykopat Jack er der én ting, der giver livet mening: At begå mange - og perfekte! - mord.

Ligesom Louis Bloom fra 'Nightcrawler' er Jack god til at udnytte sin akavethed til at komme ind på folk. De regner ham ikke for en trussel - indtil det er for sent.

- Det skræmmende ved Jack er den syge begejstring, man ser i hans øjne, når han begår et mord, siger Ida Rud.

Lars von Triers film er én lang psykopatodyssé, hvor Jack på makaber og kreativ vis myrder sig igennem et bredt persongalleri. Faktisk så mange, at han kan bygge et hus af ligene.

- Jack er den perfekte psykopat. Han er kold, manipulerende og systematisk. Ingen af hans handlinger er tilfældige; alt er kalkuleret, tilføjer Ida Rud.

Og det er særligt Jacks systematiske tilgang til mord, der adskiller ham fra Bateman. Han planlægger hvert mord til mindste detalje - og sørger altid for at rydde ordentligt op efter sig.

Alle film på ovenstående liste kan lejes på blandt andet Blockbuster, YouTube og iTunes.