Snart kan du finde stiletter i størrelse 45 i dansk stormagasin - og det er faktisk en del af en større tendens

Ny skokollektion fra amerikanske Steve Madden er et vigtigt skridt, mener modeekspert.

Større fødder kræver større sko. Nu lancerer Magasin en Steve Madden-kollektion, der tilbyder sko, der traditionelt set vil betegnes som kvindesko, i op til størrelse 45. (© PR / Steve Madden)

- Jeg vil gerne bede om stiletterne i størrelse 45, tak.

Den forespørgsel har hidtil ikke været mulig at imødekomme for de ansatte i Magasin.

Men når stormagasinet som nogle af de første i Danmark lancerer en ny kollektion fra det amerikanske skomærke Steve Madden, bliver det muligt at finde både leopardstøvletter og sylespidse guldstiletter til fødder i den større ende af skalaen på deres hylder.

Uanset hvilket køn fødderne tilhører i øvrigt.

- Kollektionen er henvendt til alle personer uanset køn og består af en række højhælede sko og stiletter i op til størrelse 45. Skoene er lavet til både kvinder, der bruger større skostørrelser, men også til alle, der bare elsker høje hæle, står der i pressemeddelelsen fra stormagasinet.

Kollektionen, som hedder 'Diversity', er ikke kun et forsøg på at give de større fødder noget højhælet at spankulere rundt i.

Det er, ifølge Magasins indkøber Jeanet Voetmann, også et forsøg på at skabe en mulighed for at udtrykke sin personlige stil:

- Vi er meget bevidste om, at vi skal være med til at vise vejen og gøre plads til alle mulige forskellige mennesker, uanset hvordan du ser ud, lever eller er i verden – og uanset skostørrelse, udtaler hun i pressemeddelelsen.

Den nye kollektion fra Steve Madden vil blive placeret i både afdelingen for damesko og mandesko i Magasin. (© PR / Steve Madden)

En god forretning

Indtil den nye kollektion lanceres om et par uger, har det kun været muligt at finde det, der traditionelt kategoriseres som damesko, i op til størrelse 42 i stormagasinet.

Det har betydet, at mange med større fødder hidtil har været henvist til udenlandske onlinebutikker eller til det tyske skomarked, "som ikke har helt så smarte sko".

Det fortæller Malene Kristiansen, som er leder for bacheloruddannelsen i beklædningsdesign og tekstil ved Det Kongelige Akademi.

Hun mener derfor også, at lanceringen af den nye kollektion er et helt klart udtryk for, at der er en "god forretning i det".

- Der er en kæmpe skare af unge kvinder i dag, der har meget større fødder.

Som indkøber i Magasins herre- og dameskoafdeling i mere end ti år er Jeanet Voetmann opmærksom på problemstillingen. Ligesom hun også kan se, hvordan forbrugerne i dag i højere grad end tidligere vælger unisex-sko.

- Det er noget, som vi bevidst arbejder med. Vi kan se, at vi får større og større fødder, og desuden har sneakers vist vejen i forhold til en skomode, der er mere unisex, siger hun og peger på, at alle aldre og køn i dag eksempelvis kan iføre sig Adidas' ikoniske Stan Smith-sneakers uden problemer.

Steve Madden blev grundlagt i 1990 i New York af, ja, Steve Madden. Siden begyndelsen for nu mere end 30 år siden har skofirmaet ekspanderet fra at lave sko til også at designe både tasker, tøj og alskens modetilbehør. Her ses Steve Madden i 2019. (Foto: zz/John Nacion/STAR MAX/IPx © (c) Ritzau Scanpix)

Og som Magasin selv lægger op til i deres lancering, så er det ikke kun kvinder, der vil nyde godt af de større størrelser.

Det er noget, der stemmer overens med tendenserne inden for beklædningsmoden, fortæller Malene Kristiansen.

- Herresko har traditionelt set været meget mere klassiske og anonyme end kvindesko.

Men ligesom herremoden også bevæger sig i en mere feminin retning, vil skomoden altså også ændre sig, vurderer Malene Kristiansen.

Malene Kristiansen mener desuden, at tiltag som Steve Madden-kollektionen er vigtige i forhold til at rykke ved vores fælles forståelse af kønsnormerne for kvinder og mænd.

- Hver gang, man gør noget, der skaber en synlig udjævning af kønsforskelle, vil det på lang sigt være med til at skabe mere jævnstilling mellem kønnene, mener hun.

- Og derfor er det vigtigt, slår hun fast.