Har du nogensinde tænkt på, om din tissemand er mindre end andres?
Eller har du brugt tid på at fundere over, om din tissekone ser anderledes ud end dine veninders?
Så er du med ret stor sandsynlighed ikke den eneste.
Et nyt tv-program fra DR Ultra vil vise, hvordan vi i virkeligheden ser ud nøgne. Målet er, at gøre op med bekymringerne om at se forkert ud og med de urealistiske idealer, vi ser i tv og på sociale medier. Og det får ros fra en kønsforsker.
- Det er godt at få afmystificeret idealerne om, hvordan eksempelvis bryster, penis eller numse skal se ud, mener Christian Groes, der er antropolog og kønsforsker på Roskilde Universitet.
Kønsforsker: Godt at få syn for sagen
I 'Ultra smider tøjet' bliver der i hvert program vist en ny del af kroppen i fri dressur, blandt andet fem forskellige tissemænd, fem forskellige tissekoner og fem forskellige par bryster.
Det sker foran et publikum bestående af folkeskoleelever, og så handler samtalen ellers om alt det, der er spændende og mærkeligt ved vores kroppe.
- Når unge mennesker ser andre på sociale medier, som på overfladen ser perfekte ud, så kan det være et problem. 'Ultra smider tøjet' giver derimod et meget realistisk billede af, hvordan menneskekroppen ser ud for langt størstedelen af os, siger Christian Groes.
- Der kan for eksempel være drenge, der synes, de har for lille en tissemand. Dér kan 'Ultra smider tøjet' være med til at få dem til at slappe mere af. Det kan måske også være med til at forebygge mobning. For både mobberen og den mobbede får jo i de her programmer at se, hvordan den naturlige krop - og tissemand - ser ud.
Er det ikke voldsomt, at fem voksne mænd viser deres tissemænd foran børn, der går i folkeskolen?
- Børn tænker på og taler om de her emner, uanset hvordan de voksne forholder sig til dem. Det går ikke væk, bare fordi de ikke ser det. Derfor er det måske meget godt, at de får syn for sagen, fremfor det hele bliver pakket væk og bliver mystisk og mærkeligt.
Danske Naturister: Børn tør ikke gå i bad efter idræt
Hos Danske Naturister er man også positivt stemt over for programmets ambition, fortæller talsmand Mette Duekilde.
- Det er vigtigt, at alle, og især børn og unge, ser forskellige kropstyper og får mulighed for fordomsfrit at forholde sig til dem, fortæller hun.
Mette Duekilde mener, at vi i de sidste 10-15 år har set en 'stadigt stigende tendens' til, at man bliver mere og mere utryg ved sin egen krop.
- Børn og unge er ikke vant til at vise deres kroppe frem. De tør ikke gå i bad efter idræt, selvom det er sammen med deres kammerater. Det er blevet utrygt for os at vise vores kroppe, mener hun.
Det kan man dog hurtigt gøre noget ved.
- Som naturist vil jeg gerne slå et slag for, at flere får et naturligt forhold til nøgenhed i deres hverdag. Man kan for eksempel gå nøgen ud af badet og ind på værelset for at tage sit tøj på, så familier får hinandens kroppe at se, pointerer Mette Duekilde og fortsætter:
- Det er også en god mulighed at bade nøgen på stranden. Det er i øvrigt tilladt at bade nøgne på alle danske strande.
Det værste af to verdner
Kønsforsker Christian Groes oplever også, at 'den frie krop' er presset i 2019.
- Vi har det værste af to verdener lige nu: Vi oplever både en øget blufærdighed omkring nøgenhed og et stigende pres fra sociale medier. Og hvis man endelig skal være nøgen, skal det hele se perfekt ud. Begge dele går imod idéen om den frie krop, mener forskeren, der gerne ser, at man bruger 'et remake af de her programmer i seksualundervisningen ude på skolerne'.
- Hvis man kunne få en bedre og bredere oplysning om kroppen i seksualundervisningen, ville det kun være godt, slutter han.