Soleima vil have os til at snakke om danskhed i ny sang til Danmark

Soleima har skrevet en sang til et nyt stort DR-program, hvor også Andreas Odbjerg, Branco og Sanne Salomonsen medvirker.

(Foto: Bjørn Andersen)

Du kender måske allerede hits som 'Low life', 'Breathe' og 'Cracks'.

Men snart er det måske sangen 'Godnat lille land', vi alle vil forbinde med den danske musiker Soleima, der til daglig lyder det borgerlige navn Sarah Mariegaard.

Hun er nemlig én af de i alt 15 kunstnere, der har givet sig i kast med udfordringen om at skrive en ny danmarkssang i forbindelse med DR-programmet 'Min sang til Danmark'.

Og selvom oplægget egentlig er ganske bredt – "lav dit bud på en sang til Danmark" – så har den sangskrivningsprocessen faktisk voldet Soleima udfordringer. Hun er nemlig en kunstner med meget på hjerte.

- Det har virkelig været kompliceret at finde ud af, hvordan man skriver en danmarkssang. Jeg har fundet ud af, at jeg ikke ensidigt ved, hvordan jeg har det med mit land og det nationale, siger Soleima.

- Det har både alt det gode og alt det smukke, og så er der også nogle ting, som jeg synes er meget udfordrende. Den handler om en indadvendthed over for dét at turde åbne sig.

Soleima tænkte undervejs i sangskrivningsprocessen meget over, at hun synes, at danskerne er "smukkest og bedst", når vi tør være udadvendte.

Det så hun blandt andet, da Rusland invaderede Ukraine tilbage i februar.

- Der var bare nogle ting, som var svære at undgå i min sang, da krigen kom. Jeg blev meget fascineret af, hvordan vi reagerede her i Danmark. Lige pludselig blev der lavet særlove på et politisk plan, og mange danskere åbnede deres hjem.

- Der var virkelig en åbenhed og en villighed til at hjælpe. Det synes jeg er en meget smuk side af danskheden.

Soleima søger gode råd hos Peter A.G. fra Gnags i 'Min sang til Danmark', hvor hun for første gang præsenterer sangen 'Godnat lille land'. (Foto: Bjørn Andersen)

'Der kan være en tendens til at nedsable folk'

Den åbenhed kan det dog godt knibe med indimellem, mener den danske musiker, der var medlem af det danske hiphopkollektiv Flødeklinikken, før hun gik solo.

- Det kom til at stå i meget stor kontrast til den måde, vi behandler andre folk på, som kommer fra andre steder i verden. Det synes jeg var meget voldsomt at se. Det var en meget stor forskelsbehandling mellem mennesker, og det gjorde helt klart et indtryk på mig, siger hun.

- Den kontrast indkredser meget godt sangens kerne: Det lyse og det åbne, og det at turde sige fra over for det at være bange og lukke sig for meget om sig selv.

Er du bange for at stå frem med et budskab i sangen, der af nogle vil kunne opfattes politisk?

- Jeg er ikke bange for det, men jeg synes, at der kan være en tendens til at nedsable folk, når de siger noget. Især når det er inden for et så politisk brandfarligt punkt, som asyl og flygtninge er. Det har jeg da tænkt over, men det er også derfor, jeg siger: "Lad os nu have samtalerne og turde at snakke med hinanden."

Måske er det også derfor, hun har valgt at beholde "en poesi i sangen". Det er i hvert fald dér, sangskrivningssproget udlever sit største potentiale, mener den dansker musiker:

- Jeg er ikke så meget til protestsange. Det rammer mig ikke personligt, når sange bliver for belærende. Jeg kan godt lide, at man skal bruge sit hoved selv, så det har også været en motivation for mig.

- Sangen spørger jo, om man kan være helt tilfreds, når man lægger sit hoved på puden om aftenen. Det er meget et spørgsmål til mig selv, og det er jo altid noget, man skal afsøge: Gør man det godt nok?

Vil have os til at rykke tættere sammen

Som musiker kunne man fristes til at sige, at Soleima har gjort det mere end "godt nok", siden hun for alvor slog igennem på den danske musikscene i 2018 med sangen 'Low life' og siden fulgte op med albummet 'Powerslide'.

Nu gælder det imidlertid danmarkssangen 'Godnat lille land'.

Den præsenterer Soleima i tredje omgang af 'Min sang til Danmark', hvor også Steffen Brandt og Peter Sommer præsenterer seerne for deres danmarkssange.

Soleima deltager i tredje program af 'Min sang til Danmark' med Peter Sommer og Steffen Brandt. Tidligere har blandt andre Andreas Odbjerg og Birthe Kjær medvirket. (Foto: Bjørn Andersen)

Og hun er glad for, hun har taget fat i det nationale i sin sang, selvom det også har gnavet lidt undervejs.

- Hvordan får man både kærligheden til Danmark og Danmarks udfordringer med i en sang på en god måde? Dét har jeg kæmpet med.

Nu håber hun bare, folk er friske på at tage samtalen – uden at vi står i hvert vores hjørne og råber ad hinanden.

- Lad os give hinanden plads til at mene noget forskelligt, men også prøve at se, om vi kan rykke os tættere på lyset og ikke være så bange for forandringer, slutter Soleima.

Se Soleimas sang til Danmark her: