Sofie Linde står frem om sexchikane: 'Jeg har mødt mange mænd, der var pisse ulækre'

Til Zulu Comedy Galla fortalte Sofie Linde blandt andet, at hun er blevet bedt om at udføre oralsex på en "stor tv-kanon".

Sofie Linde på scenen ved 'Zulu Comedy Galla', der fandt sted i Operaen i København, onsdag den 26. august 2020. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Det skulle egentlig have været en hyggelig og morsom aften, da årets 'Zulu Comedy Galla' onsdag aften løb af stablen fra Operaen i København.

Under showet stjal vært Sofie Linde dog rampelyset med en opsigtsvækkende beskyldning mod en unavngiven tv-medarbejder, der ifølge Sofie Linde skulle have udsat hende for sexchikane.

- Jeg har mødt mange mænd, der var pisse ulækre. Jeg vil ikke ødelægge den gode stemning, så jeg skal nok lade være med at være specifik, startede værten.

Så fortsatte hun:

- Jeg var 18 år og startede på DR. Jeg skulle til julefrokost. Havde glædet mig enormt meget. En stor tv-kanon kommer over til mig og siger til mig, at hvis jeg ikke sutter hans pik, så ødelægger han min karriere. Jeg sagde nej. Jeg er ret sikker på, at du kigger på mig nu. Det gik jo meget godt alligevel.

Publikum i salen sad først måbende tilbage. Så rejste de sig og gav den populære vært - der blandt andet står i spidsen for 'X Factor' - et langt, stående bifald.

- Det, Sofie Linde beskriver, er naturligvis fuldstændig uacceptabel adfærd. Jeg ved ikke mere om sagen, end det Sofie Linde sagde i går, og vi er derfor i gang med at tage kontakt til hende, siger HR-chef i DR, Nanna Abildstrøm.

Sofie Linde meldte sig med sin historie ind i koret af stemmer fra MeToo-bevægelsen.

Og det har betydning, når én som Sofie Linde nu går står frem med sin historie. Det mener sociolog Marie Valentin Beck, der arbejder som diversitetsstrategisk rådgiver - blandt andet i forhold til køn.

- Jeg tror, det betyder noget, at det er Sofie Linde, der siger det, for hendes troværdighed er så høj. Det betyder, at der bliver lagt endnu en mosaik ind i det her billede af, at der foregår en systematisk devaluering af kvinder. Kvinder anses simpelthen som værende mindre værd end mænd, oftest ubevidst, siger Marie Valentin Beck og uddyber:

- Og så synes jeg, det hører med, at hun tilhører en branche, som er notorisk dårlig til at arbejde med repræsentation og ligebehandling både indadtil og udadtil.

Der var også plads til en positiv afsløring fra værten under aftenens show. På et tidspunkt hev hun nemlig resolut op i sin kjole og afslørede, at hun er gravid med barn nummer to. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Fik nej til det halve af Blachmans løn

Sofie Linde delte ikke kun sin historie om sexchikane til aftenens prisuddeling.

I forbindelse med sit værtskab på 'X Factor' har hun nemlig bedt om at få det halve af, hvad dommer Thomas Blachman får for at føre spirende sangtalenter igennem en sæson af det glitrende underholdningsshow.

Det fik hun dog ikke, kunne hun fortælle til publikum i Operaen.

- Vi kan godt lege den leg, at der ikke er forskel på mænd og kvinder. Det kan vi godt lege. Men det er bare ikke rigtigt, lød det fra tv-værten, som også sagde, at TV2-chefen, som hun ikke satte navn på, havde understreget, at hun ville blive den bedst betalte kvinde.

- Det er ligesom at være den højeste dværg, understregede Sofie Linde fra scenen.

TV2-chef: 'Kan ikke genkende hendes beskrivelse'

Hos TV2 kan programdirektør Lotte Lindegaard, der har forhandlet løn med Sofie Linde, ikke genkende det billede af lønforholdene, som Sofie Linde gengav til 'Zulu Comedy Galla':

- Jeg har forhandlet løn og ansættelsesvilkår med Sofie, og jeg kan ikke genkende hendes beskrivelse af den forhandling. Jeg blander ikke køn ind i lønsamtaler, for det betyder ikke noget for mig. Jeg ser på kvalifikationer, erfaring og hvad det er for en værtsopgave, der er tale om.

Lotte Lindegaard er programdirektør hos TV2 og har forhandlet løn med Sofie Linde. Lindegaard har tidligere været kanalchef for blandt andet DR1 og DR3. (Foto: © Miklos Szabo, TV2)

Har du sagt, at hun ville blive den bedst betalte kvinde?

- Nej, det kunne jeg ikke drømme om at sige. Jeg er selv kvinde, min chef er kvinde, og fire ud af seks i min ledelsesgruppe er kvinder. Jeg forventer ikke selv at blive dårligere stillet på grund af mit køn, og derfor kunne jeg heller ikke drømme om at give kvindelige værter dårligere betingelser end mandlige.

Hvad siger du til hendes kommentar om, at hun bad om halvdelen af, hvad Thomas Blachman får?

- De to varetager meget forskellige opgaver i X Factor. Men når vi forhandler løn med nogle, der er så vigtige for TV2, så skal de kunne stole på, at jeg ikke offentligt diskuterer deres lønforhold. Så jeg vil ikke kommentere yderligere på lønniveauerne for hverken dommere eller værter.

Har du haft, eller kommer til du til at have, en snak med Sofie Linde på bagkant af det her?

- Jeg har det fint med, at hun sætter fokus på kønsspecifik aflønning, for det er en vigtig debat, som der selvfølgelig skal være plads til. Men de diskussioner, vi eventuelt må have, vil jeg gerne holde fortrolige.

Sofie Linde og Malte Ebert på scenen ved 'Zulu Comedy Galla'. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

'Det er ikke omkostningsfrit'

Hvad der er op og ned i Sofie Lindes lønforhold, kommer vi næppe til bunds i, men Marie Valentin Beck mener alligevel, at "det er sigende, at man skal op og have samme status som Sofie Linde, før man tør sige det så direkte og så højt".

- Det er ikke omkostningsfrit at fortælle sådan nogle ting, og hun tager en kæmpe én for holdet her. Og med holdet mener jeg både kvinder og mænd, for der er ingen, der er tjent med sådan et arbejdsmiljø.

Kommer det til at betyde noget, at Sofie Linde nu fortæller om sine oplevelser?

- Vi har ikke været gode til at tage imod de her historier i Danmark, og vi har ikke været gode til at kigge indad. Vi har hørt enormt meget på de få mænd, der har følt sig anklaget. Undersøgelser viser, at mediedækningen af MeToo i Danmark har været overvejende negativ. Måske kan det gøre en forskel, at sådan én som Sofie Linde, som alle elsker og alle tror på, nu fortæller, at det også er sket for hende, slutter Marie Valentin Beck.

I kølvandet på prisuddelingen er Sofie Linde blevet hyldet på sociale medier for at have delt sin historie. Blandt andet af filolog og debattør Rulle Grabow, erhvervskvinde Stine Bosse og komiker Sanne Søndergaard:

Vi forsøger at indhente kommentar fra Sofie Linde til denne artikel, men det har på nuværende tidspunkt ikke været muligt.

'Zulu Comedy Galla' kan ses på TV2 og TV2 Play søndag den 6. september.