Soundgarden: Vi har aldrig været et grungeband

Amerikanske Soundgarden er tilbage med albummet King Animal. Bag dem ligger 15 års pladepause og en grungescene, de aldrig har følt sig en del af.

Amerikanske Soundgarden er tilbage med albummet King Animal. Bag dem ligger 15 års pladepause og en grungescene, de aldrig har følt sig en del af.

Det er 18 år siden bandet Soundgarden sparkede døren ind til alverdens teenageværelse med pladen "Superunknown".

Dengang i 1994 storhittede forsanger Chris Cornell og resten af bandet med sangen "Black Hole Sun". En sang der med en stemning af melankoli passede perfekt ind i en tidsånd, hvor grungemusikken netop havde fået sit gennembrud

- Det hele kom lidt ud af ingenting, fortæller Chris Cornell, der ser tilbage på perioden i starten af 90érne med blandede følelser.

Grunge var et markedsførings-stunt

- Alle sagde, vi var en del af en musikalsk bevægelse. Men det synes jeg ikke, vi var. Vi var bare nogle fyre i et rockband, der spillede musik. Men tingene ser selvfølgelig også anderledes ud, når man står i midten af det hele, og kigger ud på alle de andre, fortæller Chris Cornell til DR Kultur.

Soundgardens bassist, Ben Shepherd, nikker genkendende til Chris Cornells beskrivelse af bandets storhedstid. For ham er grunge et begreb, der udelukkende eksisterede i hovederne på nogle pladeselskabsfolk i starten af 1990érne.

- Grunge var en markedsføringsplatform, der blev opfundet af SubPop (pladeselskab, red) i 90érne. Vi har aldrig set os selv som et grungeband, og det var der for øvrigt ingen af de bands, som blev kaldt dengang, der gjorde, siger Ben Shepherd.

Har aldrig mistet den musikalske form

I denne uge er Soundgarden pladeaktuel med albummet "King Animal". Og selvom det er 15 år siden bandets seneste udgivelse, så har det ikke været svært at genfinde formen, mener Chris Cornell.

- Nogle bands har svært ved at genfinde de perioder, hvor de har været virkelig inspireret. I Soundgarden har vi aldrig haft det problem. Så snart vi begyndte at arbejde på det her album, var det som om, vi aldrig havde lavet andet, fortæller Chris Cornell.

De amerikanske rockveteraner er taget på en lang promotion-tour op til udgivelsen af "King Animal". Det betyder, at de kun er i Danmark én dag for at deltage i massevis af interviews. Bandet har dog masser af gode minder fra landet. Især fra Roskilde Festivalen som de håber at vende tilbage til snart.

Vil tilbage til Roskilde Festival

- Jeg husker noget med cykler i sneen. Og så husker jeg at stå i et grønt telt på Roskilde Festival. Jeg forsøgte også at give en kvindelig tjener nogle drikkepenge, men hun misforstod mig, og troede jeg antastede hende. Det var noget værre rod, griner Ben Shepherd.

Syv år efter Soundgarden havde spillet på Roskilde Festival i 1990, valgte bandet at gå fra hinanden. Det skulle vise sig at være et brud, som holdt i 12 år, men den lange pause var nødvendig, selvom de aldrig rigtig var sikre på, om de ville blive genforenet.

- Det hele var proaktivt. Både at stoppe som band, men også da vi valgte at finde sammen igen. Det hele skete på det rigtige tidspunkt, siger Ben Shepherd i dag.

"King Animal" udkom mandag i denne uge, og du kan høre alle sangene fra albummet på P3's hjemmeside her.

FacebookTwitter