Skuespillere: Sexchikane skal frem i lyset

Knap hver anden svenske skuespillerinde har været udsat for sexchikane, viser en undersøgelse. I Danmark er problemet ikke belyst. Nu skal det undersøges

muLumre kommentarer, upassende befamlinger og forsøg på voldtægt er nogle af de sexchikanerier, som halvdelen af de svenske skuespillerinder har været udsat for.

Det viser en svensk undersøgelse, som magasinet Ekot på Sveriges Radio har foretaget. Og det nedslående resultatet får nu Dansk Skuespillerforbund til at reagere.

- Vi skal have lavet en undersøgelse af problemet herhjemme. Den er på min to do-liste over det kommende år, fortæller skuespillerforbundets formand, Katja Holm, til DR Nyheder.

Mindre sexchikane i dag

Den svenske undersøgelse baserer sig på svar fra 1.672 af det svenske Teaterforbunds medlemmer. Og resultaterne fortæller tydeligt, at sexchikane er hverdag for mange scenekunstnere.

Hver tredje kvinde inden for teatret har oplevet chikane, og isolerer man de kvindelige skuespillere har 45,5 procent oplevet ubehagelige seksuelle tilnærmelser. Helt så slemt, mener Katja Holm ikke, at problemet er herhjemme.

- Der foregår sexchikane, men mit indtryk er, at det er blevet mindre. Der er kommet en ny generation, hvor det ikke er acceptabelt længere, mener Katja Holm.

Ingen henvendte sig

Hun er chokeret over de svenske resultater, som selvfølgelig kan vise sig at være de samme i Danmark. Men Katja Holm mener ikke, at problemet er lige så slemt herhjemme. Selv om sexchikane selvfølgelig skal til livs.

- Vi har tidligere opfordret vores medlemmer til at henvende sig, hvis de oplevede sexchikane, men vi har ikke hørt fra nogen, fortæller Katja Holm til DR Nyheder.

En af årsagerne til, at sexchikane i alt for få tilfælde ser dagens lys, er, at det for ofrene kan ende med et decideret mareridt. De kan miste deres mulighed for nogensinde at få et nyt job i skuespilbranchen, hvor konkurrencen i forvejen er hård.

"Han kastede sig over mig"

Ifølge den svenske undersøgelse står chefen bag knap halvdelen af overgrebene, mens kollegerne står for stort set resten. I mere end hvert tiende tilfælde af sexchikane er ofret blevet tvunget, hvis hun ville have en særlig rolle.

Og i de værste sager, 2,5 procent af tilfældene, var forsøg på voldtægt.

- Han var i hvert fald 40 år ældre end mig. Han havde et salt og peber sæt, der var formet som penisser, man skulle tage, hvis man vill have salt og peber på maden. Aftenen sluttede med, at han forsøgte at voldtage mig. Vi havde spist godt og sad på sofaen, og så kastede han sig over mig og skubbede mig ned. Jeg gik i panik, jeg formåede at slippe væk, fortæller en anonym skuespillerinde til Sveriges Radio.