Skråskriften er ved at uddø

Den skrå skrift med krøllerne og buerne, som vi kender fra bedsteforældrenes fødselsdagskort, er ved at uddø.

Børn lærer i dag grundskrift, der er en sammenhængende videreudvikling af formskriften. Men kun få klasser lærer stadig skråskrift, skriver Urban.

Den skrå, sammenhængende skrift med krøllerne og buerne er derfor ved at uddø.

Hos forlaget Alinea, der udgiver håndskrivningsmateriale til folkeskolerne, siger forlagschef Steen Thomasen, at forlaget er stoppet med at udgive undervisningsmateriale med skråskrift.

- Jeg tror, skråskrift er en generationsting. Det er noget vores bedsteforældre skrev, men den har været på retur i de seneste 20 år. I dag lærer langt de fleste børn grundskrift, siger Steen Thomasen til Urban.

Få elever skriver skråskrift

Forlaget Alinea stoppede helt med at udgive bøger om skråskrift for 7-8 år siden, fordi efterspørgslen var blevet for lille.

Også i skolen er skråskriften ved at være en saga blot. Mette Tegler er formand for folkeskolesektionen i Dansklærerforeningen, og hun ser sjældent den skriften benyttet.

- Jeg er censor ved skriftlige prøver og har set mange opgaver fra børn fra forskellige skoler, og det er meget få elever, der bruger skråskrift i dag, siger hun til Urban.

En skam

Leder af Center for Grundskoleforskning på Danmarks Pædagogiske Universitet Niels Egelund mener, det er synd at skråskriften er ved at forsvinde.

- Det er en mere personlig skrift, og den får et smukkere udseende, hvor formskrift lettere bliver sjusket at se på, siger Niels Egelund til Urban.