Skandaleramt talkshow-dronning siger undskyld for giftigt arbejdsmiljø

Ellen DeGeneres' talkshow 'Ellen' er tilbage efter beskyldninger om racisme og overgreb.

Talkshowvært Ellen DeGeneres undskylder for et giftigt arbejdsmiljø i premieren på programmets 18. sæson. Her ses hun til Golden Globe Awards, januar 2020. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

- Hvis du ser med, fordi du elsker mig: "Tak". Hvis du ser med, fordi du ikke elsker mig: "Velkommen".

Sådan starter tv-vært Ellen DeGeneres kækt sin 18. sæson af sit talkshow 'Ellen' i går. Og selvom hun i vanlig stil indtager scenen med et skævt smil, så er denne premiere anderledes de forgangne 17.

For siden hun sidst bød velkommen til showet, har en sag om racisme, seksuelle overgreb og en generel hård tone på produktionen omkring talkshowet fyldt medierne.

- Som I måske har hørt, har der denne sommer været anklager om et giftigt arbejdsmiljø på vores show, og der har været en undersøgelse. Jeg har fundet ud af, at der er sket ting her, som aldrig skulle være sket, sagde hun i sin indledende monolog i sæsonens første program.

Jeg er mere end "vær venlig"-damen

I talkshowet 'Ellen' er hun kendt som den smilende, dansende og sjove vært, der i hvert program gentager budskaber om "venlighed" og om at "sprede kærlighed og glæde".

Budskaber, der har været i fokus under skandalen, fordi medarbejdere kunne berette om en DeGeneres, der ikke altid selv udviste venlighed eller kærlighed. Tværtimod.

- At være kendt som "vær venlig"-damen er en svær position at være i, forklarer hun i sæsonpremieren.

- Sandheden er, at jeg er den person, du ser på tv. Men jeg er også alt muligt andet. Nogle gange bliver jeg trist. Sur. Ængstelig. Frustreret. Utålmodig. Alt sammen noget, jeg arbejder på, forklarer hun til seeren og det virtuelle publikum i studiet.

Hun fortæller desuden, at selvom hun har en fortid som skuespiller, så er hun ikke så dygtig en skuespiller, at hun i talkshowets 17-årige levetid ville have kunnet agere en anden person i talkshowet, end den, hun i virkeligheden er.

Kulminationen på en skandaløs sommer

Hvad der startede med hovedsageligt udokumenterede, negative anekdoter om DeGeneres delt på Twitter tilbage i marts, endte i juli med en række af nuværende og tidligere medarbejdere, der offentligt stod frem og delte deres oplevelser med seksuelle overgreb, racisme og et generelt hårdt arbejdsmiljø.

Det fik tv-selskabet Warner Bros., der producerer showet, til at igangsætte en intern undersøgelse for at finde ud af, om der var hold i anklagerne. En undersøgelse, der betød, at tre topproducere på 'The Ellen Show' måtte forlade tv-programmet.

I forlængelse af den interne undersøgelse sendte Ellen DeGeneres en beklagende videobesked til sine medarbejdere i juli.

- Jeg ville ikke have den succes, jeg har, hvis det ikke var for jeres bidrag. Det er mit navn på showet og på alt, hvad vi laver, og jeg tager ansvaret for det, sagde hun dengang i videobeskeden, ifølge Variety.

Ordet 'undskyld' indgik dog ikke videobeskeden. Det gjorde det til gengæld i hendes åbningsmonolog til talkshowet:

- Jeg tager dette meget seriøst, og jeg vil gerne sige undskyld til de mennesker, der er blevet ramt.

FacebookTwitter