7 fif til at klæde dig smart til festival

Man kan sagtens se godt ud, imens man ter sig. Camouflage og en udskældt hovedbeklædning fra 90’erne er blandt årets musts, anbefaler modeekspert

Tusindvis af mennesker valfarter til Smukfest i disse dage. I den anledning guider DR Kultur til den bedste beklædning ARKIVFOTO (Foto: David Leth Williams © David Leth Williams - www.lethwilliams.dk)

Når du først har indfundet dig på den basdunkende pløjemark, vil du ikke gå ned på udstyret. Det ved alle festivalgængere.

Her spiller tøjet en kæmpe rolle. Det fungerer først og fremmest som bolværk mellem dig og et uforudsigeligt dansk sommervejr. Men det kan også aflede opmærksomheden fra det faktum, at du lige har fistpumpet til 90’er-hits i smatten. Uden at falde næsten. Med tredjedagstømmermænd. Og en piftet ballonhat på hovedet.

Det bedste festivaltøj kombinerer det praktiske med det cool. Her giver DRs modeekspert - og festivalgænger - Chris Pedersen sine bedste tips til optimal festival-ekvipering:

(Foto: Betina Garcia)

1. Fodtøjet

Den danske sommer er en lumsk affære, så fodtøjet er vigtigt for den gode festivaloplevelse. Sandaler er no-go. Ikke på grund af udseendet, men på grund af den manglende hygiejne der ofte indfinder sig efter et par dage på en festivalplæne. Så gå efter lukket gummisko eller lærredssko, der kan vaskes efter turen.

Converse er en klassiker, der tåler 30 grader i maskinen, og ellers er gummistøvler et must, og det behøver ikke at være de dyre (eks. Hunter-støvler, som Kate Moss gjorde verdensberømte efter Glastonbury ’05). Mindre kan sagtens gøre det, men et godt tip er at købe et par, der minimum når til midten af skinnebenet. Vandpytterne kan blive dybe, når først det siler ned, og du gider ikke have festivalmudder i støvlerne.

(Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

2. Shortsene

Denimshortsene en uundgåelig klassiker i festival-månederne, og de skal ikke købes fra nye. Selv gemmer jeg de gamle jeans, som med hurtigt snuptag kan blive til sommershorts. Militærshorts er begyndt at dukke op i festivalsammenhænge igen og de fungerer godt både til drenge og piger. De er desuden gode, fordi lommerne kan rumme alt fra mobilopladere, cigaretter, vandflaske, tandbørste og ekstra underbukser, og de klassiske armygrønne er pæne til stort set alt.

Et andet godt råd er at tænke i bukser, der kan tørre hurtigt, ligesom et par tynde Adidas-træningsbukser, lette chinos eller 70’er-løbeshorts.

Foto: Michael Lauritsen

3. Bæltetasken

I løbet af de seneste år har bæltetasken fået en kæmpe revival blandt festivalgængere. Rygsækken er for stor og for kluntet, og så er det alt for let for ’lange fingre’ at få fat i indholdet. Her er bæltetasken tilpas lille til, at man kan smide den på tværs og over kroppen, og på den måde have sine vigtigste ejendele inden for rækkevidde.

80’er-versionerne kan let findes secondhand, men ellers laver de fleste sportsmærker nogle cool versioner, der som oftest er ganske budgetvenlige.

(Foto: David Leth Williams © David Leth Williams - www.lethwilliams.dk)

4. T-shirten

Når man taler om budget, så t-shirten ikke til at komme udenom, når festival-garderoben skal pakkes. Gamle rock’n’roll-t-shirts er en sikker klassiker, men de er svære at finde, og de seneste par år er der derfor kommet ekstra fokus på logo-trøjer fra 80erne og star-90erne.

Tænk Kappa, Adidas, Calvin Klein og Tommy Hilfiger; sorte, hvide eller grå og med kæmpe logoer, der fungerer bedre på festivalpladsen end i dagligdagen.

(Foto: TORBEN CHRISTENSEN)

5. Skjorten

En tynd skjorte er altid god at pakke med i festivaltasken. Mange af os har det nemlig med at glemme solcremen, og så kan skjorten lige skygge på armene, når det bliver for varmt. De ternede skjorter emmer lidt af 90'er-grunge og er pæne til slidt denim, men en lys denimskjorte er også god og kan gøre det ud for en jakke, hvis det pludselig bliver koldt.

(Foto: NILS MEILVANG)

6. Jakken

Læderjakken i motorcykelsnit har gået sin sikre sejrsgang på festivalpladserne i de seneste 10 år, men faktisk er det ikke den mest praktiske løsning. De er ofte alt for varme, og hvis det pludselig siler ned, så er de ikke vanvittigt behagelige. Denimjakken er et bedre alternativ.

Gerne en vintage-version og ellers er en klassisk army-jakke et sikkert hit. Den er rå med lange bukser og sexet med et par shorts, og så gør lommerne det ud for en lille ekstra-taske, hvor man kan have styr på alt indhold. Regnjakken er dog et must, og heldigvis har flere danske mærker i løbet af de senere år specialiseret sig i enkle versioner, der siger mere ’koncertgænger’ end ’skovbørnehave-pædagog’.

Husk på, at farven sort tiltrækker varmen, og derfor kan blive en lummer affære i den danske sommer.

(Foto: Axel Schütt © Axel Schutt)

7. Hatten

Når solen bager er det et must med en hat. En klassisk kasket er altid god, men den har fået skarp konkurrence af bøllehatten, der har den ekstra finesse, at den også giver lidt skygge til nakken. Den kan desuden foldes sammen til næsten ingenting, og er derfor let at have liggende i lommen, når der er skyer for solen. Og kører du forbi et overskudslager, så koster den ofte ikke mere end en 50’er. Let, praktisk og billig.

  • Chris Pedersen er vært og tilrettelægger på DR K og står bl.a. bag programserierne 'Afrika Er Det Nye Sort' og 'Danmarks Unikke Stilikoner'.

  • Han har været moderedaktør på Euroman, redaktør på Cover og har skrevet om mode, design og kunst for medier som Politiken, Børsen og Berlingske Tidende.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter