Smil og klik: Årets ord er en selfie

Årets Ord, der er kåret af Oxford-ordbøgerne, handler om dig selv, din smartphone og et billede uploadet på de sociale medier.

Sådan ser en selfie ud. Formuleret af Oxford-ordbøgerne tager ordet sig således ud: - Et fotografi, man har taget af sig selv, typisk taget med en smartphone eller webkamera og uploadet til et social medie. (Foto: Colourbox)

Muligvis har du selv gjort det. Højst sandsynligt har flere af dine venner på Facebook gjort det:

Taget en selfie.

Faktisk er det blevet så populært at tage en selfie - altså at tage et billede af sig selv - at ordet nu er blevet kåret til Årets Ord 2013 af redaktionen bag Storbritanniens Oxford-ordbøger.

- Vi kan se en fænomenal stigning i brugen af ordet selfie, og det var med til at cementere valget af det som Årets Ord, siger redaktionschef Judy Pearsall til The Guardian.

Opstod i 2002

En selfie defineres af Oxford-ordbøgerne således:

- Et fotografi, man har taget af sig selv, typisk taget med en smartphone eller webkamera og uploadet til et social medie.

Ordet kan spores tilbage til et indlæg på en australsk hjemmeside i 2002, men det er først i løbet i 2012, at selfie for alvor er blevet allemandseje, i takt med at brugen af selfies på social medier som instagram og Facebook er eksploderet.

God kandidat til årets danske ord

Hos Dansk Sprognævn, der i samarbejde med DRs radioprogram Sproglaboratoriet og Politiken, sidste år kårede ordet 'stenalderkost' til Årets Ord 2012, er det ikke umuligt at selfie også kunne vinde titlen som Årets Ord 2013 i Danmark.

- Selfie kunne være en god kandidat. Dels er det oppe i tiden, og dels er det et nyt ord. Blandt sprogfolk bliver der snakket om ordet, men samtidig bliver det også snakket om af almindelige mennesker, hvilket er endnu vigtigere, siger Eva Skafte Jensen, der er seniorforsker ved Dansk Sprognævn, til DR Kultur.

For at et ord kan vinde titlen som Årets Ord af Politiken, Dansk Sprognævn og Sproglaboratoriet, skal det dog nomineres af brugere først. Så hvorvidt selfie reelt får mulighed for at vinde, er endnu ikke afgjort.

Ingen planer om optagelse i ordbogen

På trods af selfies popularitet har Dansk Sprognævn dog ingen umiddelbare planer om at optage det i Dansk Retskrivningsordbog.

- Normalt kommer nye ord ikke i retskrivningsordbogen, før de har fået en fast udbredelse. Vi har mange døgnfluer og ord, som er meget brugt og oppe i tiden, men som meget hurtigt svinder bort igen. Men hvis det viser sig, at selfie bliver en del af almensproget gennem længere tid, er det absolut muligt, at det kommer med i retskrivningsordbogen, siger Eva Skafte Jensen.

Twerking og bitcoin også nomineret

Selv om selfie blev den stensikre vinder af Årets Ord ved Oxford-ordbøgenes redaktioner, var der andre ord, der også kandiderede til titlen.

Her en række af de ord, som måtte tage til takke med en plads i opløbet:

Twerking:Definition fra Oxford-ordbøgerne: at danse til populærmusik på seksuelt provokerende facon, som involverer stød fra hofterne og en dans, der foregår på hug.

Binge-watchDefinition fra Oxford-ordbøgerne: at se adskillige episoder af et tv-program i hurtig rækkefølge, typisk ved brug af DVD'er eller digital streaming.

BitcoinDefinition fra Oxford-ordbøgerne: en digital valuta med hvilken transaktioner kan blive udført uden brug af en centralbank. Også, et styk bitcoin.

FacebookTwitter