Slæbte kamera og lavede mad til hjemløse: 10 ting der gør kronprins Frederik helt speciel

Vidste du, at vores kommende konge både har været radiovært på P3 og arbejdet på et herberg for hjemløse i USA?

(© (c) Ritzau Scanpix)

Det er ingen hemmelighed, at kronprins Frederik altid har været glad for sport, at han fandt kærligheden i Australien og at han en dag skal være konge.

Faktisk er der få ting om kronprinsens liv, der kan virke overraskende, da hele hans liv er blevet dokumenteret fra fødslen til nu.

Her er 10 ting, du måske ikke vidste om kronprins Frederik, der fylder 50 år i morgen, og som gør fødselaren lidt mere speciel end de fleste.

1. En (stor) tronarving er født

I 1968 blev kronprins Frederik født ved et kejsersnit. Det var en stor fødsel, da det var den første danskfødte prins i 26 år. Men det var også en stor fødsel i bogstavelig forstand. Kronprinsen vejede nemlig hele 4,1 kg. og målte 53 cm, hvilket er over et halvt kilo mere end sin kære bror, Prins Joachim, der vejede 3,5 kg. og målte 52 cm.

Den danske kongelige famlie med lille prins Frederik. Fra venstre prins Henrik, kong Frederik IX, Dronning Ingrid og tronfølger Margrethe. (Foto: Allan Moe © Scanpix)

2. Gymnasieklassen med hjemme på Amalienborg

Da kronprins Frederik og Prins Joachim blev studenter fra Øregård Gymnasium i 1986, skulle de selvfølgelig på vognkørsel med deres klasse. Men hvordan fungerer det, når man er royal? Det fungerer på præcis samme måde som for alle andre. Selvsagt skulle alle klassekammeraterne derfor hjem forbi Amalienborg og have en lille bid mad og en skål med Dronning Ingrid, Dronning Margrethe og Prins Henrik, før de kørte videre til næste stop.

3. Mødtes med David Bowie

Kronprinsen har udtalt, at han ikke selv er særlig musikalsk, men han elsker musik. Og selvom kronprinsen har en meget bred smag, så var der en helt særlig kunstner, som han så meget op til i sine unge dage – og stadig gør. Nemlig David Bowie. I 1980’erne var kronprinsen så heldig at få lov til at møde sit store idol.

4. Kronprinsens mange navne

Her tales ikke om de mange måder at tiltale ham på, men derimod de navne, som kronprinsen selv har taget i brug. Under sin uddannelse i Statskundskab tog kronprins Frederik nemlig to semestre på Harvard Universitet i USA, hvor han blev optaget under navnet Frederik Henriksen.

Derudover har han været tilmeldt utallige sportsarrangementer og koncerter men sjovt nok aldrig under sit eget navn. Her er navne som Brian Jensen, Hans Hansen og Frederik Hansen blevet taget i brug.

Og selvfølgelig er der også kælenavnet Pingo. Et kælenavn kronprinsen fik, fordi der gik hul på hans frømandsdragt, som blev fyldt op med vand, og kronprinsen derfor lignede en pingvin, når han gik.

Det var under uddannelsen til frømand, at kronprins Frederik fik det kendte kælenavn Pingo. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

5. Den velgørende kronprins

Kronprinsen går meget op i velgørende arbejde. Siden 2002 har han været protektor for Red Barnet og Dansk Røde Kors - men hvis du troede, det var det hele, så tager du fejl.

Da kronprins Frederik studerede på Harvard i USA, arbejdede han faktisk på et døgnåbent herberg for hjemløse. Her stod kronprinsen for at lave mad og tale med de ensomme.

H.K.H. Kronprins Frederik har været kommitteret for Dansk Røde Kors siden 2012. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

6. Den bedst uddannede tronfølger

I 1995 blev kronprins Frederik cand.scient.pol fra Aarhus Universitet efter at have skrevet speciale om udenrigspolitik i de baltiske lande. Han blev dermed den første kongelige, der gennemførte en akademisk uddannelse.

Derudover er kronprinsen også den første kongelige, der har gennemført forsvarets hårdeste uddannelse i Frømandskorpset. Kronprins Frederik er faktisk uddannet inden for alle tre grene af militæret, og blev i april 2015 udnævnt til kontreadmiral i Søværnet og generalmajor i Hæren og Flyvevåbnet.

Så der er ikke noget at sige til, at han er Danmarkshistoriens bedst uddannede tronfølger.

7. Kamera- og instruktørassistent på filmekspedition

Kronprins Frederik havde ikke engang nået at tage sin studenterhue af, før han havde besluttet, at han ville med på Søren Haslund-Christensens ekspedition til Mongoliet i 1986.

Kronprinsen kom med som kamera- og instruktørassistent, men hans opgaver på ekspeditionen bestod dog primært af at slæbe kamera som stikirenddreng.

Også her rejste Danmarks kommende konge under navnet Frederik Henriksen.

8. Radiovært på P3

I 1995 modtog vores musik-glade kronprins et tilbud, som han ikke kunne sige nej til. Radioværten Alex Nyborg Madsen inviterede nemlig kronprins Frederik ind i sit radioprogram ’Maskinen’, hvor hele programmet skulle handle om den musik, kronprinsen lyttede til derhjemme.

Al musik i programmet var nøje udvalgt af kronprins Frederik, der havde medbragt musik af N.W.A. (Niggaz Wit Attitudes), Porno for Pyros, Led Zeppelin, C.V. Jørgensen, Soundgarden, Dizzy Mizz Lizzy, D.A.D. og Sort Sol.

9. Årets dansker – igen, igen

Der er meget, der tyder på, at kronprins Frederik er vellidt af den danske befolkning. Noget af det, der især peger i den retning, var tilbage i 1996, hvor kronprinsen blev Årets Dansker. Noget andet, der pegede i den retning, var da han blev det igen året efter i 1997. Og i 1999. Og i 2000.

I 2001 måtte han nøjes med en andenplads, men vendte stærkt tilbage til førstepladsen i 2002. Og i 2003. Og i 2004.

I 1996 bliver kronprins Frederik udnævnt til Årets Dansker af danske civiløkonomer. Her overrækker Per Stig Møller en check på 100.000 kr. og et sværd. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)

10. Find kronprinsen på Spotify

At vores kronprins elsker musik, er blevet slået fast allerede under punkt 3 og 8. Men at den kommende konge har lavet en Spotify-playliste, som hele den danske befolkning kan gå ind at følge, var alligevel ikke helt forventet.

På playlisten "Under Bjælken - Kronprins Frederik" finder du blandt andet numre som Justin Timberlakes ’Señorita’, 3 doors down med ’Here Without You’ og intet ringere end Jay Z med ’99 Problems’.

Der er da også en hyldest til begge forældre på listen i form af Sex Pistols ’God Save the Queen’ og Boney M.'s ’Daddy Cool’.

Sjovest (og ironisk) af alle sange er dog Lordes ’Royal’, hvori sangerinden synger: ”Vi bliver aldrig royale, det løber ikke i vores blod, den slags luksus er ikke for os.” Hvad man ikke ville give for at se kronprins Frederik danse rundt til den sang.

Whitney Houston er også på kronprinsens playliste med nummeret 'How Will I Know'. Her er de fotograferet sammen i Købehavn i 1988. (Foto: CLAUS BJØRN LARSEN © Scanpix)

Kilder: Rundt om Frederik – Danmarks Kronprins, Kronprins Frederik, Frederik og Mary – Danmarks kronprinsepar, Frederik og Mary – kongelige og folkelige, Under Bjælken.

Facebook
Twitter