Smukfest klipper armbånd efter køkaos: Folk er blevet slået i hovedet og spyttet på

Tre gæster har fået klippet deres armbånd natten til torsdag efter tumultariske scener efter Justin Bieber-koncert.

Mange valgte at få mest muligt ud af Smukfest første dag i Bøgeskoven i år. De kom tidligt, og festede til sent. Her ses Saveus på Bøgescenen onsdag aften. (Foto: © Helle Arensbak, Scanpix)

Normalt har Smukfest ry for at være en festival, der lever op til sit navn – hvor alle opfører sig "smukt".

Sådan var det dog langtfra natten til torsdag ifølge sikkerhedschefen, da festen i Bøgeskoven lukkede og slukkede efter den første dag med musik på de forskellige scener – heriblandt Justin Bieber på Bøgescenerne og Kashmir på Stjernescenen.

Faktisk endte det i tumultariske scener, da folk skulle fra festivalpladsen og hjem til deres campingområder, da aftenens musikprogram var nået til vejs ende.

Blandt andet Ekstra Bladet og B.T. har beskrevet det kaos, der opstod, da Smukfest midlertidigt lukkede for nogle af festivalspladsens udgange.

B.T. har berettet om, hvordan nogle publikummer kravlede over hegnet og begyndte at gå hjem på vejen i stedet for at vente på de busser, der ellers kører frem og tilbage mellem festival- og campingområderne, mens flere tilbageværende gæster oplevede det som ubehageligt ikke at kunne forlade pladsen.

Og Ekstra Bladet har blandt andet bragt en videoartikel, der viser, hvordan folk vandrede ude på vejen i nattemørket.

Smukfests beslutning er også blevet kritiseret på blandt andet på festivalens Facebook-side af flere publikummer, der ikke mener, at festivalen havde styr på logistikken.

Smukfest i Skanderborg har i år udvidet den samlede publikumskapacitet med 5.000, så der i alt deltager 58.000 publikummer i den ugelange fest i Bøgeskoven.

På et pressemøde torsdag eftermiddag kommenterede Smukfests sikkerhedschef Thomas Rydahl selv den kaotiske nat:

- Det endte i noget, det ikke skulle være endt i, fortæller sikkerhedschefen om situationen natten til torsdag.

- Vi har desværre haft nogle gæster, der har taget den lidt mere "usmukke" hat på, når vi prøvede at hjælpe dem og vejlede dem. De valgte ikke at følge de anvisninger, vi er kommet med, tilføjer han.

Verdensstjernen Justin Bieber trak masser af mennesker foran Bøgescenen. Men da koncerten var slut, kom der pres på udgangene. (Foto: © Helle Arensbak, Scanpix)

Forhindrede busser i at komme frem

Da folk skulle hjem fra festivalpladsen, valgte man fra Smukfests side midlertidigt at lukke for visse udgange for at sikre det mest optimale flow af publikummer ud af pladsen.

Det skete for at give plads til de shuttlebusser, der kører frem og tilbage mellem festivalpladsen og de forskellige campingområder.

- Det var der nogle gæster, der ikke gad vente på, og de begyndte at gå ude på Horsensvej (hvor busserne kører), så vi blev nødt til at sænke hastigheden, lyder udlægningen fra sikkerhedschefen.

- Til sidst standsede vi al trafikken, for vi kan ikke både have kørende og gående trafik på vejen. Så vi lod folk gå hjem til deres campingområder.

Det gendannede rockband Kashmir spillede deres måske sidste koncert på Smukfest onsdag. Det er nemlig ikke sikkert, at de fortsætter succesen, og derfor havde mange også søgt mod Stjernescenen, hvor de spillede. (Foto: © Lasse Lagoni, Scanpix)

Først slusede festivalen folk ud lidt efter lidt, men det hjalp ikke på enkelte festivalgængeres tålmodighed. Resultatet var flere ubehagelige scener i den ellers idylliske bøgeskov, forklarer sikkerhedschefen.

'Virkelig ærgerlig' over klippede armbånd

Han fortæller også, at flere af festivalens frivillige, der blandt andet hjælper med at guide publikum frem og tilbage på – og hjem fra – festivalpladsen, både er blevet slået i hovedet og spyttet på.

- Der var nogle gæster, som valgte overhovedet ikke at efterkomme, hvad vi bad om. Det endte med, de blev anholdt af politiet, da det nærmede sig vold mod vores frivillige, og det tolererer vi ikke. Der er derfor blevet klippet enkelte armbånd.

Hvor mange armbånd har I klippet?

- Der er blevet klippet tre armbånd. Det er et meget lille antal, det drejer sig om, men det er jeg selvfølgelig stadig virkelig ærgerlig over, siger sikkerhedschefen, der dog ikke umiddelbart har planer om at ændre i det logistiske setup den resterende del af festivalen.

Forventer I, det kommer til at ske igen?

- Vi forventer overhovedet ikke, at det kommer til at ske igen. Og vi har ikke oplevet, at det er sket før, siger Thomas Rydahl.

- I dag er designet af musikprogrammet anderledes, og folk er landet ordentligt efter festivalens første dag, så vi kommer til at se et andet aktivitetsniveau – men vi er klar igen i aften.

- Vi har selvfølgelig et ekstra fokus på at opretholde driften af shuttlebusser de kommende aftener. Kan vi mod forventning ikke det, tilbyder vi gæsterne at gå hjem.