Sofie droppede ud af 3.g - i dag vælter hun sig i tv-jobs

Tv-vært Sofie Østergaard er ved en række tilfældigheder landet på den rette karrierehylde.

(Foto: © Simon Dixgaard, dr)

Du har sikkert set dem på gaderne de seneste uger. De glade studenter med deres huer.

Måske har du endda vinket til dem på studentervognen og tænkt, at nu ligger verden for alvor åben for dem.

Men det gør den altså også, selvom man ikke har fået hue på og 12-taller i hobetal.

Det ved tv-vært Sofie Østergaard, der selv har taget en anden vej igennem uddannelsessystemet for at nå til, hvor hun er i dag.

- Et stykke inde i 3.g sagde jeg til min far: "Jeg vil droppe ud af gymnasiet", fortæller hun.

Sofie Østergaard har derfor ikke nogen studenterhue liggende i skabet derhjemme – alligevel er hun i dag en profileret vært på DR1.

Og selvom hun ikke har en journalistisk eller tv-faglig uddannelse i bagagen, skorter det ikke på tv-erfaring. Det seneste årti har hun nemlig blandt andet sendt timevis af direkte tv på Ramasjang, lavet masser af programmer på Ultra og styret fredagsunderholdningen på DR1 som 'Versus'-vært.

Denne sommer er hun endda ny vært på 'Aftenshowet', hvor hun de kommende to uger skal rejse rundt i landet.

- Der er da mange ting ved en journalistuddannelse, der kunne have givet mig en større indsigt og flere redskaber at hive op af rygsækken – og jeg havde formentlig også været bedre til at sætte kommaer. Men jeg havde ikke været dygtigere til at skrue et interview sammen, siger Sofie Østergaard.

'Du skal vide, hvad du vil i stedet for'

Der var ellers lagt op til, at Sofie Østergaard skulle have studenterhue på og tage den slagne vej gennem uddannelsessystemet. Som barn havde hun nemlig både overvejet at læse til dyrlæge og at blive revisor, fordi hun er "vild med dyr" og "elskede at lege med legetøjskasseapparatet".

- Jeg havde jo fået at vide af studievejlederen i folkeskolen, at hvis jeg ville noget med mit liv, så skulle jeg på gymnasium, husker Sofie Østergaard.

Derfor søgte hun – ligesom alle sine veninder – ind på gymnasiet hjemme i Aarhus. Det var på mange måder bare det mest oplagte at gøre, tænkte hun.

Men hendes mors nylige død kom til at præge gymnasietiden, og den unge Sofie havde det ikke godt.

- Det blev sværere og sværere for mig at få lavet mine ting, og jeg havde svært ved at koncentrere mig, for der var jo selvfølgelig noget ubearbejdet efter tabet af min mor, siger Sofie Østergaard.

Sofie Østergaard har i år været vært på DR1's fredagsunderholdning 'Versus'. (Foto: © Bo Christensen, DR/Mastiff)

Først da hun gik i 3.g, fik hun mærket rigtigt efter i sig selv, og konklusionen blev altså, at hun ville noget andet end studentereksamen. Men den slags beslutninger er naturligvis gode at drøfte med sine forældre, og Sofie Østergaard tog derfor også en ærlig snak med sin far.

- Og her var min far overdrevet cool, for han sagde: "Du må gerne droppe ud, men du skal vide, hvad du vil i stedet for."

Drev sit eget dansestudio fra Barcelona

Kort inden havde Sofie Østergaard mødt en pige, der var ved at uddanne sig til danser. Det, syntes hun, lød "fantastisk spændende."

- Jeg havde selv dyrket springgymnastik og dans på højt plan, siden jeg var lille, og har rejst verden rundt for at optræde alle mulige steder, så da jeg hørte om hendes uddannelse, kunne jeg bare mærke, at dét ville jeg vildt gerne, siger Sofie Østergaard.

Så efter noget tid stoppede hun i sin 3.g-klasse på en fredag, og allerede om mandagen gik hun i gang med at uddanne sig til danser gennem den daværende Den Fri Ungdomsuddannelse.

Og det blev hurtigt tydeligt, at Sofie Østergaard var landet på den helt rette hylde.

Få år senere startede hun selv små danseskoler op i forskellige forsamlingshuse i Aarhus-området, hvor hun underviste de lokale, og da hun flyttede til Barcelona med sin daværende kæreste, hyrede hun dansere hjemme i Danmark til at undervise for hende.

Det blev starten på Sofie Østergaards eget dansestudie, som hun i øvrigt stadig driver, og snart fik hun også tilbudt en ledende stilling på et dansestudie i København, hvor hun tidligere havde undervist – det job sagde hun ja til.

Det skulle vise sig at blive hendes spæde vej til i tv-branchen. En dag ringede en fra produktionsselskabet Blu nemlig for at høre, om dansestudiet mon havde nogle dansere, der kunne være interesseret i at stille op i TV 2-programmet 'Scenen er din'.

Det var Sofie Østergaard og hendes makker, Esbern Syhler-Hansen, friske på.

- Det var megasjovt og pissefedt – og så vandt vi jo konkurrencen, fortæller Sofie Østergaard begejstret.

I 2007 vandt Sofie Østergaard dansekategorien i 'Scenen er din' sammen med sin dansepartner Esbern-Syhler Hansen. Mens Sofie Østergaard er blevet tv-vært, har Esben Syhler-Hansen faktisk også gjort sig bemærket på skærmen - nemlig som danser i to sæsoner af 'Vild med dans'. (Foto: © MOGENS FLINDT, Ritzau Scanpix)

Dansesejr blev adgangsbillet til tv-branchen

Med sejren på tv fik Sofie Østergaard for første gang øjnene op for, hvad det kræver at lave fjernsyn – og hun var med det samme draget af hele maskineriet bag kameraet.

- Man kunne mærke, at det var lige så vigtigt, at der var en, der sørgerede for kaffe og tebreve, som det var, at der var en, der pudsede kameraet. Jeg var så fascineret af det, at alting skulle gå op i en højere enhed, og at alle havde et vigtigt arbejde at udføre, siger hun.

Og så stak det ellers af.

Efter sejren i 'Scenen er din' i 2007 fik Sofie Østergaard arbejde som dommer i 'Dansuenza', et danseprogram for børn på TV 2, og senere blev hun hevet ind til en casting på musikprogrammet 'Boogie', der blev hendes vej ind i DR.

- Men 'Boogie' var ikke mig. Slet ikke. Det kunne casteren også godt se, men han så alligevel noget i mig og anbefalede mig derfor videre til Ramasjang – og det var lige mig, siger Sofie Østergaard og lyser op.

Ved siden af sine mange direkte udsendelser for børn på Ramasjang, drev hun sit dansestudio, og snart fik hun også værtsopgaver på kanalen for de lidt større børn.

Sofie Østergaard debuterede som tv-vært på børnekanalen Ramasjang. Her ses hun under en direkte udsendelse under Aarhus Festuge i 2011. (Foto: © MARTIN DAM KRISTENSEN, Scanpix)

Hvad kan du, der er noget særligt?

Siden har det ene faktisk taget det andet, som hun selv formulerer det.

Nu har du lavet alt muligt og er endda på DR1. Hvad tænker du om alt det, du har lavet?

- Jeg tænker: "Fuck, hvor er det tilfældigt". Men det er også et resultat af, at jeg faktisk har fulgt min mavefornemmelse, og at jeg har lavet de ting, som jeg godt kunne lide at lave, for det har gjort mig dygtig, siger Sofie Østergaard.

Hun kan derfor ikke lide at høre historier om, at mange teenagere bliver ramt af stress i jagten på 12-tallene, eller fordi de føler, at de ikke kan leve op til egne og andres forventninger.

- Jeg synes, det er vildt vigtigt at have nogle mål, for jeg synes, at alle skal have følelsen af at nå deres mål. Men man må ikke knække halsen på vejen, så det er vigtigt, at de mål også er realistiske, og at de mål kommer fra din egen mave, siger hun.

Det er den udfordring, Sofie Østergaard tror, at mange teenagere kæmper med.

- Jeg tror, at de ligesom mig tager på gymnasiet, fordi "selvfølgelig skal man det", eller fordi veninderne fik 12 eller forældrene har forventninger om det. Men måske har de ikke det. Måske har de det ligesom min far, der synes, det er vigtigere, at du brænder for noget, siger hun og tilføjer:

- Og så tror jeg, det er vildt vigtigt, at du som ung i dag kan se, hvad du kan, der er noget særligt. Du behøver jo ikke at kunne det samme som alle andre.