Skuespillerforbund om udbredt sexchikane: Det er grotesk

Dansk Skuespillerforbund håber, at flere vil stå frem efter undersøgelse om sexchikane.

Formanden for Dansk Skuespillerforbund vil samle branchen for at finde løsninger på problemet med sexchikane. (Foto: Henning Hjorth © Dansk Skuespillerforbund)

- Jeg synes, det er dybt forstemmende og grotesk, at folk på den måde udnytter deres magt til at krænke andre.

Sådan er reaktionen fra Katja Holm, formand i Dansk Skuespillerforbund, efter 241 medlemmer af forbundet har fortalt Politiken, at de har oplevet sexchikane fra deres chef.

- Det kommer bag på mig, at det er så udbredt. De historier, jeg har hørt, stammer fra gamle dage, men at det stadig eksisterer i vores branche i dag, det kommer bag på mig, siger hun til DR.

Kan få flere til at sige fra

Siden 2010 har forbundet, der organiserer de danske skuespillere, kun haft kendskab til to sager om sexchikane. Katja Holm tror, at dem, der bliver udsat for krænkelser, får en følelse af skyld og er bange for repressalier, hvis de står frem, og af den grund vælger ikke at fortælle om deres oplevelser.

- Derfor er jeg superglad for, at der bliver sat fokus på det nu, så folk står frem. Jeg tror, at det kan blive et vendepunkt, at det kommer frem nu, så flere vil sige fra eller få stoppet det, siger hun.

Vil samle branchen til møde

Dansk Skuespillerforbund og Producentforeningen, som er en brancheorganisation for tv- og filmselskaberne, har derfor tænkt sig at samle hele branchen til at bekæmpe de seksuelle krænkelser på arbejdspladsen.

Katja Holm forventer, at de vil mødes inden jul, og at de efter nytår vil være klar med initiativer, som skal begrænse problemet.

- I første omgang skal vi mødes og acceptere, at der er et problem, og så må vi tage hånd om det og finde ud af, om det er de enkelte arbejdsgivere, som skal have værktøjer, så man kan hjælpe dem, der potentielt kan blive udsat for krænkelser, siger hun.