Skøger og skopudsere i Årets Historiske Bog

”Hundemordet i Vimmelskaftet” er i dag blevet kåret som vinderen af prisen Årets historiske Bog 2010. Bag bogen står forfatterduoen Peter Henningsen og Ulrik Langen.

Bogen "Hundemordet i Vimmelskaftet og andre fortællinger fra 1700-tallets København" er netop blevet kåret som Årets Historiske Bog 2010.

Bag bogen står historiker og etnolog Peter Henningsen og ph.d. Ulrik Langen, der er lektor ved Syddansk Universitet.

Peter Henningsen har tidligere skrevet den anmelderroste disputats "I sansernes vold" fra 2006, mens Ulrik Langen blandt andet står bag bogen "Franske emigranter og andre folk i København 1789-1814", der blev valgt til Årets Historiske Bog 2005.

Som at sætte folk i en tidsmaskine

Bogen handler om dagliglivet i 1700-tallets København. Det er dog ikke de adelige og kongelige, der portrætteres, men samfundets lavere sociale lag.

Og beretningerne er så autentisk skrevet, at læseren ikke kan undgå at blive inddraget i den historiske rejse.

- Vi satte os selv den opgave, at vi gerne ville formidle til læseren, hvordan er det konkret at have boet i byen. Altså som at sætte folk ind i en tidsmaskine. Formidle livet og stemningen i byen, fortæller den ene forfatter, Peter Henningsen til P1.

- Vi ville gerne forsøge at formidle til følelserne. Male stemninger og billeder. Vi kunne næsten tale om en slags poetisk erkendelse - mennesker erkender ikke kun med hjernen men også via følelser, beskriver Peter Henningsen.

Forsøget på at skildre de historiske hændelser på autentisk vis, er lykkedes så godt,

- … at man næsten kan høre torvekonernes råben, hestehovenes klapren og vognhjulenes skrumplen hen over brostenene, ligesom stanken af møg og råddenskab fra rendestenene, lokummerne og voldgravene er beskrevet så udførligt, at man har svært ved at lade være med at rynke på næsen, mens man læser, skriver Kulturkapellet.

Et lysende fyrtårn

Anmelderne har ikke kunnet få armene ned af begejstring over bogen og har ikke været sene til at erklære den som en værdig kandidat til at vinde prisen.

Historie-online kalder bogen "et lysende fyrtårn for den historiske fremstilling" og skriver desuden:

- Sprogligt er bogen ellers lidt af en lækkerbisken. Udover at være utroligt velskrevet rummer den så mange halvglemte ord og vendinger samt helglemte pudsige 1700-talsudtryk, der alle her kommer til ære og værdighed igen, at det er en ren fornøjelse at læse for enhver med blot en smule kærlighed til sprog."

En historisk kamp

Der har været fem kandidater til prisen Årets Historiske Bog 2010. Foruden det vidende makkerpar var også vinderen fra 2008, Tom Buk-Swienty, samt Sofie Lene Bak, Jesper Vaczy Kragh og Inge Adriansen, blevet udvalgt.

En komite af historikere stod bag udvælgelsen af kandidaterne, og folk har siden midten af december kunnet stemme på deres favoritkandidat.

Det er nu ottende gang, at uddelingen finder sted. Og bag prisen står historie-online.dk og Dansk Historik Fællesråd.

Kulturminister Per Stig Møller overrakte prisen på 25.000 kr. til de to vindere ved en reception i Rundetårn i København.

Facebook
Twitter