Du er begyndt at se en fyr, du synes virkelig godt om.
Når I ikke ses, skriver I måske sammen på Snapchat eller Instagram. I sender selvfølgelig også billeder af hinanden indimellem. Nogle gange er billederne af mere intim karakter.
Pludselig en dag får du så tilsendt et billede med seksuelt indhold i en Messenger-gruppe. Billedet er af dig selv. Du er blevet udsat for en digital krænkelse, og med ét er noget af din historie - en del af din seksualitet - taget fra dig.
Sådan bør det ikke være.
Det mener instruktør Amanda Ginman og dramatiker Sonja Ferdinand, der i denne uge har premiere på en forestilling om digitale krænkelser, deling af intimt materiale uden samtykke og retten til sin egen historie.
Den hedder 'Klædt af' og spiller på teatret Aveny-T på Frederiksberg.
Med forestillingen vil Ginman og Ferdinand have os til at tale om digitale krænkelser på en ny og bedre måde.
- Vi taler tit om krænkelser på en meget gammeldags måde, hvor der er nogle, der er ofre og nogle, der er dumme. Vi har gerne villet se det i en større sammenhæng, for det er sindssygt komplekst, siger dramatiker Sonja Ferdinand, da vi sætter os til rette i Aveny-T's plyssede teatersæder.
Hun bliver straks suppleret af instruktør Amanda Ginman:
- Det har været vildt at finde ud af, hvordan folk, der er yngre end os, bare med største naturlighed medregner risikoen for, at deres billeder kan blive delt uden deres samtykke, når de deler dem.
Skabt på baggrund af interviews med unge
I forestillingen følger vi karakteren Alice, der bliver filmet ind gennem et vindue, mens hun har sex.
Hendes krop bliver på den måde gjort til en historie, der ikke længere er hendes egen. Efterfølgende møder hun en dokumentarist, der vil fortælle hendes historie som en offerhistorie. Hun møder en advokat, der vil gøre hende til en retfærdighedskæmper. Og hendes far vil passe på hende.
Men hvad vil hun selv?
I forbindelse med tilblivelsen af 'Klædt af' har Amanda Ginman og Sonja Ferdinand interviewet en række unge kvinder og mænd i aldersgruppen 14-20 år.
- Vi har talt med en masse unge mennesker, der har været udsat for det her i forskellige grader. Alle de historier har vi kondenseret til én samlet historie, forklarer Amanda Ginman.
- Alle, vi har talt med, har sagt, at de er totalt imod digitale krænkelser. Men der har samtidig været en kultur, hvor man siger: 'Men hun kunne jo også have passet bedre på'.
Sonja Ferdinand fuldender Amanda Ginmans sætning:
- Især mange unge kvinder har en accept af, at internettet bare er det vilde vesten. De lægger helt vildt meget bånd på sig selv i deres adfærd på nettet.
Det gør de blandt andet ved at dele kroppen op, forklarer Amanda Ginman.
- Enten sender de et billede af deres krop eller af ansigtet. Mange af de unge kvinder, vi har talt med, er bevidste om ikke at have ansigt og den nøgne krop på samme billede. Ellers er forståelsen nemlig, at de potentielt udsætter sig selv for en digital krænkelse.
'Mange tror, at løsningen ligger hos dem selv'
'Klædt af' kredser om, hvordan sex med samtykke pludselig bliver gjort til porno uden samtykke.
Amanda Ginman og Sonja Ferdinand har også flettet deres egne historier ind i forestillingen. Men de vil ikke nærmere ind på, hvilke dele af forestillingen der berører noget, de selv har oplevet.
- Hvad der specifikt er Sonjas og mine egne oplevelser, vil vi helst ikke sige, for det er ikke det vigtige, forklarer Amanda Ginman.
- Det er et opgør med at stille det individuelle menneske frem. Hvis jeg nu fortalte om en digital krænkelse, jeg havde været udsat for, så ville den blomstre op igen, siger hun.
- Mange tror, at løsningen ligger hos dem selv – frem for at pege en finger ud i verden, lyder det fra Sonja Ferdinand.
'Selvfølgelig har man lov til at have en seksualitet'
Amanda Ginman tøver ikke med at pege den finger i retning af politiet:
- Politiet opfordrer til, at man ikke tager nudes og sender nøgenbilleder. Men selvfølgelig har man som ung kvinde lov til at have en seksualitet og udleve den, uanset hvor outreret den er, så længe man ikke gør skade på andre.
- Hvis ikke vi tager opgøret det rigtige sted i et samfund, så symptombehandler vi. Og det er en symptombehandling at gå ud og opfordre kvinder til ikke at have en seksualitet, for det har stort set alle mennesker. Og så får man ikke taget fat ved problemets rod.
Hvad skal man gøre, hvis man pludselig får tilsendt billeder eller videoer med intimt materiale af andre eller af sig selv?
- Ignorer og bloker, så industrien forsvinder. Og hvis du er mindreårig og bliver i tvivl om noget, så gem videoen, send den aldrig videre, og snak så med én, der er ældre end dig selv, lyder svaret fra Amanda Ginman.
- Lige så snart man sender det videre, så er man selv en del af volden. Så del aldrig nøgenbilleder af andre end dig selv – dem må du så til gengæld dele, lige så tosset du vil.
Begge kvinder understreger flere gange i løbet af vores samtale, at 'Klædt af' ikke er en opsang til mænd.
- Den handler om, at vi skal tale om digitale krænkelser på en anden og bedre måde, understreger Amanda Ginman.
Sonja Ferdinand nærmest fuldfører instruktørens sætning, da hun slutter:
- Vi lever i en tid, hvor vi er hurtige til at sige, at alle mænd er dumme, og det er alle mænd jo langt fra. 'Klædt af' er en forestilling til alle unge - ikke kun unge kvinder.
'Klædt af' spiller på Aveny-T 23. november-6. december.