Slut med Peter Plys? Udenlandske børnebøger bandlyst i Kina

En af Kinas største netbutikker har forbudt udenlandske bøger, og nu vil regeringen begrænse antallet af vestlige børnebøger.

Peter Plys er en populær fyr. Men for mange kinesiske børn kan det nu blive sværere at få fat i bøgerne om den gule bjørn. Her er det et arkivbillede fra filmen 'Tigerdyrets familiefest'. (Foto: NF © Scanpix)

Hvis kineserne ikke allerede har Peter Plys-bøgerne stående på reolen, så kan det blive svært at skaffe dem hjem.

Fremover får millioner af kinesiske børn nemlig ikke samme mulighed for at få fat i bøger om for eksempel den honningbegejstrede bamse og andre vestlige figurer som Harry Potter eller Gurli Gris.

I stedet må de nu primært nøjes med kinesiske børnebøger, skriver Financial Times.

Det sker, efter at den kinesiske e-handel Taobao har forbudt alt salg af udenlandske bøger på hjemmesiden. Den er en af landets største netbutikker og i øvrigt ejet af netgiganten Alibaba.

Den beslutning har selskabet taget for at ”skabe et mere trygt og sikkert nethandel-miljø”, lyder det blandt andet i en officiel udtalelse fra TaoBao.

I forvejen er der kun få statslige boghandler i Kina, der har lov til at sælge udenlandske bøger, og nu begrænses adgangen til disse bøger altså yderligere.

Nej tak til vestlige billedbøger

Derudover har myndighederne i Beijing, ifølge den engelsksprogede South China Morning Post, direkte bedt de kinesiske forlag om at begrænse antallet af billedbøger til børn skrevet af vestlige forfattere.

Begrænsningen kommer, ifølge avisen, som en del af en større kampagne fra det kommunistiske parti.

”Hvad har Kina imod Gurli Gris?” lyder overskriften i Hong Kong-avisen, der har talt med tre anonyme kilder.

Her fortæller en kilde fra forlagsbranchen blandt andet, at billedbøger fra Sydkorea og Japan nu har sværere forhold i Kina, og at tilladelse af børnebøger fra andre lande bliver ”meget begrænset”.

Avisen har forgæves forsøgt at få svar fra Kinas statslige administration, der står for censurering af udgivelser i landet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk