Slibri Lee kan ikke redde Anders And

Kendte gæstestjerner har ikke været nok til at vende Anders And og Co´s nedadgående oplagstal. I dag forsøger forlaget sig så med en ny strategi.

Det lignede en rigtig god markedsføringsstrategi, da statsminister Lars Løkke Rasmussen og kendissen Sidney Lee sidste år blev udsat for en "andebyficering", og blev til Lars Grynte Grismussen og Slibri Lee i den danske tegneserie Anders And & Co.

Det specielle nummer fik masser af omtale, og Egmont Serieforlaget, der udgiver Anders And, fortsatte i samme overraskende spor ved i senere udgaver at lade Anders And blive gift og lade komikeren Anders Lund Madsen skrive en af historierne.

Mindre fald end tidligere

Men selvom numrene med de celebre gæstestjerner solgte væsentligt over normalen, så er oplagstallet fortsat nedad bakke gennem det seneste år.

I anden halvdel af 2010 solgte Anders And & Co 38.896 eksemplarer om ugen, men i de første 11 uger af 2011 var det tal faldet til 37.198 i gennemsnit.

Produktchef ved Egmont Serieforlaget, Martin Oesten, ser ikke faldet som et billede på en fejlslagen markedsføringsstrategi, men lægger i stedet vægt på, at oplagsfaldet er stagneret.

- Det er da rigtigt, vi er faldet set over et år. Men ser vi på de seneste måneders salg, er det faktisk lykkedes os at standse faldet. Og vi ligger nu kun lige under oplagstallet i sidste halvdel af 2010, siger Martin Oesten til DR Kultur.

Klar med ny social profil

I dag forsøger Egmont Serieforlaget sig med endnu et særnummer af Anders And og Co, men denne gang er der ingen danske kendisser på besøg. I stedet sætter nummeret fokus på mobning, med en historie om Rip Rap og Rups klasse, hvor bøllen Børge terroriserer de andre elever.

Den nye historie er et forsøg på at give Anders And & Co en mere social ansvarlig profil, forklarer Martin Oesten.

- Anders Ands nevøer har jo altid stået for den gode moral, men det er første gang, vi har lavet en historie, hvor det er så tydeligt som i denne. Mobning er jo et problem, som mange af vores læsere har oplevet, og det vil vi selvfølgelig gerne sætte fokus på. Siger Martin Oesten, der ikke vil udelukke, at også voldelige forældre eller vilkårene for børn i tredjeverdens-lande kan blive temaer i kommende numre.

Ekspert: social profil giver nærvær

Og sociale temaer i Anders And-bladet er en rigtig god markedsføringsstrategi, mener Søren Schultz Jørgensen fra medierådgivningsbureauet Kontrabande.

- Ved at lade Rip, Rap og Rup gå til kamp mod mobning tager man jo fat i en problematik, som mange af bladets læsere har oplevet. Det giver nærvær, udvikler bladet, og kan sagtens være vejen til bedre oplagstal, siger Søren Schultz Jørgensen, der dog ikke tror meget på strategien med at putte kendisser i bladet.

Ingen fra Andeby vil dø

- Ved at sætte Sidney Lee ind i et andebyunivers, kan man spørge sig selv, om man ikke fjerner sig for meget fra grundpublikummet. Man kan sagtens løfte salget på de enkelte numre, men al erfaring viser, at den slags særudgivelser ikke er nok til at løfte salget permanent, siger Søren Schultz Jørgensen.

Produktchef Martin Oesten har dog ingen planer om at droppe hverken gæstestjerner eller gæsteredaktører i kommende numre.

- Nej slet ikke. Men jeg kan godt love, at vi ikke vil begynde at lade vores hovedpersoner dø, som man eksempelvis har gjort det i superheltetegneserier i USA. Så desperate er vi ikke.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter