Spiller stor rolle i kærestens Netflix-hit: Måtte lave særlig aftale under optagelser af The Crown

Gillian Anderson spiller Margaret Thatcher i den nye sæson af 'The Crown', der er skabt af kæresten Peter Morgan.

(Foto: Des Willie © Netflix 2020)

Netflix' gigantiske succes-serie 'The Crown' er nu kommet til den længe ventede fjerde sæson, og som altid har en række nye skuespillere fået den svære opgave at portrættere store historiske personligheder.

Udover prinsesse Diana som ny figur, er et af de nye store navne den forhenværende britiske premierminister, Jernladyen, Margaret Thatcher.

Og mens det kan være svært at spotte under den store paryk og et tykt lag makeup, er det et i forvejen kendt skuespilleransigt, der nu skal give dronning Elizabeth-karakteren modspil:

Gillian Anderson.

Hun er bedst kendt som agent Dana Scully i serien 'The X-Files', og så spillede hun overfor Mads Mikkelsen i serien 'Hannibal'. Senest har hun kunnet skrive sexfikseret mor i Netflix-hittet 'Sex Education' på cv'et.

Kæresten er seriens skaber

Der ligger en helt særlig historie bag castingen af Gillian Anderson som den ikoniske premierminister. Det hele startede nemlig med en date sat op af 'dronningens søster' i 2016.

Gillian Anderson havde på daværende tidspunkt rollen i en teaterudgave af 'Omstigning til paradis' i New York i 2016. Hendes medspiller var Vanessa Kirby, der spillede prinsesse Margaret i 'The Crown'.

- Vanessa blev ved med at sige, at jeg skulle møde Peter, fortæller Gillian Anderson om sin kollega, der altså var ivrig efter at lave lidt matchmaking.

Den Peter, hun skulle matches med, var Peter Morgan: Skaberen af 'The Crown'.

- Jeg gav udtryk for, at han var for fin og for fancy og for klog, for jeg er ret så pjattet – og lidt af en idiot.

Men da de senere mødtes til middag i London, viste det sig, at de passede fint sammen både i form af intelligens og humor. De har været sammen lige siden.

Margaret Thatcher var den første kvindelige premierminister i Storbritannien og blev i folkemunde kaldt 'Iron Lady' (Jernladyen) på grund af hendes stålsatte vilje. (Foto: Des Willie © Netflix 2020)

Så da Peter Morgan skulle vælge en skuespiller til rollen som Margaret Thatcher, behøvede han ikke lede længe. Parret var dog nødt til at lave en speciel aftale for at få samarbejdet og parforholdet til at gå op.

- Vi lavede en aftale om, at vi ikke skulle tale om det derhjemme overhovedet, siger Gillian Anderson om deres samarbejde på 'The Crown'.

- Jeg måtte ikke give udtryk for mine holdninger om manuskriptet, og han måtte ikke give udtryk for, hvad han mente om min optræden. Det lykkedes for os, hvilket er ret utroligt, for vi er ustoppelige, når vi først begynder at dele vores meninger.

Jernladyen med strygebrættet

Gillian Anderson er født og opvokset i Storbritannien, men familien flyttede til USA i 1979 – samme år som Margaret Thatcher kom til magten. Gillian Anderson var 11 år gammel, så hun husker ikke den britiske premiereminister særligt tydeligt og blev overrasket over de ting, hun lærte om den skarpe kvinde med tilnavnet 'Jernladyen'.

- Thatcher fortsatte med at stryge for sin mand Denis, forklarer Gillian Anderson, der derfor også ses ved strygebrættet i serien – ligesom det er dokumenteret i en dokumentarfilm lavet af BBC.

- Man ser hende også i det lille køkken på Downing Street 10, hvor hun står og roder i gryderne og laver te og kaffe til de journalister, der interviewede hende. Sådan var hun. Hun lavede også middagsmad til sit kabinet og morgenmad til sine børn og sin mand.

  • Margaret Thatcher ses her et år inden sin regeringsperiode, der løb fra 1979 til 1990. (Foto: Bettmann © Getty Images)
  • Gillian Anderson i sin rolle som Margaret Thatcher. Det tog halvanden time at få den karakteristiske frisure og makeup til at se helt rigtigt ud. (Foto: Des Willie © Netflix 2020)
1 / 2

Det var primært Margaret Thatchers opdragelse i metodistkirken, der ifølge Gillian Anderson gjorde, at hun holdt fast i, at en kvinde havde ansvaret for hjemmet. Hun så en ære i at stå for husholdningen og føre familiens private budget. Men hun var samtidig også familiens overhoved.

- Det virker helt klart, som om hun var chefen i det forhold, siger Gillian Anderson om eks-premiereministerens forhold til Denis Thatcher, der i 'The Crown' spilles af Stephen Boxer.

- Men han vidste, hvordan han skulle håndtere hende og var en meget omsorgsfuld og kærlig mand. Thatcher havde ofte møder til sent ud på natten, og han kom op og sagde: "Så kvinde! Nu er det på tide at gå i seng."

'Thatcher gik i kødet på folk'

Den nye sæson af hitserien fokuserer meget på det anstrengte forhold mellem Margaret Thatcher og Dronning Elizabeth II.

- Vi oplever primært hendes til tider besværlige forhold til dronningen, siger Gillian Anderson

- De var både meget ens og meget forskellige på mange punkter, og deres forskelligheder kunne gøre dem rasende på hinanden.

- Thatcher gik i kødet på folk, mens dronningens job er at være neutral, så det gjorde situationen meget mere kompleks.

Dronnning Elizabeth II bliver i tredje og fjerde sæson af 'The Crown' spillet af Olivia Colman. (Foto: Des Willie © Netflix 2020)

I 'The Crown' er der flere scener, hvor Margaret Thatcher er til audiens hos dronningen. Under deres første møde taler de om, at Thatcher ikke har valgt kvindelige politikere til sit kabinet.

Den konservative premierminister påpeger, at kvinder generelt ikke egner sig til at have topjobs, fordi de er for følelsesladede, hvortil dronningen svarer, at hun ikke får det problem med hende.

- Thatcher havde generelt et problem med folk, der var for følelsesladede, påpeger Gillian Anderson.

- Hun brød sig ikke om folk, der viste svaghed, og det gjaldt både for kvinder og mænd.

Magtfulde kvinder i overgangsalder?

Peter Morgan, der som nævnt står står bag serien og har skrevet manuskriptet, havde noteret sig flere ting, som de to magtfulde kvinder havde tilfælles. De var blandt andet begge mødre, de var flittige og arbejdsomme, og så var de jævnaldrende. Margaret Thatcher var 53, da hun blev premiereminister den 4. maj 1979, og det samme var dronningen.

- Under skriveprocessen gik det pludseligt op for mig, at med Thatcher og dronningens besværlige forhold var der tale om to kvinder, der var midt i overgangsalderen, fortæller Peter Morgan, der havde et researchteam til at lave faktatjek.

- Jeg havde aldrig tidligere tænkt over, at disse to enestående ikoner befandt sig midt i et hormonelt og kemisk oprør.

- Jeg tror ikke, at dronningen nødvendigvis var enig med Thatchers håndtering af flere sager, men det var ikke hendes job at rådgive, siger Gillian Anderson. Her ses hun som Thatcher, der her er eneste kvinde i en officiel forsamling. (Foto: Des Willie © Netflix 2020)

Peter Morgan skrev blandt andet en scene mellem Margaret Thatcher og hendes mand, Denis Thatcher, hvor Denis stille giver udtryk for, at der nu er to kvinder i overgangsalderen ved magten i Storbritannien, hvortil Thatcher tørt svarer: "Det hørte jeg godt", uden dog at blive fornærmet.

- Jeg er ikke sikker på, at det påvirkede deres forhold, siger Gillian Anderson om de to midaldrende kvinder.

- Der er ikke noget bevis på, at de rent faktisk var i overgangsalderen samtidig. Men Denis havde en fantastisk form for humor, og jeg kan sagtens forestille mig, at han kunne komme med sådan en kommentar.

Kampen om sydafrika

Det var især under en international Commonwealth-konference i 1987, at der blev skabt splid i de to magtfulde kvinders forhold. Det handlede om sanktionerne mod Apartheidstyret i Sydafrika, som den stålsikre Thatcher satte sig imod.

Det huede ikke dronning Elizabeth.

- Hun gjorde angiveligt sin utilfredshed med Thatchers fortsatte indvendinger mod sanktionerne offentligt kendt, fortæller Gillian Anderson, der i serien ses være særdeles stædig i forhold til ordlyden af aftalen mellem Commonwealth-landene.

- Det var usædvanligt og uden fortilfælde for dronningen at udtale sig, og det var ikke acceptabelt, at hun blandede sig. Jeg tror, at Thatcher var virkelig chokeret, rystet og såret over, at hun gjorde det, for det kunne underminere hendes job.

Fjerde sæson af 'The Crown' kan streames på Netflix fra den 15. november.

Facebook
Twitter