Sommeren er på vej: Her er seks fede podcasts, du skal lytte til i solen

Podcastekspert Sidsel Kaae Nørgaard guider dig til en række podcasts, du kan nyde i det gode vejr.

Der er noget for enhver smag på det danske podcast-marked, så det er bare at gå i krig. (Foto: © Illustration Oliver Seppo)

Kalenderen siger juni, og vejret har den sidste uges tid vist sig fra sin sommerlige side.

Det fortsætter i denne weekend, og derfor melder det store spørgsmål sig: Hvilke podcasts skal du dykke ned i, mens du slikker sol på græsset eller går en tur i det gode vejr?

Det kan nemlig være svært at udvælge de helt rigtige podcasts i den efterhånden store jungle af valgmuligheder fra alverdens udbydere, som efterhånden er kommet i spil.

Heldigvis har vi fået kyndig hjælp og vejledning af podcastproducer Sidsel Kaae Nørgaard, der gennem seks sæsoner og siden 2018 har guidet lyttere i podcast-junglen i 'Podcastanbefalingen'.

Herunder kommer hendes bud på, hvilke podcasts du skal kaste dig over, og vi kan afsløre, at der er noget for enhver smag - hvad end du er til restaurant-tips, datingapps, historie eller orgasmisk meditation.

1

'To sultne piger'

Få tips til, hvor du skal drikke den "smarte" kaffe i podcasten 'To sultne piger'. (Foto: © Mathias Svold, Ritzau Scanpix)

Podcasten er et supplement til Instagram-kontoen af samme navn, hvor de to anonyme piger guider til restauranter og caféer.

- Der findes allerede en del podcasts til de gourmetkyndige med garvede folk som Lærke Kløvedal ('Det sidste måltid'), Martin Kongstad ('Bearnaise er dyrenes konge') og Ole Troelsø ('Til bords med Ole Troelsø').

- Men denne her er anderledes. De anmelder spisesteder i en festlig og no bullshit-tone. Det er også en ung tone, hvor der er engelske udtryk i hver anden sætning.

- Lige nu er der kun tre afsnit, men det er fedt, særligt nu, hvor alting er ved at åbne igen. De tre afsnit handler om, hvor man tager hen, når man skal på date; hvor man tager hen, når man har PMS; og hvor man tager hen, hvis man skal have en "smart dag" med den helt rigtige kaffe, det helt rigtige glas vin og så videre.

2

'Alex og kaninhullet'

Protestbevægelsen Men In Black under en demonstration i sidste måned. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Politikens journalist Alexander Sjöberg har gennem flere måneder fulgt det miljø, hvor man nægter at gå med mundbind, er imod vacciner og ikke tror på coronapandemien.

- Vi er mange, der er trætte af at tale om corona, men alligevel får denne podcast min varmeste anbefaling. Det er en fortælling om dem, mange ser skeptisk til – Men In Black og andre vaccine- og coronaskeptikere.

- Alexander Sjöberg udfolder historien om vaccineskeptikerne, og hvorfor de vælger at indtage den position, selvom den koster dem venner og familie på vejen. Men den kommer også et spadestik dybere, når den forbinder fænomenet til for eksempel konspirationsteoretikere.

- Vi kommer med på reportage og til demonstrationer, hvor der er råb og sker voldsomme ting undervejs.

3

'Spøgelser med følelser'

Man skal opføre sig ordentligt på dating-apps – det er ét af budskaberne i 'Spøgelser med følelser'. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix Denmark)

De to veninder Ditte og Josefine vil med denne podcast give "en dødssyg datingkultur et skud positivitet".

- Det her er én af mine favoritpodcasts for tiden, og den handler om dating. Ditte og Josefine, som står bag podcasten, vil skabe en ordentlig datingkultur. Derfor refererer podcastens titel til fænomenet ghosting (hvor man ignorerer den anden og dermed lader relationen glide ud i sandet) i datingapps, som de vil til livs.

- Hvert afsnit har et tema: Hvad skriver man i den første besked? Hvordan kommer man ud af en relation uden at ghoste? Hvordan udviser man ordentlighed og så videre. Og Ditte, Josefine og deres producer Simon læser lytternes egne datingerfaringer op.

- Denne podcast er derfor oplagt at have i ørene, når man er på vej til næste date i sommersolen. Men man kan også lytte til den, hvis man har fået sit hjerte knust, så man føler, at man ikke er alene. Og så er det også en varm anbefaling til os, der er i parforhold, for så kan vi værdsætte det ekstra meget.

4

'Lydvandringer'

Lydvandringen 'Magtens mure' kan du lytte til, mens du går rundt ved Christiansborg. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Lydvandringer er en slags små fortællinger, man kan lytte til, imens man går rundt i et bestemt område, man ønsker at blive klogere på.

- Det er ikke en decideret podcastanbefaling, men jeg vil anbefale lydvandringer, som man kan finde mange af. Med lydvandringer kan man undersøge sin by på en ny måde.

- Der er for eksempel 'Gå se gang', hvor man kan høre et skuespil, der udspiller sig i ørerne, mens man går rundt på Nørrebro. Carlsberg har også 16 små historier om tidens gang på bryggeriet, og der er også en lydvandring ved Christiansborg Slot. Også Museum Silkeborg og Nivå har lydvandringer, så man kan også finde det uden for København.

- Det er en ny måde at bruge mediet på. Mange af lydvandringerne kan dog ikke findes via de almindelige podcasttjenester, men skal i stedet findes på hjemmesider

5

'Kvinde kend din historie' og 'Styr på historien'

Hvis du vil høre mere om den spanske syge er 'Styr på historien' et lyt værd. Her er et billede fra St. Louis i USA under den spanske syge i 1918. (Foto: © Library of Congress, Ritzau Scanpix)

Der findes både podcasts om historiske personer, som er mindre kendte, og historiske begivenheder, som vi måske ikke længere kan huske fra timerne i gymnasiet.

- Historiker Gry Jexen står bag podcasten 'Kvinde kend din historie', der også er udkommet som bog. I hvert afsnit beskæftiger hun sig med kvinder, der fylder for lidt i historien. Podcasten er især til dem, der vil have ny, historisk viden.

- Til dem, der gerne vil have et brush-up på kendte, historiske begivenheder, er der 'Styr på historien', hvor Adam Holm og Anne Sofie Allarp er værter. Det seneste omdrejningspunkt har været pandemier, hvor historien om aids, den sorte død og den spanske syge er blevet foldet ud.

6

'The Orgasm Cult'

I 'The Orgasm Cult' kan man høre, hvordan det fik store psykiske konsekvenser for dem, der fulgte Nicole Daedone og hendes orgasmiske meditation. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix Denmark)

BBC Radio 4 går bag om et wellness-fænomen, der havde blandt andet Gwyneth Paltrow blandt sine fans.

- Hvis man er til true crime, vil denne her podcast fra BBC Radio 4 også være interessant. Den handler om den kvindelige kultleder Nicole Daedone, der praktiserer såkaldt orgasmisk meditation. Det går ud på, at en kvinde i 15 minutter ligger ned, mens en anden rør hendes klitoris, indtil hun kommer.

- Idéen virker måske harmløs, men da Nicole Daedone begynder at lave en forretning ud af det, bliver folk helt opslugt. De tager lån for at komme med på kurser, og mange bliver ptsd-ramte, fordi de bliver udsat for seksuelle overgreb. De bliver langtsomt nedbrudt følelsesmæssigt.

- BBC har virkelig gjort et godt stykke arbejde med denne podcast. I nogle afsnit dykker de også ned i, hvorfor wellness-industrien er så stor, og hvorfor så mange dyrker den.