Sjældenhed: Unik fingerring fundet i Østjylland

En ring med inskription af de tre vise mænds navne er dukket op af mulden i Østjylland. Der er kun fundet seks andre ringe af den type, som man i middelalderen brugte som beskyttelse mod sygdom.

En detektorfører har fundet denne unikke sjældenhed fra middelalderen: En luksus-ring båret som beskyttelse mod sygdomme. (Foto: Allan Faurskov)

Den kunne være tabt på marken i går, men er mere end 6oo år gammel.

En sjælden fingerring, formentlig fra 1400-tallet, er dukket op på et middelalderligt voldsted ved Galten nord for Skanderborg.

Finderen er detektorfører Jesper Janke Hansen.

Ringen har en inskription af sirligt udførte bogstaver med navnene på de tre vise mænd, også kendt som de hellige tre konger Casper, Melchior og Balthazar.

Museum: Overordentligt sjældent fund

Den særlige indskrift med de tre kongers navne er kun kendt på seks ringe fra Danmark, og Skanderborg Museum betegner fundet som "et rigtigt godt og overordentlig sjældent fund fra middelalderen."

- Det er et sjældent fund. Det er ikke hver dag man støder på sådan noget. I denne del af Jylland er det den første af denne type ring. Ringen er sjov, fordi den har navnene på hellig tre konger, fortæller Museumsinspektør på Skanderborg Museum, Lene Mollerup.

Lige denne ring er formentlig blevet båret af en mand, oplyser Lene Mollerup - muligvis en adelsmand. Ringen skal dog undersøges yderligere, før man kan sige noget helt sikkert.

Arkæologer finder potteskår, amatører sjældenheder

Det er ofte amatørarkæologer, der finder de største fund til museernes samlinger.

Det seneste år har flittige, frivillige detektorfolk gravet den ene unikke genstand op efter den anden: blandt andet flere store møntfund og en valkyrie-figur fra vikingetiden, som bidrager med vigtig viden om vikingernes tro og tankebilleder.

Detektorfører Jesper Janke Hansen trodsede haglbyger og blev belønnet med fundet af den sjældne fingerring. (Foto: Allan Faurskov)

At det ofte ikke er arkæologerne, der finder de unikke genstande, skyldes de steder man søger, forklarer Museumsinspektør Lene Mollerup:

- Arkæologerne finder aldrig disse ting, for de graver et sted, hvor der for eksempel skal bygges noget, så man ved, hvad man finder. Vi finder potteskår - ikke så interessante genstande, der siger noget om det daglige liv. Den her ring er en luksus-genstand, der er blevet tabt, og det er yderst sjældent at sådan noget dukker op i en landsby, hvor arkæologerne jo typisk graver.