Solgt for 200 millioner! Maleri af ukendt kunstner er 'flot og anderledes'

Den kinesiske kunstner bag nøgenmaleriet 'Quatre Nus' er nærmest totalt ukendt. Nu går hans værker som varmt brød.

En budkrig sendte prisen for dette maleri 'Quatre Nus' op på svimlende 33 millioner dollar. Det er et tegn på, at kinesisk kunst de senere år er blevet kørt op i pris, mener Kina-kender Mette Holm. (© Sotheby's)

Har du nogensinde hørt om den kinesiske maler Sanyu?

Hvis du svarer nej til ovenstående spørgsmål, så er du næppe alene.

Ikke desto mindre er ét af den afdøde kunstners malerier netop blevet solgt for svimlende 33,3 millioner amerikanske dollar ved en auktion i auktionshuset Sotheby's i Hongkong, skriver CNN. Det svarer til mere end 200 millioner danske kroner.

Maleriet bærer titlen 'Quatre Nus' og forestiller fire nøgne kvinder, der ligger henslængt ved siden af hinanden.

Ifølge journalist og Kina-kender Mette Holm er det opsigtsvækkende salg blot det seneste eksempel på kinesisk kunst, der er blevet "kørt op i pris" på grund af kunstspekulanter.

Det var en budkrig mellem fire samlere, der sendte prisen på 'Quatre Nus' på himmelflugt. (© Sotheby's)

- For eksempel er mange kinesiske kunstnere fra 1989 og fremefter steget helt vildt i pris på grund af opkøb. Der er både kinesere i Kina og oversøiske kinesere, der er virkelig rige, og nyder at købe dyre værker. Så jeg kan godt forestille mig, at de er kommet op at slås om malerier af Sanyu, siger hun.

Inspireret af europæisk samtidskunst

Sanyus værker er da også steget intet mindre end 1.100 procent de sidste 20 år, skriver CNN.

Det kan ifølge Mette Holm – der har levet, arbejdet og rejst i Kina og de omkringliggende lande siden begyndelsen af 1980'erne – skyldes, at Sanyus malerier adskiller sig markant fra anden kinesisk malerkunst.

- Sanyus nøgenmalerier er virkelig flotte og helt anderledes. Mig bekendt findes der ikke moderne kinesisk kunst, der ser ud som hans, siger hun og uddyber:

- Kinesisk malerkunst er traditionelt set mesterlære-kunst, hvor man stiller sig oven på det, der allerede er skabt. Sanyu har været helt uden for nummer, og hans værker ligner slet ikke noget fra en kunstskole i Beijing eller Shanghai. Så vidt jeg kan se, har han været meget inspireret af europæisk samtidskunst.

- Jeg ville gerne have et billede af Sanyu, men jeg er aldrig faldet over et.

Sanyu nød ikke den store anerkendelse i sin samtid, men er nu blevet populær som aldrig før. Maleriet 'Nu' er for eksempel blevet solgt for 25 millioner amerikanske dollar, hvilket svarer til mere end 160 millioner danske kroner. (Foto: © Sotheby's)

Og det er der måske en god grund til, mener Mette Holm.

Sanyu levede nemlig i årene 1901-1966, og Mette Holm vurderer, at det har været ubegribeligt svært at udfolde sig kunstnerisk i den tid, han har levet i – blandt andet på grund af kommunisternes overtagelse af landet i 1949.

- De sidste 15-20 år af sit virke har han formentlig ikke haft lov til overhovedet at udtrykke sig. Det har simpelthen ikke været tilladt at male nøgenbilleder i Kina dengang.