(Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

Sofie på 27 blev opdaget på Instagram: I dag designer hun til ikonisk modebutik

For 27-årige Sofie Sol var det den mest angstprovokerende tanke i verden at være tøjdesigner under eget navn.

For to år siden var Sofie Sol lige blevet færdig med sin uddannelse som designer på Margretheskolen i København.

Hun nød, at hun nu havde tid til at lave kjoler til sig selv og syede en række flæsekjoler i forskellige farver, som hun fotograferede og lagde på Instagram. Få uger senere fik hun en besked derinde.

Den var fra den ikoniske, københavnske tøjbutik Nørgaard på Strøget, og de var interesserede i hendes kjoler.

Kjolerne, der jo egentlig bare var et personligt projekt, var måske ikke helt færdige i finessen, så hun var lidt nervøs, inden hun tog ind og viste dem til indkøberne i Nørgaard på Strøget.

Det havde hun ikke behøvet at være.

- Det gik rigtig godt. De lagde en ordre på 16 kjoler, og jeg tog hjem med en ordreseddel og var helt paralyseret.

De næste seks måneder sad Sofie Sol hjemme på sit 17 kvadratmeter store værelse på Nørrebro og syede.

- Altså, det var kaos. Jeg faldt i søvn med tråde over det hele og stod op med tråde over det hele. Der var nogle dage, hvor jeg slet ikke kom uden for en dør.

Kort efter, de første kjoler landede i butikken, begyndte Sofie Sol at kunne spotte dem i gadebilledet.

- Det var en vild tid, for lige pludselig var de bare derude. Jeg har altid syntes, det var sjovt at lave ting til mine veninder, men pludselig så jeg folk, jeg ikke kendte i mit tøj. Det var helt skørt.

 • Sofie Sol forhandler stadig sine farvestrålende flæsekjoler under mærket Sofie Sol Studio i Nørgaard på Strøget og har for nyligt startet en webshop. I dag har hun skiftet de 17 kvadratmeter ud med et lavloftet værksted i centrum af København. Her sidder hun hver dag sammen to gamle klassekammerater fra Magretheskolen, der hjælper hende med at nå de mange bestillinger. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  1 / 10
 • - I første omgang har det kun været mig, der har lavet tingene, men fordi begge piger, der hjælper mig, er nogen, jeg kender rigtig godt, er det også blevet meget naturligt, at de er en del af processen. De er tappet rigtig godt ind i det, og de tør byde ind og komme med idéer. Fordi vi er venner, er der også enormt meget tillid i det, og jeg ville ikke betvivle dem nogle opgaver. Det fungerer virkelig godt. Tanken om at skulle være chef-chef, kan jeg godt have det lidt svært med. For mig at se er det bare et plus, at der er flere end mig. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  2 / 10
 • Hverdagen på værkstedet hos Sofie Sol Studio er derfor også meget demokratisk indrettet. - Vi har mødetid, og så har vi direktørtid, og det skifter lidt imellem, hvad vi vælger. Det er 9.30 eller 10.30. Og så har vi en klippepost, en sypost og en overlock-post, og efter hver time tager alle en ny plads. Det er lidt ligesom at have en strikkeklub, synes jeg egentlig. Vi snakker også en del, men vi er blevet meget gode til at være effektive samtidig. Det har vi lige skullet arbejde lidt på. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  3 / 10
 • Egentlig var det aldrig planen, at Sofie Sol skulle starte sit eget firma. Oprindeligt drømte hun nemlig om at blive en del af et design-team hos et stort, internationalt modehus. - Altså, jeg havde jo svoret… Hvis du spørger mine gamle klassekammerater på skolen, så sagde jeg dengang helt højt og helligt: 'Jeg skal aldrig have mit eget.' Det var den mest angstprovokerende tanke i verden. Men så gik der to måneder, og så sad jeg her. Jeg kan stadig den dag i dag have det sådan 'Wow, det sker nu.' (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  4 / 10
 • Selvom Sofie Sols karriere blev sendt af sted med ekspresfart, er det ikke helt bekymringsfrit at stå på egne ben. - Når man sidder her som 27-årig, så er det, ligesom med alle andre selvstændige, også forbundet med noget tvivl, fordi: 'Stopper det her i morgen?'. Men der har folkene i Nørgaard på Strøget været gode til at bekræfte mig i, at det er tiden nu, og at jeg laver noget, folk gerne vil have. Det kan jo lyde fjollet, at man skal bekræftes i det, men det skal man. Man kan hurtigt miste fodfæstet, når man også lige pludselig står med en masse ansvar. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  5 / 10
 • I sådan en situation er der meget tryghed at hente i at arbejde sammen med sine venner, synes Sofie Sol. Og det har hun gjort lige fra start. Hendes venner har derfor også både været modeller og fotografer, når der skulle tages billeder af hendes tøj. - Jeg bruger mine venner rigtig meget. Jeg synes, det er fedt at gøre brug af de mange talentfulde mennesker, jeg kender. Når jeg så ser på billederne af mennesker, jeg godt kan lide, så bliver jeg glad og har sådan en følelse af, at hvis jeg kan, så kan andre også. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  6 / 10
 • - Jeg synes også, det er vigtigt at huske, at jeg har fået en platform, der egentlig har et ret stort publikum. Så hvis jeg kan puste nogen, jeg kender og godt kan lide, i bare den lidt mere rigtige retning, eller tættere på deres drømme, så er det jo fantastisk. Og jeg synes, det er fedt at have fået den mulighed nu. Jeg ved selvfølgelig ikke, hvor meget det giver, men der er i hvert fald nok noget i det. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  7 / 10
 • At det 'bare' er Sofie Sol selv - med hjælp fra hendes venner - der findes bag mærket Sofie Sol Studio, og at vise det til omverdenen, er helt bevidst. - Jeg vil gerne give folk virkeligheden og er faktisk ikke så interesseret i at polere noget. For eksempel ved at give indtryk af, at mine billeder er lavet i et fotostudie. Det ville være lækkert med et fotostudie, men det har jeg ikke råd til, så det kommer ikke til at ske. Altså vi er her. Vi har skrå vægge, og når man sætter noget op, falder det ned, og jeg synes egentlig også, det er en del af det, at det får lov at være, hvad det er. Og jeg har også en fornemmelse af, at det er noget, folk kan mærke. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  8 / 10
 • Det umiddelbare udtryk smitter også af på Sofie Sols Instagram, der stadig er stadig en vigtig del af hendes forretning. Her kan hun prøve nye idéer til farver af, og hendes følgere er gode til at deltage og kommentere. - Sociale medier kan ofte virke meget stort. Man kan kaste noget derud og håbe på, at nogen lægger mærke til det, men jeg synes faktisk, min kommunikation er meget tæt på. Jeg føler, jeg kan have en dialog med folk. Det er egentlig meget tankevækkende, hvor langt jeg kan skubbe det her lille projekt, som det jo egentlig er. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  9 / 10
 • - Hele sidste år har bare været lukkede øjne og derudaf. Nu har jeg lidt tid til at se, hvad der foregår. Lige nu er jeg et sted, hvor jeg virkelig har sult på mere. Jeg er sindssygt taknemmelig for, hvor jeg er, og det har også givet mig mod på at gøre noget mere ved det. Vi udvikler i det stille, og vi har ikke så travlt med at skulle fremad, men vi har det meget sjovt med at snakke om, hvad vi skal. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  10 / 10
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk