Sjældent Marstrand-maleri er sikret - bliver i Danmark

Et sjældent maleri af Wilhelm Marstrand blev på auktion solgt til en udenlandsk køber, men Kulturværdiudvalget har sikret det.

Marstrands familieportræt blev 30. maj solgt for 900.000 kr. på Bruun Rasmussen Kunstauktioner mod en vurdering på 600.000-800.000 kroner. (© Bruun Rasmussen Kunstauktioner.)

Selv om et sjældent maleri af kunstneren Wilhelm Marstrand for nyligt blev solgt til en udenlandsk køber ved en

auktion
, er det af Kulturværdiudvalget blevet sikret, at det bliver på dansk jord.

Inden længe vil det kunne ses på Statens Museum for Kunst. Maleriet forestiller den vestindiske barnepige Justina, som er i Frederiksberg Have sammen med Wilhelm Marstrands to niecer.

Maleriet er blevet vurderet til at have en værdi på mellem 600.000 og 800.000 kroner.

Lov om danske kulturværdier sikrer, at et bestemt værk kan være så vigtigt, at Folketingets Kulturudvalg kan kræve, at udvalget skal have en ansøgning om udførselstilladelse, hvis en køber vil føre det ud af landet.

Den udenlandske køber har søgt om tilladelse, men udvalget har nedlagt forbud mod, at det kan føres ud af landet. Herefter sendte Kulturværdiudvalget et købstilbud, som den udenlandske køber har accepteret.

- Maleriet af den store danske guldaldermaler har en meget høj kunstnerisk kvalitet. Også malerens valg af motiv, som sætter en vestindisk barnepige i centrum, er yderst sjældent, siger Mikkel Bogh, direktør for Statens Museum for Kunst.

På Statens Museum for Kunst vil billedet blive udstillet som del af udstillingen "Ufortalte historier"

/ritzau/

Facebook
Twitter