Ekspert om udsolgt SmukFest: Musikken er ikke det vigtigste

Folk tager på Smukfest for at være sammen med deres venner og ikke for bestemte musiknavne, siger professor.

Det er samværet med venner og festivalstemningen, der sælger billetterne til Smukfest, mens musikken træder i baggrunden, mener professor. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Ingen ved hvilke musikere, der kommer til at optræde på Bøgescenen til årets Smukfest. Ikke et eneste navn er offentligt.

Alligevel kunne Smukfest onsdag melde udsolgt af alle partoutbilletter.

Det overrasker dog ikke Jon Sundbo, der er professor i oplevelsesøkonomi på Roskilde Universitet.

- Det er ikke den konkrete musik, som SmukFest sælger billetter på. Publikum kommer ikke for at høre et bestemt band, men for at være sammen med deres venner. Musikken fungerer som en ramme for samværet, og man kender musikstilen, selvom navnene på musikerne stadig mangler, siger han.

"Programmet er ikke ligegyldigt"

Fabian Holt, der er lektor i performance design på Roskilde Universitet og forsker i musik og festivaler, er enig i, at festivaloplevelsen betyder meget for publikummet til SmukFest. Alligevel mener han, at musikken er vigtig for festivalen.

- Man kunne være fristet til at tro, at folk bare købte billetter for oplevelserne og ikke musikken, men det er begge dele.

- Programmet er ikke ligegyldigt, men SmukFest har en enkel og genkendelig musikprofil, så de der har købt billet har allerede en fornemmelse af, hvilken slags musik, der ender med at optræde, siger han.

Smukfest er ikke kun for jyder længere

I modsætning til Jon Sundby er Fabian Holt ”mildt overrasket” over, at SmukFest har udsolgt af partoutbilletter før et eneste festivalnavn er offentliggjort.

- Der er jo meget konkurrence blandt festivalerne Skanderborg, Northside, Roskilde Festival og Tinderbox. Men SmukFests udsolgte partoutbilletter er tegn på, at festivalen er inde i en rigtig god udvikling, siger han.

Fabian Holt mener, at SmukFests styrke er, at festivalen netop er et alternativ til Roskilde.

- Skanderborg er lidt mere afslappet, lidt mindre eksperimenterende og lidt mere tilbagelænet samtidig med, at det er en rigtig god fest. Det har også gjort, at det er blevet en festival, som ikke længere er for de, som bor i Jylland, men som også trækker folk fra Sjælland til sig, siger han.

Facebook
Twitter