- Jeg får helt gåsehud… Jeg tog herover med alt, der var i mig. Men jeg anede jo ikke, hvordan det ville gå.
Ordene falder omtrent halvvejs i interviewet med Mikael Brandrup, der som kunstner blot kalder sig Mikael B.
Selvom interviewet foregår over telefonen, er det tydeligt at høre i hans stemmeføring, hvor overvældet han fortsat bliver af at fortælle sin historie højt.
Historien om hvordan han startede med at spraymale træplader hjemme i forældrenes baghave i Tuse Næs til i dag at have lavet store kunstværker i Los Angeles og arbejdet for virksomheder som Nike, Google, LinkedIn og American Express.
- Mange har spurgt, om det ikke var sindssygt at flytte herover, men så langt nåede jeg aldrig at tænke. Jeg fulgte bare mit hjerte og min passion, siger Mikael Brandrup.
Modtaget med 'highfives'
Mikael Brandrup har en baggrund inden for grafisk design og stiftede også sit eget bureau herhjemme, hvor han hjalp virksomheder med deres visuelle udtryk. Men hans store lidenskab har altid været graffitikunst.
Inden afrejse fra Danmark havde han sikret sig et par mure, han kunne male på, når han nåede frem - mere var der ikke i ordrebogen. Og det første års tid boede han da også i, hvad han selv betegner som 'Hollywoods slum'.
Men Mikael Brandrup havde en plan.
Da først han ankom til Los Angeles, gik han meget målrettet til værks.
Han tog til alle de udstillinger, museumshows og galleriåbninger, han overhovedet kunne komme i nærheden af, for at få skabt kontakt til byens kunstnerliv og gjort opmærksom på sig selv.
- Det er en god icebreaker at fortælle, at man kommer fra Danmark, da dansk design, street art og graffiti er rigtig kendt i USA. Folk synes, det var fedt at høre min historie og 'highfivede' mig.
- Den der positive energi og accept gav mig et mega boost og mod på at fortsætte med det, jeg havde gang i. Det fede ved L.A. er, at her er ingen jantelov, her gælder det bare om at give den gas, siger Mikael Brandrup.
Har fundet sig selv
Den ihærdige indsats gav pote.
Først med et stort kunstprojekt på en 25 meter lang og 10 meter høj væg ved en motorvej i Los Angeles, der blev det første spadestik til Mikael Brandrups internationale karriere og gav ham omtale i flere store kunstmagasiner. Og siden hen med udsmykninger for store internationale virksomheder og udstillinger flere steder i USA i eget navn, senest udstillingen 'Reality Shift', der havde fernisering i juli i år.
- Da jeg kom til Los Angeles, var det som om, jeg blev sluppet fri. Jeg kunne gøre fuldstændig, hvad jeg ville, uden nogen så skævt til det. Jeg kan mærke, at jeg som menneske er blevet meget mere åben og kommet mere i balance med mig selv, og det har også gjort, at min kunst har ændret sig meget. Den er blevet mere frigjort og løssluppen, siger Mikael Brandrup og tilføjer:
- Jeg har længe kæmpet med at finde ud af, hvad jeg egentlig ville med mit liv, men det har jeg nu fundet svar på her i L.A.
Amerikanerne er mere åbne
Selvom karrieren kører på skinner 'over there' for den 33-årige graffitikunstner, indrømmer han da også, at han savner især sin familie og sine venner i Danmark.
- De venner, jeg har i L.A., vil aldrig kunne måle sig med dem derhjemme. Det er to forskellige former for venskaber, der slet ikke kan sammenlignes. Mine venner i Danmark er venner, jeg har resten af livet. Vi er heldigvis gode til at besøge hinanden – og det samme gælder også med mine forældre, som jeg savner pissemeget, siger Mikael Brandrup.
Han savner også at kunne gå rundt mellem forskellige steder, som man kan i København. Det er noget mere besværligt i Los Angeles, hvor byen er spredt ud over et stort område.
- Jeg har virkelig skullet vænne mig til afstandene herovre. Nogle gange kan man godt føle sig hamrende ineffektiv, når man skal bruge flere timer på transport, fordi det er myldretid. Det kræver virkelig planlægning, forklarer han.
Til gengæld savner han ikke den måde, vi danskere har det med at omgås hinanden i offentligheden.
- Den måde, amerikanere møder nye mennesker på, står i skarp kontrast til, hvordan danskerne gør. I Danmark kan man ikke sige hej til fremmede eller smile til dem på gåden, det fungerer ikke. Det er som om, folk har travlt med at passe sig selv. Hvorimod jeg her i L.A. sagtens kan stå og have en hel samtale med en fremmed i supermarkedet, siger han.
Mikael Brandrup har tilbragt de seneste tre år i Los Angeles, og med en stadig voksende forretning og succes har han ingen umiddelbare planer om at flytte tilbage til Danmark.
- Jeg tror ikke, jeg kunne bo i Danmark igen. Jeg ser så mange muligheder herovre, og jeg føler, at hele verden ligger åben for mig. Jeg har ingen forpligtelser, og jeg kan gøre, hvad det passer mig. Det vil jeg gerne udnytte til fulde, mens jeg kan. L.A. er mit hjem og kommer til at være det mange år fremadrettet, siger han og tilføjer dog alligevel:
- Men skulle der åbne sig en mulighed for at få en soloudstilling i et andet land, kunne det da godt være, jeg kunne finde på at flytte. Jeg må se, hvor min passion driver mig hen.
Mikael Brandrups tre anbefalinger til Los Angeles
- •
- Los Angeles er nærmest ti byer i én, så jeg vil anbefale, at man får set hvor alsidig byen er.
- •
Man skal helt sikkert tage ud til kysten, og her er Malibu, Venice og Santa Monica oplagte muligheder.
- •
Der er et mega spirende kunstdistrikt i downtown med pulserende barliv og fede mennesker. Det er noget helt særligt og klart et besøg værd.
- •
Når man kommer til L.A., skal man selvfølgelig også besøge Hollywood og Beverly Hills. Man kan eksempelvis tage en tur ned ad Rodeo Drive eller tage på hiking i Hollywood Hills, så man kan nyde udsigten over byen.