Sofie Gråbøl: Vi har mistet en af ’Nordic Noir’-bølgens fædre

Den afdøde tv-instruktør Birger Larsen var en af hovedårsagerne til, at ’Forbrydelsen’ blev så stor en succes i udlandet, fortæller Sofie Gråbøl.

Her står Sofie Gråbøl (yderst til venstre) sammen med Birger Larsen (yderst til højre) til Bafta-uddelingen i London. I mellem dem står manuskriptforfatter Søren Sveistrup og producent Piv Bernth. (Foto: DR © Type 1)

Danmark har mistet en af sine mest stilsikre og genrebevidste tv- og filminstruktører med Birger Larsen, som netop er død, 54 år gammel.

Det fortæller skuespilleren Sofie Gråbøl, som nåede at arbejde sammen med ham på tv-serierne "Nikolaj og Julie" og "Forbrydelsen".

- Birger Larsen var en fuldstændig frygtløs instruktør med et meget stærkt udtryk, og han gjorde et dybt indtryk på mig og alle, han arbejdede sammen med. Jeg tror ikke, det brede publikum er klar over den betydning, jeg mener, han har haft for dansk tv, siger hun.

Birger Larsen var såkaldt konceptuerende instruktør på den prisbelønnede DR-serie "Forbrydelsen", hvor Sofie Gråbøl spillede hovedrollen som vicekriminalkommissæren Sarah Lund.

Det vil sige, at han var den første instruktør, som blev tilknyttet serien, og han var med til at caste skuespillerne og udvikle seriens visuelle sprog.

- Birger var så stilsikker og utrolig genrebevidst. Han instruerede de første tre afsnit, og uden at fornærme nogen har jeg altid ment, at de var de bedste ud af de 40 afsnit, vi lavede. De blev aldrig overgået, siger hun og fortsætter:

- Birger fik sat serien i gang så kraftfuldt, så stærkt og så smukt, og det var efter min mening en væsentlig grund til, at det engelske publikum omfavnede serien med det samme. Han var med til at starte ’Nordic Noir’-bølgen, siger hun med henvisning til den nordiske krimigenre, der har taget verden med storm.

Har lært meget af Birger

Birger Larsen startede sin karriere som skuespiller i Søren Kragh-Jacobsens ”Vil du se min smukke navle?” fra 1978.

Hans instruktørdebut fik han i 1990 med filmen "Lad isbjørnene danse", som blev belønnet med både en Bodil- og Robert-pris for årets bedste film.

I 1997 instruerede han flere afsnit af DR-serien ”Taxa”, og året efter blev han nomineret til en Oscar for kortfilmen ”Ska’ vi være kærester?”.

Derudover stod han bag børnefilmen "Superbror" og senest "Klassefesten 3", som indtil videre har lokket en halv million mennesker ind i biografmørket.

- Det er en virkelig en stærk instruktør, vi har mistet. De ting, Birger Larsen har lavet, står så stærkt og rent tilbage, og de har været med til at sætte så mange andre ting i gang. Jeg har lært mange ting af Birger Larsen, som jeg stadig bruger i dag, siger Sofie Gråbøl.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk