Skuespiller giver en opsang til de 'tavse mænd': Drop stilheden - og tal om dine følelser

33-årige Nicklas Lundstrøm vil bekæmpe kønsstereotyper i en ny forestilling.

(Foto: Jacob Stage © Vendsyssel Teater)

- Jeg tror stadig, at det nogle steder er sådan, at drenge ikke må græde, mens piger gerne må snakke om følelser. Og det, synes jeg, er enormt forkert.

Ordene tilhører den 33-årige skuespiller Nicklas Søderberg Lundstrøm – og de er ikke til at tage fejl af.

Han vil bekæmpe de kønsstereotyper, der ifølge ham stadig gennemsyrer vores samfund. For selvom skuespilleren med egne ord normalt færdes i et miljø, 'der er vanvittigt ekspressivt', så kommer han også fra et hjem, hvor mænd ikke græder eller taler om, hvordan de har det.

Jeg siger, at vi nok er mange, der kommer fra sådanne hjem. I mit barndoms Nordjylland var følelser i hvert fald heller ikke noget, drenge og mænd gik og ruttede med.

Det vil Nicklas Lundstrøm forsøge at ændre på med forestillingen 'Tæt tåge', der spiller på Vendsyssel Teater i Hjørring frem til 16. oktober.

Forestillingen handler om mænd, deres følelser, og hvordan det kan gå, når de bliver tvunget til at kommunikere.

Og det lader allerede til, at stykket har ramt lige ned i en nerve hos det mandlige publikum:

- Der var en ældre herre, der kiggede på mig efter en forestilling, og jeg kunne bare se, at han var rørt over stykket. Men i stedet for at fortælle mig om sin oplevelse, så konstaterede han blot: 'Hold da op, der var ikke så meget plads til at komme ned fra scenen'.

- Men han blev alligevel stående og kiggede på mig og sagde bare ikke noget. Efter 30 meget lange sekunder fik han så endelig sagt: 'Det var rigtig fint, det I lavede', hvorefter han vendte om på hælen og gik. Tydeligt rørt.

For Nicklas Lundstrøm, der blandt andet har medvirket i tv-serien 'The Rain' og filmen 'En frygtelig kvinde', vidner den lille interaktion med den ældre herre om, at det for mange mennesker er en kamp at forholde sig til deres følelser.

- Der er bare nogle mennesker, der har svært ved at håndtere og dele deres følelser. Det kan hurtigt udmunde sig i tavshed. Simpelthen fordi man ikke ved, hvordan man skal kommunikere dem, mener Nicklas Lundstrøm:

- For mange er det nok lettere at gemme følelserne væk frem for at gå ind i dem.

Det giver jeg ham ret i. Hjemme i Støvring syd for Aalborg var det helt klart mere sikkert at pakke sine følelser væk, frem for at vise sin sårbarhed til omverdenen.

Peter Gilsfort (i forgrunden) spiller rollen som den 61-årige Max i 'Tæt tåge', mens Nicklas Lundstrøm spiller 33-årige Daniel. (Foto: Jacob Stage © Vendsyssel Teater)

De tavse mænd

I 'Tæt tåge' prøver 61-årige Max (spillet af Peter Gilsfort) da også at gemme sine følelser væk, mens 33-årige Daniel (spillet af Lundstrøm) er 'en ung og frembrusende fyr, der snakker hele tiden'.

- De to mænd er direkte modsætninger. Daniel er måske et bymenneske, mens Max er en mere landlig type. På grund af omstændighederne er de to mænd tvunget til at kommunikere.

Hvordan den kommunikation spænder af, må man se 'Tæt tåge' for at finde ud af. Stykket lover i hvert fald at 'sætte ord på det, man ikke plejer at tale om'.

I hvert fald ikke, hvis man tilhører den ældre generation af mænd.

- Når man er omkring Max' alder, er det ikke så naturligt at forholde sig til sit følelsesliv. Når vi to mødes, vil det garanteret være mere naturligt for os at tale om, hvad der foregår inden i os, mener Nicklas Lundstrøm.

Igen tror jeg, at han har fat i den lange ende.

Jeg pointerer dog samtidig, at det nok nærmest er forventeligt, at en skuespiller og journalist ville snakke hinanden et øre af frem for at være tavse, hvis de blev sat i samme rum.

Nicklas Lundstrøm har også spillet med i 'Snedronningen' på Aarhus Teater og som en del af ensemblet på Teater Momentum i Odense. (Foto: Jacob Stage © Vendsyssel Teater)

Det bringer Nicklas Lundstrøm videre til en pointe omkring opdragelse, miljø – og mændene i hans eget liv.

- Jeg har enkelte venner, som jeg kan mærke kommer fra et miljø, hvor man ikke snakker så meget om de store følelser. Der kommer jeg nogle gange til at drille dem og sige: 'Ej, hvor har jeg bare saaavnet dig', og så kan de næsten ikke være i det, selv om de selvfølgelig også bliver glade.

Og selvom de har snakket meget om følelser i Nicklas Lundstrøms familie, så lader det ikke til, at det er familiens mænd, der har været spydspidser i de samtaler:

- Jeg kan godt mærke, at jeg taler mere om følelser, end min far gør. Jeg kan heller ikke huske, at jeg nogensinde har snakket om følelser med min morfar, selv om han var en god og rar mand.

- Og de gange, jeg har set min far græde, kan tælles på én hånd. Han er ellers et meget følsomt menneske. Men det er bare noget andet, når jeg sidder og snakker med mine jævnaldrende.

- Følelser er altid lig med skrøbelighed, og det er oftest det, der kan være svært. I mange tilfælde er det dog en kæmpe stor styrke at turde vise den skrøbelighed, mener Nicklas Lundstrøm. (Foto: Jacob Stage © Vendsyssel Teater)

Følelser er okay

Nicklas Lundstrøm tror, det kan være med til at vise os, at følelser er okay, hvis vi tør åbne op og tale om tingene.

- Følelser er noget, vi ikke kan styre. Og det bliver vi allesammen nødt til at acceptere. Du kan lægge en dæmper på det, men du kan jo ikke styre, hvordan du har det.

Det gælder ikke mindst ungdommen:

- Hvis du går og har det dårligt over noget, du ser på Instagram, som bare ser helt perfekt og lækkert ud, så del det med de mennesker, der findes i virkeligheden. De har det måske på samme måde. Vi er nødt til at huske os selv på, at der er forskel på telefonen og virkeligheden.

- Der er rigtig mange mennesker, der sikkert tænker det samme som dig selv, men du er nødt til at tale om det, ellers finder du jo aldrig ud af det.

Er du selv god nok til at tale om følelser?

- Hvis du spørger min kæreste, så er jeg nok næsten for god til at tale om, hvordan jeg har det, ha ha.

'Tæt tåge' spiller på Vendsyssel Teater frem til 16. oktober.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk