Smukfest-hovednavn tilbage i Danmark efter voldsom ulykke: 'I er mit folk!'

Gorillaz-frontmand Damon Albarn delte en helt særlig dansk tilknytning, da bandet spillede på Bøgescenerne sent lørdag.

Damon Albarn er en hyppig gæst i Danmark. Men han har også et helt særligt forhold til især det jyske. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Lad os bare være ærlige: Her i Danmark kan vi godt lide, når en verdensstjerne roser vores lille land på den ene eller den anden måde.

Derfor gik det også rent ind hos menneskehavet foran foran Bøgescenerne på Smukfest sent fredag aften, da Gorillaz-frontmand Damon Albarn delte en personlig detalje om sig selv.

- Jeg er nødt til at fortælle noget. På min mors side er mit familienavn Dreng, lagde musikeren ud og fortsatte:

- Jeg vil bare gerne dele med jer, at min familie oprindeligt kommer fra Jylland. I er mit folk!

Publikum kvitterede ikke overraskende med et stort bifald og jubel.

Damon Albarn må da også kende en del til Danmark efterhånden. Siden han blev kendt i britpop-bandet Blur i 90'erne og dernæst dannede Gorillaz, har han med jævne mellemrum spillet koncerter her. Ikke mindst Roskilde Festival har haft besøg af ham igen og igen i forskellige bandkonstellationer.

Men han har også spillet på Smukfest før – det var netop sammen med et gendannet Blur i 2012.

Der er tydeligvis noget mellem Damon Albarn og Danmark.

Damon Albarn slog igennem med det engelske britpop-band Blur. Senere skabte han Gorillaz, der leger med andre genrer. Her ses han under en Roskilde Festival i 1995. (Foto: © BRIAN KARMARK, Scanpix Danmark)

Kom helt tæt på sit jyske folk

Egentlig er Gorillaz et tegneserieband. Det vil sige, at medlemmerne i starten gemte sig bag animerede figurer. Det koncept – plus store hits som 'Clint Eastwood' og 'Feel Good Inc.' – gjorde hurtigt bandet til ét af verdens mest succesfulde af sin slags.

Når bandet optræder nu, er det dog primært på storskærmene bag scenen, at det farverige og visuelle univers folder sig ud.

Damon Albarn og bandets livemusikere ifører sig med andre ord ikke masker på scenen og gemmer sig ikke længere bag holografiske animerede Gorillaz-figurer, sådan som de gjorde i starten.

Det gør dog ikke oplevelsen mindre festlig, hvis man skal dømme ud fra publikums hænder i vejret og hyppige fællessang i Bøgeskoven.

Gorillaz stod sammen med Justin Bieber øverst på årets Smukfest-plakat. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Hvis man kender en smule til Gorillaz' koncerter, ved man i øvrigt også, at Damon Albarn utroligt gerne vil ned og hilse på sit publikum. Gerne flere gange – og oftest ved at kravle eller blive båret ud i menneskemængden.

Det gjorde han også på Smukfest, hvor der uden tvivl er en del danske fans, der sikrede sig en video eller to med stjernen helt tæt på.

Setlisten bød i øvrigt på alt lige fra de obligatoriske 00'er-pleasere til et par håndfulde sange fra de seneste par albummer fra bandet.

Ingen voldsomme ulykker denne gang

Sidste gang Gorillaz spillede i Danmark – på Orange Scene på Roskilde Festival i 2018 – gik det mildt sagt dramatisk for sig. Faktisk så meget, at både dansk og udenlandsk presse skrev om det.

Under koncertens sidste nummer, hittet 'Clint Eastwood', faldt gæsterapperen Del the Funky Homosapien nemlig ned af scenen foran et måbende publikum.

Først fortsatte musikken nogle få takter, men så blev der stille, indtil Damon Albarn takkede af og forsikrede, at rapperen nok skulle blive okay. Del the Funky Homosapien kom dog ret slemt til skade og var i flere dage indlagt på Roskilde Sygehus med syv brækkede ribben og en punkteret lunge.

Ulykken under bandets sidste besøg blev dog ikke kommenteret fra scenen ved deres nattefest på Smukfest – og der skete da heller ikke noget dramatisk denne gang.

  • Så er vi i gang! Gorillaz lagde ud med 'M1 A1' fra deres debutalbum, hvor der synges 'Hello'. På bagskærmen blev det dog til et dansk: 'Hej'. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
  • Iført lyserød skjorte indtog Damon Albarn sammen med en flok scenevante musikere og et kor Bøgescenerne. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
  • Damon Albarn fandt hurtigt helt hen til scenekanten. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
  • I Gorillaz leger frontmand Damon Albarn, der også styrer bandets musikalske linje, med flere genre. Der er både noget pop, rock, elektronisk og hiphop. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
  • Koncerten bød blandt andet på sange som ’Rhinestone Eyes’, ’On Melancholy Hill’, ’Last Living Souls’ og ’Clint Eastwood’ (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
  • Det lod i den grad til, at Damon Albarn nød at være tilbage i Danmark. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
  • Indimellem under koncerten fik vi set bandets animerede figurer på storskærmen. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
  • Selvom Gorillaz har eksisteret i mange år efterhånden, er der løbende ny musik fra gruppen. Lige nu er de ude med singlen ’Cracker Island’ – singleforløberen til Gorillaz’ kommende album. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
1 / 8

'Lidt starstruck er man da'

Ingen drama, bare fest. Der blev hoppet, danset og sunget med.

Dét var lige noget for Smukfest-gæst Mike Vallentin fra Skanderborg. Han havde glædet sig til koncerten.

Mike Vallentin var ikke i tvivl: Han skulle se Gorillaz og håbede på en festlig koncert – og det fik han, synes han. (Foto: © Rikke Bjerge, DR)

- Jeg synes, showet var så godt! Lidt starstruck er man da. De leverede klassikere og havde publikum med sig. Det hørte sig til med hans crowdsurfing, og jeg synes, det er dejligt, at vi kan få lov til sådan noget igen efter coronakrisen. Gorillaz leverede en god fest og noget god musik.

Også kæresteparret Randi Dyrby og Mathies Pedersen fra Ry var begejstrede for Gorillaz.

Randi Dyrby og Mathies Pedersen er begge lige på den anden side af 30 år og er derfor vokset op med Gorillaz' musik. (Foto: © Rikke Bjerge, DR)

- Det var fucking fedt! Det er virkelig et internationalt navn, som fortjener Skanderborg, sagde Mathies Pedersen og blev suppleret af kæresten:

- Jeg er super, super glad. Jeg synes, de gjorde det skidegodt. Det var genialt. Man har været vant til, at Gorillaz var meget visuelt, men han var til stede på scenen, sådan rigtigt. Det var sygt fedt, at han crowudsurfede. Det var modigt.

Søndag fortsætter Smukfest med festivalens sidste koncertdag, hvor navne som Anders Matthesen, TV-2, Magtens Korridorer og Kesi spiller.