Slut med bikini og bar hud: 33-årig vinder 'fornyet' skønhedskonkurrence

Ekspert sætter spørgsmålstegn ved, hvor meget konkurrencen rent faktisk rykker.

Lørdag aften blev Miss Germany 2021 kåret, og 33-årige Anja Kallenbach fra delstaten Thüringer løb med titlen. (Foto: STAR-MEDIA via www.imago-images. © (c) Ritzau Scanpix)

Tårnhøje stiletter, afslørende bikinier, gode manerer, et smil, der stråler om kap med kindbenenes highlighter, og et klassisk ønske om verdensfred.

Fordommene om Miss-konkurrencer og deres deltagere er der nok af.

Og ser man på udbuddet af konkurrencerne, så er der ikke mange af dem, der ligefrem udfordrer de fordomme.

I Tyskland har de nu alligevel gjort et forsøg.

I lørdags kunne Anja Kallenbach fra delstaten Thüringen kalde sig vinder af Miss Germany. Til trods for at hun er - gisp! - 33 år gammel.

Hun er også mor til to.

Under sloganet "Empowering authentic women", eller på dansk "Styrker autentiske kvinder" har Miss Germany siden 2019 fornyet konceptet.

Nu er det ikke længere en konkurrence, hvor discipliner som etikettetræning og løb i høje hæle og bikini skal vurderes af en jury bestående hovedsageligt af mænd.

Og har du født et barn, er du heller ikke længere forment adgang til konkurrencen.

- Vi leder efter kvinder mellem 18 og 39 år, der går deres egne veje, har klare mål i livet og som på hver deres måde kæmper for en bedre fremtid, står der på konkurrencens hjemmeside.

Sidste år var Miss Schleswig-Holstein, Leonie Charlotte von Hase, der løb med titlen Miss Germany 2020. Derfor fik hun også æren at indlede lørdagens show såvel som at overrække både krone og sachet til årets vinder. (Foto: Patrick Seeger © (c) Ritzau Scanpix)

Sidste år var det den 35-årige Leonie von Hase, der også er mor, der som den ældste nogensinde vandt Miss Germany.

Derfor var det også hende, der bød velkommen til årets konkurrence, der foregik uden publikummer i forlystelsenparken Europa-Park og via YouTube.

- Vi er mange kvinder, men vi er ikke ens, sagde hun i sin velkomst, der kaldte konkurrencen for et udviklingsplatform for alle kvinder.

I år var det desuden den kvindelige bokser Zeina Nassar, chefredaktør på magasinet Cosmopolitan, Lara Gonschorowksi, designer Karo Kauer, vært og LGBT+-forkæmper Riccardo Simonetti og vinderen af Miss Germnay i 1977, Dagmar Wöhrl, der sad i juryen, som, sammen med seerne, skulle bedømme de i alt 16 deltagere.

Her er juryens medlemmer (fra venstre): Karo Kauer, Dagmar Wöhrl, Riccardo Simonetti, Zeina Nassar og Lara Gonschorowksi. (Foto: PHILIPP VON DITFURTH © (c) Ritzau Scanpix)

Ekspert: Hvorfor overhovedet forny konkurrencen?

Deltagere bød i år blandt andet på en kropsaktivist, et tidligere Jehovas Vidne-medlem og en kvinde med stomi, skriver mediet ZDF.

Altså en ret mangfoldig samling af personlige fortællinger.

Men spørger man Rikke Andreassen, der er professor ved Roskilde Universitetscenter, hvor hun forsker i køn, så er der stadig lang vej, før en Miss-konkurrence for alvor afspejler diversitet og ikke objektificerer kvinder.

- Det, vi ser her, er en forandring inden for rammerne. Og man kan jo spørge sig selv, om der i 2021 overhovedet er brug for at forandre og videreføre en konkurrence som denne.

Det er nok mere et billede som dette, de fleste vil forbinde med skønhedskonkurrencerne. Fra venstre til højre ses Miss Germany 2012, Alicia Endemann, Miss Netherlands 2012, Nathalie den Dekker, og Miss Belgium 2012, Laura Beyne. (Foto: Handout © (c) Ritzau Scanpix)

For selvom hun anerkender deres forsøg på at skabe mere diversitet i kvindebilledet som en positiv udvikling, så er det stadig en diversitet, der sker "inden for nogle kendte, snævre rammer":

- Vinderen Anja Kallenbach er måske ældre og har født to børn, men hun er stadig klassisk feminin i sit udtryk. Hun er hvid, tynd og ablebodied (uden fysiske handicap, red.), pointerer Rikke Andreassen.

- Er det fornyelse, eller er det en desperation på at holde liv i en institution, som tiden er løbet fra?, spørger hun retorisk.

Heller ikke Miss Hamborg, den kropsaktivistiske og overvægtige deltager fra Hamborg, får Rikke Andreassen til at juble:

- Det er selvfølgelig noget nyt at se en større model på den scene – men hun er stadig stor inden for den klassiske feminine figur, påpeger hun om deltageren Julia Kremer, der selv har udtalt, at hun deltog for at være det forbillede for unge kvinder, som hun ikke selv havde som yngre.

Julia Kremer vandt titlen som Miss Hamburg 2021, men måtte se sig slået i Miss Germany-konkurrencen. Den 31-årige blogger og kropsaktivist tilmeldte sig konkurrence for at "være det forbillede, som hun i sin egen barndom og ungdom manglede" skriver hun i sin profil på konkurrencens hjemmeside. Kremer endte i øvrigt med en tredjeplads i lørdagens nationale konkurrence. (Foto: STAR-MEDIA via www.imago-images. © (c) Ritzau Scanpix)

Selvom Rikke Andreassen også påpeger, at skønhedskonkurrencer altid har handlet om mere end bare skønhed, da de tildels også har været en talentkonkurrence, så medgiver hun, at Miss Germany trods alt har fornyet konkurrencen. Inden for rammerne, altså.

- Man kan godt se det som en fornyelse, at vinderen er ældre, at hun har født to børn, hvilket jo også, går jeg ud fra, betyder, at hendes krop ser anderledes ud i bikini, end en 20-årigs krop gør.

Alligevel er Andreassen overordnet ikke så begejstret for hele konceptet:

- Vi bør i stedet spørge os selv, hvorfor det er denne her konkurrence, vi bliver ved med at videreføre, afslutter hun.

FacebookTwitter