Skuespilleren Dejan Cukic fik svær udfordring i tv-program: 'Jeg har lært at besinde mig'

Dejan Čukić er blevet klogere på noget i sig selv efter at have undervist i skuespilfaget.

(Foto: Sille Serup © dr)

Måske har du lige set ham som skurk i den hårdkogte actionserie '2 Døgn'? Eller måske kender du ham fra klassikeren 'I Kina spiser de hunde'?

Ellers har du også kunnet følge ham i udenlandske produktioner som den amerikanske serie 'Borgia' og de populære svenske film 'Snabba Cash'.

Cv'et er i det hele taget fuld af markante roller, og derfor dukker Dejan Čukić med jævne mellemrum op på vores skærme.

Men det er aldrig privatpersonen Dejan, vi ser. Det er altid skuespilleren – enten i en rolle, eller fordi han som skuespiller interviewes om en rolle.

Netop derfor ser vi ham heller ikke diske op med en flot fiskeanretning i 'Til middag hos...' eller levere en fræk rumba i 'Vild med dans'.

- Jeg har ikke noget imod den slags programmer, men jeg er alt for blufærdig til sådan noget. Det er der mange, der ikke tror, men jeg har faktisk svært ved at slappe af i det, fordi jeg ikke føler mig tryg, siger Dejan Čukić.

Hvis det ikke er fagligt relevant på den ene eller anden måde for ham, har han ikke lyst til at stille op.

- Jeg værner meget om mit privatliv, og jeg har ikke behov for at tale om mit liv, medmindre det er relevant for en rolle, lyder det fra skuespilleren.

Alligevel har du de seneste seks uger kunnet se ham som sig selv i DR-programmet 'Den store premiere', der ligesom mange andre programmer for tiden har noget "kendis-viser-ny-side-af-sig-selv" over sig.

Det er der en helt særlig grund til.

Dejan Čukić har været mentor for sangeren Dorthe Gerlach, som han blandt andet har spillet 'Romeo og Julie' med i programmet: - Jeg havde et rigtigt godt samarbejde med Dorthe. Det var heldigt, at hun som sanger laver noget, der minder lidt om skuespil. Hun fortolker jo også en tekst og er vant til, at en optræden kræver indlevelse. (Foto: Sille Serup © (c) DR)

'Det er det, skuespil handler om'

I 'Den store premiere' kan Dejan Čukić nemlig stadig føle sig tryg, når han i kraft af sit arbejde som skuespiller skal lære fire kendte danskere uden skuespilerfaring at spille teater.

Her er han med andre ord i sikkerhed.

Og derfor var han da også vild med konceptet fra starten.

- Jeg har jo arbejdet med skuespil i 30 år, og når jeg træder ind i prøvelokalet til læseprøven, er det noget, jeg kender. Og dér behøver jeg ikke tale om, hvordan jeg har det med min kone eller fortælle alt muligt om mig selv, når det ikke er relevant, forklarer han.

Men blufærdighed og et privatliv, som han netop gerne vil holde privat, er ikke de eneste årsager til, at Dejan Čukić ikke stiller op til hvad som helst på tv.

For skuespilleren deler faktisk allerede gavmildt ud af sig selv, hver eneste gang vi ser ham i en rolle. Han bruger nemlig altid et eller andet fra sit eget liv i de roller, han spiller i film, serier eller teaterstykker.

- Grundlæggende synes jeg, det er det, skuespil handler om. En rolle skal altid have et element af dig selv – det bliver mest ægte på den måde, siger han.

I den forbindelse fremhæver Dejan Čukić et konkret eksempel fra starten af sin karriere, hvor han spillede titelrollen i teaterstykket 'Othello' af Shakespeare.

Det handler om en mand, der er den eneste sorte blandt hvide mennesker i Venedig.

- Othello er accepteret, fordi han er en dygtig og magtfuld kriger med høj status, men alligevel døjer han med et mindreværdskompleks, fordi han kan mærke, at han ikke bliver fuldt ud respekteret.

- Jeg har jo selv indvandrerbaggrund fra det tidligere Jugoslavien, og det prøvede jeg at bringe ind i den rolle. Jeg kendte jo selv til dét at hige efter at blive accepteret.

Dejan Čukić modtog i 2018 en Bodil-statuette i kategorien 'Bedste mandlige hovedrolle' for sin rolle i 'Fantasten', der handler om ludomanen Claus. Her ses han under overrækkelsen, som hans kollega Trine Dyrholm stod for. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

På den måde får skuespillet også en form for terapeutisk virkning, fortæller Dejan Čukić.

- Jeg er måske en lidt lukket person – det er virkelig få venner, jeg kan åbne mig for, når det handler om noget helt tæt på. Så at spille en scene, hvor jeg har en anden kasket på og spiller en anden person, gør, at jeg kan kanalisere nogle ting fra mig selv ud. Det er jo også vigtigt at kunne.

Er ikke urimelig, men lad det gerne gå lidt tjept

Netop det med at bruge sig selv i en rolle var også noget, han lærte sangeren Dorthe Gerlach, som han er læremester for i 'Den store premiere'.

- Jeg havde en fest med Dorthe. Vi svingede virkelig godt sammen. Hun var cool og stillede en masse spørgsmål til processen, hvilket jeg også selv gør som skuespiller. Så Dorthe udfordrede også mig, fortæller Dejan Čukić.

- Når man bliver ramt af et teaterstykke, sidder det bare længere tid i kroppen end efter, man har set en dramaserie, siger Dejan Čukić, der sammen med Dorthe Gerlach får spillet lidt af hvert i programmet. Her er det sangeren, der i rollen som en moderne Don Juan overfalder skuespilleren. (Foto: Sille Serup © dr)

Men det var ikke kun nyt for ham at være læremester for et menneske, der ingen erfaring har med teater. Det var også nyt for ham at skrue op for pædagogikken.

- Jeg var nødt til at være mere pædagogisk her – jeg er ellers meget videnskabeligt anlagt og har også et temperament. Jeg er meget resultatfikseret, og det må gerne gå lidt tjept, du ved. Så jeg lærte da noget nyt ved at besinde mig.

I dag kan han derfor godt se, at han stadigvæk godt kan nå frem til et resultat med lidt mere mådehold.

- Altså, jeg er jo ikke urimelig, når jeg arbejder sammen med andre, men jeg kan bare ikke fordrage at tale for meget om tingene, sådan som vi skuespillere ellers har for vane at gøre. Kan vi ikke bare komme i gang, siger han og griner.

Lige nu hungrer Dejan Čukić også efter at komme i gang med noget. Med teaterrollerne.

- Min familie tog ikke i teatret – vi gik til fodboldkampe. Derfor var det også en helt ny verden, der åbnede sig for mig, da jeg kom ind på Skuespilskolen. Det var noget, jeg kunne mærke, mit sind havde savnet, siger Dejan Čukić, der her får en snak med sportsmanden Patrik Wozniacki. (Foto: Sille Serup © dr)

På det seneste har han indspillet en film i Sverige, men efter 'Den store premiere' trækker teatret i ham igen. Det er da også ved at være nogle år siden, han sidst stod på scenen.

- På et tidspunkt måtte jeg holde en pause, fordi jeg brændte ud. Jeg skulle lave en del tv og film – blandt andet da jeg lavede 'Borgia' i udlandet – og så kan man ikke også lave teater. Men nu er jeg blevet sulten efter teater igen.

Samme sult efter teater håber Dejan Čukić nu, at seerne, der har fulgt 'Den store premiere', sidder med.

- Det er fedt, hvis programmet kan fungere som en reklame for teater. Jeg håber i hvert fald, at det kan få folk i stuerne til at gå mere i teatret, siger han.

- Kom ud og se det med andre øjne.

FacebookTwitter