Skuespillere om årets største forestilling: Det er lidt ligesom Orange Scene

Om lidt går det løs, når Danmarks største teaterforestilling 'Røde Orm' har premiere på onsdag. Hør skuespillerne fortælle om stykket og læs sjove facts om forestillingen her.

- Man får bare lov til at trykke den af, og det skal være stort!

Sådan lyder det fra Martin Hestbæk, en af de mange skuespillere, der er en del af forestillingen 'Røde Orm', som i denne uge har premiere på Moesgaard Museum i Aarhus.

Med 100.000 billetter til salg er 'Røde Orm' årets største forestilling i Danmark, og der er plads til 3500 publikummer hver aften i halvanden måned. Til sammenligning er der plads til 700 tilskuere på den store scene på Aarhus Teater.

- Det er meget anderledes end at stå på en lille scene med 100 mennesker. Derfor skal vi bruge kroppen mere - og vores stemme, siger Martin Hestbæk, der spiller både Ulf og Jarl Byrthnoth i stykket.

- Det dur ikke bare at bruge vores mimik - små varme blikke og sådan noget. Det kan man ikke se, hvis man sidder på de bagerste rækker, siger han.

Og det er meget anderledes end det, de fleste skuespillere er vant til. Derfor er det også noget, man lige skal finde ud af med sig selv, siger Christine Gjerulff, der spiller Ylva i stykket.

- Man skal lige finde sin vej i det for ikke at føle, man er en usandsynligt dårlig skuespiller, griner hun.

200 mennesker på arbejde

'Røde Orm' handler om den unge vikingehøvding Røde Orm, spillet af Andreas Jebro, der hvirvles ind i religiøse og verdslige magtkampe.

Han når både at blive en af den danske Kong Haralds mest trofaste støtter - og tronarvingen Svend Tveskægs værste fjende.

Midt i et virvar af magtkampe og syngende sværd tvinges Røde Orm desuden til at satse liv og lemmer i forhold til kongedatteren, som han er dybt forelsket i.

I skrivende stund er der solgt næsten 70.000 billetter til forestillingen, der tæller 18 professionelle skuespillere og 70 statister, mens der i alt er omkring 200 folk, som arbejder på og omkring 'Røde Orm'.

Kostume på 15 kilo

Der er lavet 300 kostumer plus tilbehør til 'Røde Orm', og kostumerne er designet af Maria Gyllenhoff. Det tungeste kostume bæres af Lars Lohmann, og det vejer 15 kilo.

Til forestillingen bruges 70 sværd, 10 økser, 12 spyd, 5 daneøkser og 80 skjolde.

Røde Orm er en vikingefortælling om mænd med stort M, der slås, smadrer, drikker og ler. (Foto: David Bering og Morten Fauerby © Montgomery)

Scenografen hedder Eilev Skinnarmo, og han har udtænkt hele scenerummet. Det strækker sig fra både den kæmpestore opførte scene samt på stykket neden for scenen og langt op ad Moesgaard Museums tag.

Selve scenen rummer en helt masse overraskelser undervejs og er drevet manuelt med snoretræk og håndkræft. Der er brugt 85 kubikmeter flis til at dække scenen nedenfor.

I videoen øverst i artiklen kan du høre skuespillerne Christine Gjerulff og Martin Hestbæk fortælle, hvordan det er at spille med i 'Røde Orm'.

Facebook
Twitter